Polisomnografia nocturnă (PSG)

Polisomnografia noctura este o investigație medicală complexă, reprezentând metoda “standardul de aur” în diagnosticul multor afecțiuni ale somnului cum sunt sindromul picioarelor neliniștite, narcolepsia, parasomnia sau epilepsia noctura. Investigația este utilizată pentru diagnosticul sindromului de apnee în somn sau în cazul pacienților care suferă și de alte afecțiuni asociate precum sindromul de obezitate-hipoventilatiei (SOH) sau sindromul de rezistentă a cailor aeriene superioare (UARS).

In cazul suspiciunii de afectiuni neurologice nocturne, medicul poate recomanda chiar polisomnografie neurologica, in care montajul EEG (electroenecefalografiei) este complet.

Polisomnografia poate fi parte din investigatii medicale complexe, ca in cazul titrarilor manuale polisomnografice sau investigatia precedenta testelor de MSLT si MWT.

Investigația se efectuează NUMAI în laboratorul de somnologie, sub stricta supraveghere personalului medical specializat.

Etapele investigatiei

  • Preconsult (asistent medical/tehnician)
  • Chestionare specifice (asistent medical/tehnician)
  • Completarea foii de observație de somn și a acordului (asistent medical/tehnician)
  • Montarea senzorilor de către personal specializat la nivelul scalpului EEG (electroencefalograma), la nivelul ochilor EOG (electrooculograma), la nivelul bărbiei CIN-EMG ( electromiograma barbie), la nivelul nazal (canula nazala si termistor), montarea de centuri la nivelul toracelui și al abdomenului, montarea ECG (electrocardiograma-2 derivatii), montare pulsoximetru (puls si saturatie de oxigen), precum și montarea senzorilor la nivelul picioarelor EMG (elecromiograma).
  • Biocalibrarea constă in verificarea parametrilor și funcționalitatea senzorilor
  • Monitorizarea pe parcusul întregii nopți de către personal specializat
  • Demontarea senzorilor (a doua zi);
  • Validarea și interpretarea datelor înregistrate de dispozitivul medical. Aceasta poate dura intre 60 minute si chiar 120 minute, in cazurile mai complexe, fiind citite, corectate si interpretate de către un medic somnolog, specializat.
  • Diagnostic și recomandări (medic somnolog)
  • Trimiterea rezultatului.

Investigația permite explorarea diferitelor stadii ale somnului, precum și monitorizarea și analizarea tuturor modificărilor fiziologice și patologice apărute în timpului somnului (ECG, mișcările membrelor etc.).

Astfel, pacientului îi sunt monitorizate activitatea cerebrală (electroencefalogramă), activitatea musculară (electromiogramă) și sunt identificate diferitele stadii ale somnului (electroencefalogramă, electrooculograma și electromiogramă chin). De asemenea, sunt monitorizate și înregistrate episoadele de sforăit, poziția corpului, fluxul oro-nazal, excursiile respiratorii toracice și abdominale, precum și activitatea cardiacă (electrocardiogramă) și pulsoximetria.

Fiecare laborator de somn este utilat și cu cameră video conectată la polisomnograf, ceea ce permite atât urmărirea în timp real a activităților din timpul nopții dar și diagnosticul unor patologii ale somnului (parasomnii).

Polisomnografele utilizate în clinică noastră sunt modelele – Alice 6 LDxS, LDxN, produse de Philips-Respironics, fiind dispozitive de ultimă generație apreciate de specialiștii în somnologie din întreaga lume pentru acuratețea informatiilor obținute, și care permite diagnosticarea precisă a diverselor afecțiuni ale somnului.
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Medici competență somnologie

Documente atașate