Apneea în somn

Terapia CPAP

Ce este Apneea în somn?

Sindromul de apnee în somn este definit ca prezentă a cel puțin 5 evenimente (apnee și hipopnee) respiratorii raportate la o oră de somn. Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) timp de minimum 10 secunde, iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50%.

Prevalență sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune, în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, incidența ajungând la 9%.

Diagnostic Apneea în Somn

Diagnosticul sindromului de apnee în somn se bazează pe câteva etape esențiale.

Diagnosticul prezumtiv este pus de către medicul specialist sau de către pacientul însuși pe baza unor simptome caracteristice sau existenței unor complicații specifice bolii.

În vederea evaluării complete și stabilirea etapelor și investigațiilor necesare, este necesar un consult somnolog ce cuprinde:

Tratament Apneea în Somn

Tratamentul sindromului de apnee în somn este diferit în funcție de tipul de sindrom (obstructiv, central, mixt), de severitate (ușor, moderat, sever), de posibile cauze și de bolile asociate acestuia.

Standardul gold în tratarea sindromului de apnee în somn obstructiv este terapia CPAP (continuous positive airway pressure), adică ventilația cu presiune pozitivă continuă. Dispozitivele nPAP acționează ca o atelă pneumatică ce menține căile aeriene deschise în timpul somnului, împiedicând astfel colaspul de la acest nivel și apariția apneilor.

Roscuri și boli asociate Apneea în Somn

Apneea în somn, prin tulburările respiratorii din timpul nopții, are efecte directe asupra saturației oxigenului în sânge, pulsului, structurii somnului, și ulterior asupra întregului organism.

Complicațiile sindromului de apnee în somn de tip obstructiv sunt variate și merg de la deteriorarea neurocognitiva (dificultăți de atenție, de concentrare și de vorbire) până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, astmului.

Test de menținere a stării de veghe

Chestionare Apneea în Somn

Somnolența diurnă excesivă este considerată (SDE), alături de sforăit, simptomul cel mai frecvent întâlnit în tabloul clinic al pacientului.

SDE este definită ca o stare generală de somnolență sau o stare generală de oboseală, chiar și în timpul zilei, în condițiile în care avem un somn adecvat. Este un simptom asociat de asemenea și altor patologii ale somnului ca hipersomniiel (narcolepsia), tulburările de ritm circadian și insomnia.

Provocare tratament CPAP

 CPAP (positive airway pressure) este tratamentul de elecție al sindromului de apnee în somn formele moderate sau severe.

Scopul terapiei este împiedicarea obstrucției căilor aeriene superioare în timpul somnului, funcționând prin aplicarea, la acest nivel, de aer cu presiune pozitivă.

Terapia CPAP

Specialiști competență somnologie