FAQ Apneea în Somn

Totul despre SFORĂIT

Ce este apneea în somn obstructivă? (SASO)

Sindromul de Apnee în Somn (SASO) reprezintă tulburări (opriri complete sau diminuări) ale respirației ce apar în timpul somnului. Aceste tulburări cauzează o scădere a cantității de oxigen din sânge ce semnalează creierului că trebuie să se trezească. Dacă opririle sunt frecvente, impactul asupra organismului este important și necesită tratament specific.

Ce cauzează opririle de respirație?

În cazul persoanelor predispuse la această boală, în timpul somnului, țesuturile moi din jurul gâtului blochează respirația. Sunt multe structuri anatomice ale gâtului implicate în acest fenomen, dar obstrucția este mecanică, nu funcțională. Organismul necesită să se trezească (măcar la nivel subconștient) ca să îndepărteze acest blocaj. Procesul se repetă apoi, uneori foarte frecvent (chiar și odată pe minut în cazurile severe!).

Cum de mi s-a întâmplat tocmai mie?

Există persoane predispuse la apariția acestei boli. Sunt foarte multe cauze de apariție pe care noi ne numim factori de risc. Cu cât se adună acești factori de risc, cu atât probabilitatea de apariție a bolii este mai mare. Aceștia sunt:

Sexul masculin
Vârsta peste 40 de ani
Sforăitul
Obezitatea (Indice de Masă Corporală mai mare de 30)
Pacienții cu gâtul scurt și gros (mai mare de 42 cm la bărbați și mai mare de 40 cm la femei)
Fumătorii
Consumatorii de alcool și cei ce utilizează medicamente sedative


Care sunt riscurile dacă nu mă tratez?

Există riscuri imediate și riscuri pe termen lung.

Riscurile imediate
Opririle frecvente de respirație cauzează și treziri frecvente. În timp, lipsa somnului odihnitor cauzeaza somnolenta care poate fi severă.

Mai apar și tulburări de concentrare, nervozitate, anxietate.

Somnolența severă poate cauza ațipirea în situații periculoase cum ar fi adormitul la volan sau la locul de muncă și în consecinta accidente ce pun în pericol viață.

Riscurile pe termen lung
Prezența SASO este implicată în:

apariția hipertensiunii arteriale;

accidentului vascular cerebral;

infarctului miocardic sau anginei pectorale;

tulburărilor de ritm cardiac (fibrilație atrială, extrasistole ventriculare etc.).

 

Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2017-06-15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *