Sunt patologii ale somnului, manifestate prin fenomene anormale care se suprapun unor faze (perioade) din timpul somnului.
Cele mai frecvente si cunoscute sunt: somnabulismul, pavor nocturn și coșmarurile.
Pentru a întelege despre ce perioade vorbim trebuie spus că somnul are două faze, somnul superficial, numit non-REM și somnul profund REM (rapid eye movement sau mișcarea periodică a ochilor).
Astfel, clasificarea acestor patologii se face în funcție de perioada somnului în care acestea se manifestă.
Stabilirea fazei somnului se poate stabili doar pe baza polisomnografiei nocturne.
Parasomnii asociate somnului non-REM
- Trezirile confuze
- Somnabulismul
- Teroriile din timpul somnului (Pavor Nocturn)
Parasomnii asociate somnului REM
- Tulburări de comportament din somnul REM
- Paralizia de somn recurență/singular
- Coșmarurile
Alte parasomnii: enurezisul asociat somnului, halucinațiile asociate somnului etc.
Mai cunoscute sunt: trezirile confuze, somnabulismul, terorile din timpul somnului (pavorul nocturn).
Diagnosticul
Se bazează pe anamneză, istoricul detaliat al somnului (descrierile partenerului), chestionar specific (MUPS) , actigrafia, video-polisomnografia.
Trezirile confuze
Se caracterizează prin trezirea în timpul somnului superficial, în prima parte a nopții, cu o stare confuzională mentală. Pacientul se simte dezorientat, are mișcările încetinite și amnezia episodului. Frecvența la adulți este de 4%.
Cauzele frecvente sunt: deprivarea de somn, vârsta tânără, munca în ture.
Severitate: ușoare (maxim 1 episod/ lună), moderate (mai mult de 1 episod/lună), și severe (mai mult de un episod pe săptămână).
Recomandări: igiena somnului, exerciții de relaxare sau tratament medicamentos.
Somnambulism (‘mersul in somn’)
Constă într-o serie de comportamente complexe care apar de obicei în prima parte a nopții și determină plimbarea din timpul somnului.
Pacientul este greu de trezit din această stare, și odată trezit, acesta este confuz.
Prevalența este cea mai mare la copii și de obicei dispare în adolescență.
Severitate: ușoare (cel mult 1 episod/lună), moderate (mai multe episoade într-o lună), severe (episoadele apar aproape în fiecare noapte).
Tratamentele constau în protejarea de injurii fizice, metode de întrerupere a episodului prin decalarea orei de somn, medicația. De cele mai multe ori afecțiunea însă dispare spontan.
Pavorul nocturn
Este caracterizat prin treziri bruște, cu stare de groază extremă, însoțite de țipete și agitație extremă datorată fricii intense.
Atacul de obicei se remite sponat. Prevalența acestei parasomnii este de aproximativ 3% la copii și sub 1% la adulți.
Episoade mai puțin de 1 dată/lună sunt formele ușoare, episoade cel puțin unul în fiecare săptămână apar în formele medii.
În forma severă se manifestă prin episoade aproape în fiecare noapte și cu leziuni fizice ale pacientului sau anturajului.
Îngrijirile la domiciliu sunt extrem de importante.
Ele trebuie să aibă în vedere un set de reguli: micșorarea riscului de accidente; îndepărtarea tuturor surselor ce pot perturba somnul; impunerea unui ritm circadian zilnic sănătos (respectarea zilnică a orarului somn/ veghe) și asigurarea pe durata zilei de activități care să nu fie suprasolicitante.