Sindromul de apnee în somn este definit ca prezența a cel puțin 5 evenimente respiratorii (apnei și hipopnei) raportate la ora de somn.
Apneea reprezintă oprirea fluxului respirator (nazal și oral) (respirației) timp de minim 10 secunde , iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50% însoțită fiind și de o scădere a saturației de oxigen în sânge.
Prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca aceea a diabetului zaharat sau a astmului, 4% din populația generală confruntându-se cu această afecțiune.
În cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 40-60 de ani, incidența ajunge la 9%.
Simptomele sindromului de apnee în somn de tip obstructiv (SASO)
- sforăitul puternic și neregulat, agravat de consumul de alcool, care este întrerupt de pauze respiratorii (apnee și hipopnee) și care revine apoi “exploziv”;
- tulburări și fragmentări ale somnului;
- cefaleea matinală (durerile de cap);
- somnolența diurnă excesivă (SDE);
- diminuarea capacității de muncă;
- scăderea capacității intelectuale și a puterii de concentrare;
- tulburări de memorie;
- modificări de personalitate care pot genera conflicte familiale și crește predispoziția la accidente de muncă și rutiere;
- creșterea predispoziției la sindroame depresive;
- iritabilitate.
Pe baza simptomelor prezentate și chestionarelor pe care le puteți găsi aici vă puteți singuri stabili suspiciunea diagnosticului de sindrom de apnee în somn obstructiv.
Clasificare
1. Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) este cel mai frecvent și este dat de oprirea fluxului respirator, dar cu persistența mișcărilor respiratorii toraco-abdominale.
2. Sindromul de apnee în somn de tip central (SASC) se caracterizează prin oprirea fluxului aerian naso-bucal și absența efortului ventilator, și este, în general, asociat cu boli cardiovasculare sau neurologice.
3. Sindromul de apnee în somn de tip mixt (SASM) în care sunt prezente atât evenimente respioratorii centrale, cât și obstructive sau mixte.
Diferențierea dintre evenimentele respiratorii nocturne tip apnee-hipopnee; tip obstructive, centrale și mixte se face pe baza senzorilor de flux nazal- canula nazală si termistor, centurilor toracică sau toraco-abdominală.
Alte simptome care se pot manifesta în cazul persoanelor care suferă de sindrom de apnee în somn sunt intoleranța la alcool, scăderea libidoului, impotența, luarea în greutate, poliuria nocturnă (micțiuni frecvente în timpul nopții).
Factori de risc
Greutatea corporală: potrivit statisticilor, 60% dintre pacienții cu sindrom de apnee în somn obstructiv sunt supraponderali sau obezi. Astfel, greutatea corporală este cel mai important factor de risc în apariția sindromului, o creștere de 10% a greutății fiind asociată cu o creștere de 6 ori a riscului de apariție a episoadelor de apnee.
- Prevalența sindromului de apnee în somn este mai mare în cazul bărbaților decât al femeilor, în raport 2:1.
- O circumferință a gâtului peste 44 cm la bărbat și peste 37 cm la femeie.
- Factorii hormonali și bolile endocrine (menopauza, acromegalia, hipotiroidismul, sindromul ovarelor polichistice).
- Modificări la nivelul feței (bărbie mică, ascunsă) sau la nivelul gâtului (limbă mare, amigdale proeminente).
- Factori genetici – rude de gradul I care sforăie sau suferă de sindromul de apnee în somn obstructiv.
- Fumatul, consumul de alcool și/sau de medicametele sedative-hipnotice.
- Vârsta – aproape 1 din 10 bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani suferă de sindrom de apnee în somn.