fbpx

FAQ Terapia CPAP

Cum funcționează tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP este cel mai frecvent utilizat pentru Sindromul de Apnee în Somn de tip obstructiv (SASO).

Deoarece opririle de respirație sunt cauzate de colapsul părților moi din zonă gâtului care blochează tractul respirator, este nevoie de o soluție pentru a menține căile aeriene deschise în timpul somnului. Soluția eficientă este introducerea aerului din cameră (NU oxigen!) cu o anumită presiune, în tractul respirator, prin intermediul unei măști (CPAP – Continuous positive airway pressure – Presiune pozitivă continuă în căile aeriene).

Dar oare pot dormi cu o mască la nivelul feței prin care intră aer cu presiune?

În cele din urmă, DA! La începutul perioadei de tratament, acceptarea acestuia poate fi mai dificilă. Aerul împins în permanență, dă senzația că nu se mai poate expira aerul inhalat.

De fapt aerul din plămâni recirculă și astfel este eliminat CO2 (dioxidul de carbon) din plămâni.

Este ca atunci când deschizi geamul într-o cameră plină cu fum și acesta iese deși nu există un ventilator în cameră care să îl împingă afară.

Cu această modalitate de a respira “invers”, pacienții se obișnuiesc destul de repede (în câteva nopți), atâta timp cât exista determinare din partea pacientului.

Nu renunțați după prima noapte de terapie!

Odată ce pacienții au reușit să adoarmă, CPAP previne opririle de respirație și somnul devine odihnitor.

Astfel organismul, privat de mult timp de somn de calitate din cauza opririlor de respirație, se obișnuiește imediat cu nouă modalitate de respirație.

Pacienții vor simți după 1-2 săptămâni efectul benefic al tratamentului dacă reușesc să doarmă măcar 4 ore pe noapte cu CPAP.

Somnolența se diminuează, crește puterea de concentrare, scade nervozitatea și dispare și sforăitul!

Ce riscuri implică tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP, deși pare radical, are foarte puține reacții adverse importante.

Poate apărea claustrofobia legată de mască și de sistemul de prindere, mai ales în cazul persoanelor cu tulburări de anxietate, dar cu perseverență și răbdare se poate depăși acest fenomen.

Cele mai frecvente probleme apar la nivelul măștii:

 • leziuni la nivelul pielii (dacă masca este prinsă prea strâns sau dacă mărimea nu e potrivită);
 • congestia ochilor (dacă masca este prinsă prea slab și scapă aer pe lângă manșonul de silicon);
 • congestia nazală (nas înfundat) sau rinoree (secreții apoase la nivelul nasului).

Toate aceste probleme se pot rezolva dacă se schimbă masca și dacă ne asigurăm că fixarea acesteia este corespunzătoare, iar rinoreea sau congestia nazală se pot rezolvă prin folosirea unui umidificator.

Există mai multe tiprui de CPAP?

CPAP – Aparatul folosește o singură presiune, stabilită de medicul somnolog (numită presiune terapeutică). Deși această presiune poate fi resimțita că fiind foarte mare, pacienții o pot scădea înainte să adoarmă (apăsând pe un buton numit rampă).

Presiunea va crește apoi progresiv, dând ocazia pacientului să adoarmă.
APAP (autoCPAP) – Aparatul folosește o presiune minima de funcționare cât timp pacientul este treaz. În momentul în care pacientul adoarme și aparatul detectează o oprire de respirație, își crește presiunea în mod automat, până a reușit să depășească obstacolul.

Este foarte util în cazul pacienților cărora le este greu să adoarmă cu presiuni mari și care doresc un nivel mai mare de confort (nu trebuie să își scadă singuri presiunea).

Cât timp va trebui să urmez tratamentul cu CPAP?

Tratamentul cu CPAP nu este un tratament curativ (nu vindecă boala). Pentru a nu mai avea nevoie de tratament cu CPAP trebuie ca și SASO să dispară sau să îi scadă gradul de severitate. Deoarece SASO are foarte mulți factori cauzali, este dificil că toți să fie eliminați sau rezolvați parțial.

Situațiile în care SASO se poate ameliora / vindecă

Scăderea semnificativă în greutate a persoanelor obeze (10-20 de kg). Această este cea mai importantă măsură pe care pacienții o pot lua cu speranța atenuării simptomelor și severității bolii!
SASO este cauzat de probleme în sferă ORL care pot fi rezolvate chirugical. Acest lucru nu este valabil în cazurile severe de SASO (peste 30 de opriri de respirație pe oră).

În final, trebuie să menționez că informațiile din acest articol sunt generale! Fiecare pacient necesită o abordare individuală și o colaborare permanență su medicul somnolog pentru a găsi soluția de tratament cea mai potrivită!

dr. Răzvan LUNGU

Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresă website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

(8) Comentarii

 • Stoian Sorin 30 mai 2020 @ 9:52

  Bună ziua. Doresc și eu o programare la clinica, menționez ca folosesc un aparat pentru respirat din anul 2007 și nu am m-ai fost la control de atunci. Aparatul îl folosesc permanent de atunci când am fost catalogat un caz foarte grav. Mulțumesc.

  • Clinica Somnolog 30 iulie 2021 @ 7:14

   Buna ziua. Daca nu sunteti pacientul clinicii solicitati o programare consult somnolog si precizati ca doriti evaluarea terapiei.
   Tel: 0784.44.22.77/ 021.311.88.22 sau clinica@somnolog.ro
   Sanatate

 • Cocarlea Radu 22 ianuarie 2021 @ 6:54

  solicit ajutorul dumneavoastra

  • Clinica Somnolog 26 ianuarie 2021 @ 15:02

   Buna ziua. Cu ce anume va putem ajuta? Pentru informatii complete va rog sunati la 0787721368. Sanatate!

 • Romanu Antonela 17 aprilie 2021 @ 17:41

  As dori sa ma consiliați in privinta 7nu9 aparat cpap….multumesc

  • Clinica Somnolog 20 aprilie 2021 @ 11:54

   Buna ziua. Va rog sa va programati la un consult somnolog si unul din medicii specializati va vor ajuta. Pentru programari clinica@somnolog.ro, site programari online sau tel 0784442277/ 0213118822. Sanatate

 • GHEORGHE HORIA 26 iulie 2021 @ 14:34

  CIT COSTA UN ASEMENEA APARAT ?

  • Clinica Somnolog 30 iulie 2021 @ 7:12

   Buna ziua. Clinica noastra nu comercializeaza aparatura medicala, noi oferim servicii de diagnostic, stabilirea si monitorizarea terapiei. Sanatate

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *