fbpx

Diagnostic Insomnie

Insomnia este tulburarea de somn cea mai frecventă din domeniul somnologiei (tulburărilor de somn).

Pentru stabilirea diagnosticului de insomnie trebuie îndeplinite trei criterii fundamentale:

1. Dificultăți recurente legate de somn. Oricine experimentează, la un moment dat, o noapte proastă de somn, aceasta fiind o situație care nu necesită atenție medicală. Însă când disturbarea somnului este persistență, putem vorbi despre insomnie.

2. Condiții adecvate de somn. Trebuie înainte verificat că s-au respectat regulile de igienă a somnului.

3.  Deteriorarea funcționării zilnice: oboseală, afectarea abilităților cognitive (scăderea memoriei, dificultăți de concentrare) și tulburări comportamentale (iritabilitate).

Pacienții care acuză probleme nocturne de somn, dar care pot dormi normal ziua nu suferă de insomnie: atunci vorbim de un somn scurt obișnuit (habitual short sleepers).

Diagnosticul se bazează pe câteva elemente esențiale istoric, chestionare specifice și jurnale dar pot fi necesare de multe ori și alte investigații complementare.

  • Istoricul detaliat al somnului. Este foarte important în stabilirea diagnosticului și cauzei.
  • Istoricul medical. Poate identifica diverse cauze medicale ce ar putea sta la bază insomniei.
  • Jurnale de somn indică perioadele de somn precizate de pacient, anumite comportamente specifice și eventual poate ajuta în depistare unor cauze ale acesteia.
  • Chestionarele specifice, elaborate la nivel internațional, sunt specifice în funcție de cauza (insomnia primară sau secundară) și au la bază întrebări legate de aspectele bolii.
  • Actigrafia poate ajută în stabilirea obiectivă a orarului de somn.
  • Polisomnografia. Se efectuează de obicei doar dacă mai suspectăm și alte tulburări de somn asociate sau cauza insomniei este chiar o altă afecțiune medicală.

Jurnalul de somn

Standard jurnalul de somn se completează pentru o perioadă de una-două săptămâni. Este o metodă foarte potrivită pentru crearea unui tipar exact al insomniei. Jurnalul poate de asemenea detecta anumite obiceiuri care pot afecta somnul. Partenerul ar trebui și el implicat în acest istoric, pentru a veni cu informații suplimentare de care pacientul poate nu este conștient.

Actigraful montat pentru o perioadă de 1-4 săptămâni poate fi indicat atunci când este necesară stabilirea obiectivă a periodelor de somn-veghe.

Testarea în laborator și polisomnografia nu sunt de rutină indicate, dar acestea fac parte din evaluarea insomniei atunci când sunt asociate și alte patologii ale somnului sau atunci când trebuie obiectivată insomnia.

Odată pus diagnosticul de insomnie, trebuie stabilită de asemenea tipul acesteia, primară sau secundară unei alte afecțiuni medicale sau psihice și cauza.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31