fbpx

Hipersomniile

Din această categorie, Narcolepsia este cea mai cunoscută.

Narcolepsia este o hipersomnie caracterizată prin episoade recurente de somnolență diurnă excesivă.

Această se traduce printr-o somnolență marcantă continuuă sau prin atacuri de somnolență intermitente periodice.
Poate fi asociată cu instalarea în plină stare de veghe a unor episoade de somnolență excesivă și afectarea bruscă involuntară a musculaturii scheletice ce reprezintă atacuri cataplexice.
De multe ori se manifestă sub formă mixtă (narcolepsie cu cataplexie).

Trăsătura esențială este somnolența instalată brusc, fără nici o avertizare prealabilă, în stare de veghe (treaz). Aceasta nu depășește o oră, durata obișnuită fiind de 10-20 minute.

După trezirea din somnul narcoleptic, pacientul se simte odihnit doar pentru scurt timp, urmând ca după numai 2-3 ore să se simtă din nou somnoros.

Accidentele casnice prin cădere datorate somnolenței și cataplexiei sunt cele mai frecvențe complicații. Ele pot apărea aproape în orice împrejurare, însă cele mai periculoase sunt cele din timpul șofatului sau din timpul lucrului cu echipamente periculoase.

În categoria hipersomniilor se mai încadrează multe alte afecțiuni: hipersomnia recurentă, hipersomnia idiopatică, sindromul somnului insuficient indus comportamental, hipersomnia indusă de condiția medicală etc..

Tratamentul

Este în totalitate farmacologic pe baza prescripției medicului somnolog/neurolog.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Diagnosticul

Se realizează pe baza anamnezei pacientului, istoricului detaliat al somnului, junalului de somn (1-2 săptămâni), chestionarelor specifice (Epworth, LISST, KSS).

Diagnosticul pozitiv se realizează prin video- polisomnografie nocturnă, urmată de 5 episoade de MSLT a doua zi.

Testul multiplu de latență a somnului (MSLT), arată o reducere a latenței somnului (a timpului de adormire) la mai puțin de 10 minute, iar intruzia episodică a somnului REM în plină perioadă de veghe (treaz) este patognomic (de certitudine).