Diagnostic Apneea în Somn

Diagnosticul sindromului de apnee în somn se bazează pe câteva etape esențiale.

Diagnosticul prezumtiv este pus de către medicul specialist sau de către pacientul însuși pe baza simptomelor caracteristice sau existenței unor complicații specifice bolii.

În vederea evaluării complete și stabilirea etapelor și investigațiilor necesare, este necesar un consult somnolog ce cuprinde:

  • preconsultul cu măsurarea tensiunii arteriale, greutății, înălțimii, pulsoximetriei, circumferinței gâtului;
  • consultul cu stabilirea simptomatologiei specifice, istoricul bolii, orarul somnului, condițiile de viață și de muncă, antecedentele personale patologice și anamneza personalizată a somnului.

Standard, se vor aplica fiecărui pacient și două chestionare specifice: STOP BANG și Epworth.

În funcție de tipul de apnee în somn suspicionat (obstructiv, central, mixt) se vor solicita consultații și investigații suplimentare specifice.

Confirmarea diagnoticului, însă este dat de rezultatul studiului de somn realizat cu ajutorul poligrafului sau polisomnografului.

Poligrafia ventilatorie nocturnă este o investigație medicală neinvazivă și nedureroasă, ce se poate efectua la domiciliu sau în clinică.

Investigația este recomandată pacienților cu suspiciune înaltă de sindrom de apnee în somn, fără patologii și complicații asociate. De asemenea se recomandă pacienților imobilizați.

Modalitatea de montare și demontarea a aparatului se face prin instructajul pacientului de către tehnicianul, asistenta clinicii.

Durata minimă de investigație cu aparatul, numit poligraf, este de 5 ore într-o singură noapte.

Poligraful permite monitorizarea fluxului nazal, a mișcărilor toraco-abdominale, a poziției în timpul somnului și a saturației de oxigen, acest aparat putând fi folosit atât în laboratoarele de somnologie din clinica noastră, cât și ambulatoriu, la pacienții cu suspiciune înaltă de SASO.

Pe baza acestor parametrii se obține un traseu, ce este apoi validat și interpretat de către medicul somnolog.

Polisomnografia este o investigație medicală neinvazivă și nedureroasă, care însă se poate efectuă doar în cadrul clinicii, sub supravegherea strictă a personalului autorizat.

Este “standardul de aur” medical al diagnosticului sindromului de apnee în somn, dar și pentru diagnosticul altor tulburări de somn.

Polisomnograful este un aparat mult mai complex decât poligraful, care permite obținerea unor multitudini de informații medicale privind interpretarea complexă a somnului pacienților prin integrarea mai multor senzori, investigații.

Investigația se desfășoară pe o singură noapte, cu montaj în funcție de solicitarea medicului, cu montaj efectuat de personal medical specializat, care de altfel efectuează și supravegherea pacientului pe parcursul întregii nopți.

Astfel, pacientului îi sunt monitorizate activitatea cerebrală (electroencefalogramă), activitatea musculară (electromiogramă) și sunt identificate diferitele stadii ale somnului (electroencefalogramă, electrooculograma și electromiogramă bărbie). De asemenea, sunt monitorizate și înregistrate episoadele de sforăit, poziția corpului, fluxul oro-nazal, excursiile respiratorii toracice și abdominale, precum și activitatea cardiacă (electrocardiogramă) și pulsoximetria.

Diagnosticul pozitiv de apnee în somn înseamnă indice de evenimente respiratorii pe oră de înregistrare, denumit RDI (respiratory disturbance index), mai mare de 5, iar severitate bolii poate fi ușoară RDI 5-15 / oră de somn, moderată RDI 15-30/oră de somn sau severă cu RDI peste 30/ oră somn.