Terapia CPAP
Terapia cu presiune pozitivă continuuă sau nPAP (positive airway pressure) este tratamentul de elecție al sindromului de apnee în somn obstructiv (SASO) cu severitate moderată sau severă.
Această terapie se efectuează prin intermediul unei măști purtate de pacient pe perioada somnului.
Dispozitivul CPAP și masca vă ajută să vă îmbunătățiți calitatea vieții și să evitați complicațiile bolii.
Pentru că purtarea unei măști pe față este în general greu acceptată și tolerată acomodarea se face pas cu pas.
Prima impresie
Se efectuează în cadrul “Titrării poligrafice sau polisomnografice“(investigație de stabilire a terapiei). În cadrul acesteia pacientului i se prezintă mai multe variante de mască în funcție de fizionomie și eventuale probleme ORL nas-gură și efectuează testarea la presiune minimă circa 20 minute de terapie.
Titrarea polisomnografică (manuală), în cadrul laboratorului de somn, se face sub supravegherea personalului specializat!
Astfel se pot efectua ajustări pe parcursul nopții de presiune/presiunii de terapie și ale măștii, în vederea confortului sporit sau eliminarea pierderilor pe mască.
Inițierea terapiei la domiciliu
Ulterior la începerea tratamentului la domiciliu vă recomandăm câteva sugestii ce vă vor ajută în acomodare și creșterea complianței terapiei.
- Important este să aveți o atitudine pozitiva fata de tratamentul CPAP urmat.
- Pentru început purtați masca fără hamuri în timpul zilei. În momentul în care va obișnuiți cu aceasta, atașați și hamurile.
- Țineți masca atașată la dispozitivul CPAP cu o mână până vă obișnuiți cu presiunea de aer introdusă. Apoi atașați hamurile măștii și continuați cu dispozitivul pornit.
- Porniți dispozitivul la presiunea cea mai mică.
- Încercați să purtați masca si in timpul zilei, când vă uitați la TV sau citiți o carte. Uneori, chiar purtarea în timpul activităților casnice, precum gătitul, sau în timp ce navigați pe internet, vă poate acomoda cu purtarea măștii.
- Când deveniți confortabili cu terapia, folosiți-o și pe timpul nopții.
- O dată ce vă obișnuiți cu aceasta, purtați masca de fiecare dată când dormiți, chiar dacă este chiar și în timpul zilei.
- Ajustați și întrețineți masca (ajustare hamuri, curățare mască).
- Cu cât masca va fi purtată mai puțin, cu atât acomodarea va fi mai dificilă, de aceea primele câteva săptămâni de terapie sunt importante pentru a observa efectele sale pozitive.
În cazul în care nu reușiți deloc să tolerați masca sau presiunea de aer a aparatului CPAP, consultați medicul somnolog.
Nu puteți adormi ușor în timp ce purtați masca?
Aceasta poate fi o problemă normală și temporară ce apare la majoritatea pacienților ce încep terapia cu CPAP.
Urmați sfatul somnolog și încercați purtarea măștii și în timpul zilei pentru a vă acomoda cu aceasta.
În același timp, respectati regulile de igienă ale somnului, precum evitarea cofeinei și alcoolului înainte de culcare.
Masca CPAP este inconfortabilă pe timpul nopții?
Când începeți terapia cu CPAP, este important să existe o strânsă colaborare între medicul dumneavoastră și furnizorii aparaturii medicale pentru că terapia să se potrivească nevoilor dumneavoastră. Întrebați-ne cât mai multe detalii despre cum puteți ajusta și întreține masca.
Există o gamă largă de măști, deci o puteți alege pe cea care să se potrivească necesităților dumneavoastră.
Alergie la masca CPAP?
Masca CPAP vă cauzează o reacție alergică sau doar nu este potrivită fizionomiei dumneavoastră?
Vă prezentăm câteva modalități de a verifică acest lucru:
- În primul rând întrerupeți purtarea măștii și consultați medicul. De obicei o reacție alergică apare chiar în prima noapte de purtare a măștii.
- Verificați cât de curată este masca. Majoritatea reacțiilor ce par a fi alergice (infecții ale pielii) sunt datorate curățării inadecvate/incomplete.
- Verificați dacă masca dumneavoastră este un model mai vechi, ce conține latex. Majoritatea măștilor CPAP de pe piață sunt confecționate din silicon și nu conțin latex.
dr. Doina Dumitru-Didiță