fbpx

Somnologie

Consult Somnolog

 Somnologia este știința medicală ce se ocupă de diagnosticul și tratarea afecțiunilor din timpul somnului, de la patologii respiratorii (apneea de somn) la cele neurologice (hipersomnii, epilepsii nocturne), insomnii sau în tratarea complicațiilor cardiovasculare corelate acestor afecțiuni.

Aceasta necesită de multe ori o abordare interdisciplinară, iar medicii clinicii au competențe naționale și internaționale în somnologie, provenind din diferite specilitati medicale, de la medicina de familie, la pneumologie, neurologie și cardiologie, ORL

 

Important de reținut! Clinica noastră nu are pediatrie și nu desfășoară servicii medicale minorilor.

Poligrafia ventilatorie nocturnă

  • Diagnostic sindrom de apnee în somn, suspiciune ridicată.
  • Investigație facilă, poate fi efectuată în clinică sau domiciliu.
  • Constă într-o singură noapte de înregistrare (senzor flux respirator, pulsoximetru, centură toracică).
  • Clinica colaborează cu cei mai buni 6 medici cu competență în somnologie.

Polisomnografia nocturnă (PSG)

Polisomnografia noctura este o investigație medicală complexă, reprezentând metoda gold standard în diagnosticarea mai multor afecțiuni ale somnului cum sunt:

  • Sindromul picioarelor neliniştite
  • Parasomnia
  • Epilepsia noctură
  • Sindromul de apnee în somn

MSLT (Testul de latență a somnului)

MSLT (Multiple Sleep Latncy Test) sau testul de latență a somnului măsoară gradul de somnolență diurnă. Testul este varianta standard de măsurare a timpului necesar pentru a adormi în situații normale, în condițiile standard ale unui laborator de somnologie.

MWT (Test de menținere a stării de veghe)

MWT sau testul de mentinere a starii de veghe masoara gradul de vigilenta diurna.

MWT sau testul de menținere a stării de veghe măsoară gradul de vigilență diurnă.

MSLT (Multiple Sleep Latncy Test) sau testul de latentă a somnului măsoară gradul de somnolentă diurnă. Testul este varianta standard de măsurare a timpului necesar pentru a adormi în situații normale, în condițiile standard ale unui laborator de somnologie.

Titrarea Poligrafică

Titrarea nPAP cu poligraful este necesară în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom de apnee în somn, pentru a se stabili terapia corespunzătoare, respectiv tipul de aparat și presiunea/presiunile de terapie necesare unei respirații normale și unui somn fiziologic.

Investigația se desfășoară în aceleași condiții ca și poligrafia, numai că de această data, poligraful va fi conectat și la aparatul de tratament.

Titrarea Polisomnografică

Titrarea nPAP cu polisomnograful este necesară persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom de apnee în somn și alte patologii asociate, pentru a se stabili aparatul, tipul de tratament și presiunea/presiunile de terapie necesare unei respirații normale și unui somn fiziologic.

Titrarea nPAP cu polisomnograful se face manual (tehnician) și este recomandată în cazul pacienților care prezintă mai multe afecțiuni sau în cazurile mai complexe, fiind mai riguroasă în ceea ce privește ajutarea presiunii de terapie în timp real.

Investigații auxiliare

Spirometria, o metodă de investigație specifică în cazul pacienților cu probleme pneumologice, este recomandată în cazul patologiei somnului atunci când pacientul prezintă asociate afecțiuni respiratorii.

Spirometria este un test ce măsoară cantitatea aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp, verificând astfel eficiența și rapiditatea plămânilor de a fi expansionati sau goliți de aer.

Actigrafia

În evaluare pacienților cu tulburări de somn, este esențială obținerea de date obiective, precise, privind simptomele subiective legate de perioada și durata somnului.

Investigația constă în montarea actigrafului, la nivelul mâinii, fiind asemenea unui ceas de mână, cu purtarea permanentă a dispozitivului pe o perioadă de 1-2 săptămâni.