Titrarea nPAP (CPAP, Bilevel, ASV) cu polisomnograful, numită și Titrarea manuală, este o investigație necesară persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom de apnee în somn, cu sau fară alte patologii asociate, în vederea stabilirii foarte exacte a tipului de aparat de terapie și presiunea/presiunilor necesare remiterii bolii pe perioada tratamentului.
Titrarea nPAP cu polisomnograful constă într-o noapte petrecută în laboratorul de somn, unde pe toată perioada nopții personalul specializat urmărește parametrii medicali si aplică diferite presiuni de terapie, de aceea și este recomandată în cazul pacienților care prezintă mai multe afecțiuni sau în cazurile mai complexe sau in, unele cazuri, pacienților mai puțin complianți.
Investigația medicală se desfășoara în aceleași condiții ca și polisomnografia, numai că de această dată acesta va fi conectat și aparatul de tratament.
Trebuie explicat faptul că practic titrarea înseamnă pentru pacient și prima noapte de terapie, de aceea este foarte importantă alegerea unei măști potrivite și “prima impresie” în procedura de instruire.
“Prima impresie” constă în alegerea și familiarizarea pacientului cu masca și aparatul de terapie: potrivire și montare mască, acomodare 20 minute, presiune minimă (efectuată de asistent medical/tehnician/ medic somnolog).
Etapele investigației
- Preconsult (asistent medical/tehnician).
- Chestionare specifice (asistent medical/tehnician).
- Completarea foii de observație de somn și a acordului (asistent medical/tehnician).
- Montarea senzorilor, de către personal specializat, la nivelul scalpului (EEG – electroencefalogramă), la nivelul ochilor (EOG -electrooculogramă), la nivelul bărbiei (CINEMG- electromiogramă bărbie), monitorizare respirație (canulă nazală, termistor), monitorizare mișcări toracice si abdominale (centuri), montarea ECG- electrocardiograma, montare de pulsoximetrie și montarea senzorilor la nivelul picioarelor (EMG- electromiogramă).
- “Prima impresie”- acomodarea cu masca și presiunea de terapie;
- Biocalibrarea verificarea cu ajutorul pacientului a funcționalitații senzorilor.
- Monitorizarea pe parcusul întregii nopți de către personal medical specializat.
- Ajustarea manuală a presiunii/ presiunilor de terapie, urmărirea pierderilor pe mască, ajustari mască.
- Demontarea senzorilor (a doua zi).
- Validarea testelor se efectuează de către un medic somnolog, specializat. În cadrul validării este citit si interpretat tot traseul obtinut, durata medie a eliberării unui rezultat fiind de 45-60 minute.
- Recomandări de terapie (medic somnolog).
- Trimiterea rezultatului.
Investigația medicală, prin intermediul unui soft specializat generează un traseu, așa cum puteți vedea în clipul video. Pentru interpretare este necesar ca traseul să aibe o calitate bună și o durată de minim 5 ore de somn.
Este foarte important ca acest traseu să fie interpretat, numit medical “validat”, de către un medic specializat. Pe baza acestei validării, cu o durata minima de 45-60 minute și se eliberează o recomandare medicală în care se specifică tipul de aparat necesar (CPAP, AutoCPAP, Bilevel, ASV), precum și presiunea/presiunile sau intervalul de presiuni pe mască necesare unui tratament corect.
Polisomnografele si aparatele de terapie utilizate în clinică noastră – Alice 6 LDxS si LDxN,ANNO etc produse de Philips. Acestea sunt dispozitive de ultimă generație apreciate de specialiștii în somnologie din întreaga lume pentru acuratețea informatiiilor obținute, și care permite interpretarea precisă.