fbpx

Actigrafia

Doar la recomandarea medicului!

În evaluare pacienților cu tulburări de somn, este esențială obținerea de date obiective, precise, privind simptomele subiective legate de perioada și durata somnului.

Actigrafia este utilizată în special în evaluarea diverselor patologii ale somnului (tulburari de ritm circadian), evaluarea perioadelor de somn (insomnii) sau efectelor diverselor terapii.

Investigația constă în montarea actigrafului, la nivelul mâinii, fiind asemenea unui ceas de mână, cu purtarea permanentă a dispozitivului pe o perioadă de 1-2 săptămâni.

Metoda măsoară, memorează și analizează mișcările corpului. Actigraful are un sensor de mișcare, acesta determinând dacă persoana este trează sau doarme, bazată tocmai pe acest nivel de activitate motorie.

La finalul perioadei de investigație, prin intermediul unui soft specializat, datele sunt concentrate într-un raport și grafice specifice, numite actigrame, pe care medicul somnolog le analizează și pe baza căruia confirmă/ infirmă diagnosticul. Se utilizează de asemenea in evaluarea unor terapii.

Acesta nu poate înlocui senzorii de EEG, EOG și EMG ale polisomnografului care determină cu exactitate atât perioada somnului dar și stadiile acestuia. Există totuși situații excepționale, atunci când pacientul nu este transportabil, când poate fi utilizat în stabilirea perioadei de somn a pacientului concomitent efectuării altor investigații.

Recomandări

  • Tulburări de Ritm Circadian
  • Insomnie
  • Sindromul picioarelor neliniștite (Restless Legs Syndrom) (RLS) și Sindromul Mișcărilor Periodice ale Membrelor (Periodic Leg Movement Syndro) (PLMS).
  • Urmărirea obiectivă a evoluției terapiilor diverselor patologii ale somnului.

Investigația este întotdeauna precedată de un consult de specialitate, ce cuprinde evaluarea subiectivă a simptomatologiei prin anamneză și chestionare specifice, iar în perioada investigării pacientul este îndrumat și instruit să țină în paralel și un jurnal de somn specific.

Jurnalul de somn actigrafic ataşat. Acesta trebuie completat timp de 2 săptămâni, cu marcarea episoadelor de somn. De asemenea pentru fiecare perioadă de somn trebuie notată calitatea somnului.

  • După interpretarea investigației, medicul specialist SOMNOLOG, va elibera rezultatul în 7 zile lucrătoare.
  • Diagnosticul va fi însoțit și de recomandările aferente, specifice fiecărui caz.
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Documente atașate