fbpx

Apneea în somn

Ce este Apneea în somn?

Sindromul este definit ca prezența a cel puțin 5 evenimente respiratorii (apnee și hipopnee) raportate la ora de somn. Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minimum 10 secunde. Hipopneea reprezintă scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50%, asociată scăderii saturației de oxigen în sânge de peste 3-4%.

Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca cea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune, iar în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, incidența ajunge chiar la 9%.

Diagnostic Apneea în Somn

Diagnosticul sindromului de apnee în somn se bazează pe câteva etape esențiale.

Suspiciunea inițială este pusă de către medicul specialist sau de către pacientul însuși pe baza unor simptome caracteristice sau existenței unor complicații specifice bolii.

În vederea evaluării complete și stabilirea etapelor și investigațiilor necesare, este necesar un consult somnolog ce cuprinde:

Tratament Apneea în Somn

Tratamentul sindromului de apnee în somn este diferit în funcție de tipul de sindrom (obstructiv, central, mixt), de severitate (ușor, moderat, sever), de posibile cauze și de bolile asociate acestuia.

Standardul gold în tratarea sindromului de apnee în somn obstructiv este terapia CPAP (continuous positive airway pressure), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă. Dispozitivele nPAP acționează ca o atelă pneumatică ce menține căile aeriene deschise în timpul somnului, împiedicând astfel colaspul de la acest nivel și apariția apneilor.

Riscuri și boli asociate Apneea în Somn

Apneea în somn, prin tulburările respiratorii din timpul nopții, are efecte directe asupra saturației oxigenului în sânge, pulsului, structurii somnului, și ulterior asupra întregului organism.

Complicațiile sindromului de apnee în somn de tip obstructiv sunt variate și merg de la deteriorarea neurocognitiva (dificultăți de atenție, de concentrare și de vorbire) până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, astmului.

Chestionare Apneea în Somn

Somnolența diurnă excesivă este considerată (SDE), alături de sforăit, simptomul cel mai frecvent întâlnit în tabloul clinic al pacientului.

SDE este definită ca o stare generală de somnolență sau o stare generală de oboseală, chiar și în timpul zilei, în condițiile în care avem un somn adecvat. Este un simptom asociat de asemenea și altor patologii ale somnului ca hipersomniiel (narcolepsia), tulburările de ritm circadian și insomnia.

Provocare terapiei CPAP

 CPAP (positive airway pressure) este tratamentul de elecție al sindromului de apnee în somn formele moderate sau severe.

Scopul terapiei este împiedicarea obstrucției căilor aeriene superioare în timpul somnului, funcționând prin aplicarea, la acest nivel, de aer cu presiune pozitivă.