Tratamentul fie psihologic, nonfarmacologic sau medicamentos este extrem de important. Prin privarea de somn complicațiile insomniei sunt extrem de serioase și determină dizarmonia socio-familială, pierderea productivității muncii și poate duce la accidente de muncă, casnice sau rutiere, precum și alterarea funcționării normale a organismului.
Tratamentul nonfarmacologic
Cuprinde mijloacele și metodele menite să inducă starea de somn și să asigure durata și confortul unui somn fiziologic:
Măsurile de igienă a somnului
Se referă la regimul de viață din timpul zilei, microclimatul dormitorului, alimentația și băuturile dinaintea somnului.
Regimul de viață
Constă în depistarea și eliminarea progresivă a tuturor condițiilor ce împiedică inducerea și menținerea somnului.
Activitățile care induc somnul
Cititul unei cărți, muzică clasică etc. nu trebuie să depășească 30 de minute.
Exercițiile fizice zilnice
Pentru cei cu activități profesionale sedentare, exercițiile fizice zilnice efectuate timp de 30-40 minute pot induce acea stare de oboseală fizică plăcută necesară apariției somnului.
Restricția somnului
Este o metodă terapeutică ce inițial are în vedere reducerea substanțială a somnului, urmată apoi de prelungirea controlată a acestuia. Tratamentul se face doar cu avizul și sub control medical.
Psihoterapia insomniilor
Ca terapia cognitiv-comportamentală, precum și terapiile de relaxare prin autohipnoză, relaxarea progresivă și exercițiile de respirație profundă pot fi de mare ajutor.
Terapiile complementare
Cuprind o gamă foarte largă de proceduri și tehnici, printre care: acupunctură, presopunctură, homeopatia, tratamentele naturiste și aromaterapia.
Infuziile de ceaiuri de tei, verbină, musețel, flori de portocal și melisă au un efect calmant. Infuzia nu trebuie făcută totuși în fiecare seară.
Tratamentul farmacologic
Se face individualizat de la caz la caz și este, de obicei, reevaluat la intervale de două-trei zile.
- Hipnoticele sunt medicamentele de primă linie. Din cauza efectelor adverse și a riscului mare de dependență, aceste sunt prescrise în general de câteva ori pe săptămână și doar pentru câteva săptămâni.
- Se mai utilizează, de asemenea, compușii non-benzodiazepinici în combinație cu inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI) și antiepilepticele.
De cele mai multe ori terapia medicamentoasă este combinată cu psihoterapia inițial, ca ulterior să se facă trecerea doar spre psihoterapie exclusivă sau alte metode nefarmacologice.
Nu încercați singur să vă tratați, programați-vă la un consult somnolog.
Recomandări pentru pacienți cu insomnie
- Limitați timpul petrecut în pat doar pentru somn.
- Părăsiți patul atunci când nu vă simțiți adormit.
- Îmbunătățiți condițiile de microclimat al dormitorului (zgomot, lumină și temperatură).
- Luați o mică gustare înainte de a va culca, dar evitați consumul mare de de mâncare și băuturi înainte somnului.
- Evitați alcoolul și stimulantele (nicotină și cafeină).
- Programați-vă activitățile stresante cu multe ore înaintea timpului de somn; cu câteva ore înainte de culcare doar relaxați-vă.
- Nu vă verificați alarma de trezire în timpul nopții.
- Restrictionati-vă consumul de somnifere.