fbpx

Tratament Apnee în Somn

Tratamentul sindromului de apnee în somn este diferit în funcție de tipul de diagnostic: obstructiv, central, mixt sau de tipul de severitate: ușor, moderat, sever, de posibile cauze și de bolile asociate acestuia.

Standardul de aur în tratamentul sindromului de apnee în somn obstructiv moderat și sever este terapia CPAP (continuous positive airway pressure), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă.

Dispozitivele nPAP acționează ca o atelă pneumatică ce menține căile aeriene deschise în timpul somnului, împiedicând astfel colapsul de la acest nivel și astfel apariția evenimentelor respiratorii.

Pentru stabilirea presiunii necesare menținerii cailor aeriene deschise este necesară o nouă investigație specifică, numită Titrarea, ce poate fi efectuată la cabinet sau domiciliu Titrarea automată poligrafică sau în laboratorul de somn Titrarea manuală polisomnografică.

Stabilirea tipului de Titrare se stabilește de către medicul somnolog.

În general, în ceea ce privește sindromul de apnee în somn de tip central sau mixt, prima măsură care trebuie luată este tratarea bolii/bolilor de bază (cardiologice, neurogice).

Terapia nPAP

Pentru pacienții cu sindrom de apnee în somn obstructiv sever sau moderat simptomatic sau/și comorbiditati, cea mai eficientă terapie este nPAP (CPAP, autoCPAP, Bi level).

Acestea sunt aparate ce insuflă (prin intermediul unei măști) aer cu presiune pozitivă continuă ce împiedică apariția evenimentelor respiratorii din timpul somnului. Obiectivele acestui tratament sunt normalizarea somnului, dispariția evenimentelor respiratorii din timpul somnului, precum și a simptomelor nocturne și diurne.

Tratamentul presupune insuflarea de aer cu presiune pozitivă prin fosele nazale, prin intermediul unei măști, etanș cuplată la aparat. Este o atelă pneumatică permanentă a orofaringelui care se opune colapsului inspirator prin realizarea unui nivel de presiune constant.

Tipul de aparat se stabilește de către medic în funcție de corelațiile între rezultatele Titrării, tipul sindromului, dar și de patologiile asociate.

Suplimentar, medicul poate recomanda diferite metode de creștere a acceptării terapiei, prin stabilirea de rampă de presiune, utilizarea unui umidificator CPAP (umidificare și încălzirea aerului) etc.

Tipul de mască (de slab contact, nazală, oro-nazală sau facială) este stabilit tot de către medic, în funcție de conformația facială sau de complianță pacientului la diferitele modele de măști.

Utilizarea aparatului și a măștii se face la domiciliu. Acesta va trebui utilizat minim 5 ore în fiecare noapte. Instruirea pacientului înaintea inițierii terapiei este absolut necesară.

Conform unei scheme prestabilite, trebuie efectuate controale periodice în vederea verificărilor tehnice, de utilizare a aparatului (complianță) și a eventualelor modificări de setare a presiunilor.

Timpul efectuării terapiei poate varia de la câteva luni pre și postchirurgical până la utilizarea a la long, în funcție de cauzele bolii și de eliminarea acestora.

Recomandări sindrom de apnee în somn obstructiv ușor

  • Purtarea de dispozitive intraorale, numite gutiere stomatologice.
  • Evitarea decubitului dorsal (dormitul pe spate), mail ales dacă se observă o predispoziție a evenimentelor respiratorii  în această poziție.
  • Tratament chirurgical pentru corectarea modificărilor anatomice care contribuie la obstrucția totală sau parțială a cailor aeriene superioare. Acestea pot fi atenuate cu ajutorul intervențiilor ORL.
  • Scădere ponderală, în caz de obezitate.
  • Tratamentul medicamentos, mai rar.

Recomandări generale sindrom de apnee în somn de tip obstructiv

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31