fbpx

Cum să învingem insomnia fără medicamente?

În tratamentul insomniei cronice există diferite terapii psihologice și medicamentoase utilizate!

Terapia cognitiv -comportamentală- insomnie (TCC- I)

Este frecvent utilizată în rândul pacienților cu diferite insomnii, fiind o metodă eficientă și nemedicamentoasă.

În general se desfășoară pe o perioadă de 6 săptămâni, prin consiliere psihologică.

Stabilirea cauzelor insomniei, respectarea igienii somnului și relaxarea sunt primii pași.

Ulterior se aplică metode de restricția somnului, controlul stimulilor și terapia cognitivă.

Există două componente în terapie:

  • intervenția cognitivă care se bazează pe conștientizarea unor obiceiuri mentale despre somn;
  • intervenția comportamentală  în care se acționează cu reguli privind obiceiurile de somn.

Componenta cognitivă

Explică cercul vicios al gândurilor și prejudecăților legate de somn cu efecte asupra menținerea insomniei.

Gânditul în pat, credințele despre somnul nostru, eforturile de a dormi pot fi învinse prin gânduri neutre, schimbarea modului de a privi durata somnului și fără încercări de a controla cât dormim.

Componenta comportamentală

  • evitarea activității intelectuale (muncă, e-mail etc.) înainte de culcare;
  • concentrarea celor mai multe activități intelectuale și fizice în timpul zilei;
  • evitarea consumului de energizante după masa de prînz;
  • servirea cinei cu cîteva ore înainte de culcare pentru a aloca procesului de metabolism restaurea unui echilibru metabolic bazal;
  • gimnastică/exercițiile fizice pot crește nivelul de “alerta” și de aceea se recomanda că acestea să fie efectuate nu mai târziu de după-amiază/seară foarte devreme;
  • deși unele persoane folosesc alcoolul în scop de relaxare, se recomandă ca această abordare să fie evitată. Deși adesea alcoolul are un efect sedativ (ceea ce de obicei produce inițierea somnului) somnul este mai fragmentat și neodihnitor (mai ales în cazul consumării vinului). În plus, poate crea o “ încredere” nesănătoasă în contextul igienei somnului.
  • terapia de restricție care intenționează să limiteze timpul petrecut în pat la nu mai mult decât timpul petrecut în timpul somnului. Eficiența somnului sporită prin prelungirea timpului de somn. Restricționarea timpului petrecut în pat creează o deprivare ușoară a somnului și poate promova un somn mai devreme. Un somn mai eficient și mai profund și o variabilitate mai mică nocturnă în ceea ce privește calitatea și cantitatea somnului.

Un protocol tipic de restricționare a somnului include:

Determinarea timpul mediu total de somn pe noapte

Acest lucru poate fi calculat dintr-un jurnal de somn. Țineți un jurnal de somn timp de 2 săptămâni -1 lună și calculați media de ore de somn dintr-o noapte.

Limitarea timpului petrecut în pat la nivelul timpului petrecut dormind

Stabilirea unui timp de culcare fix, în funcție de timpul de trezire dorit dimineața și fără a permite că somnul să apară în afară ferestrei respective de somn.

Totuși, atenție, nu trebuie redus timpul petrecut în pat la mai puțin de 4-5 ore pe noapte, deoarece acest lucru poate duce la nerespectarea terapiei de restricționare a somnului.

Monitorizarea eficientă zilnică a somnului

Aceasta este calculată prin Timpul Total de Somn (TTS) calculat astfel:
(timpul în care ați dormit / (împărțit la) timpul petrecut în pat) X100

Extinderea timpului petrecut în pat cu 15 minute când eficiența săptămânala a somnului este mai mare 90%. Reduceți timpul petrecut în pat cu 15 minute când eficiența săptămânala a somnului scade sub 80%.

Important! În cazul pacienților cu diagnostic de migrenă sau epilepsie, se aplică o variantă puțin diferită:

  • comprimarea timpului petrecut în pat, restricția crescând gradual în decursul a 3-4 săptămâni în scopul sincronizării cu timpul de somn efectiv înregistrat în prima săptămână de terapie;
  • oprirea metodei de comprimare în momentul în care un echilibru optim între timpul de somn și eficiență somnului au fost obținute.

Utilizarea dormitorului, în mod ideal, numai în scopul somnului și al intimității sexuale

Aceasta implică, pe cât posibil și shimbarea vestimentației în alt loc și stingerea luminii imediat după culcatul în pat.

Dacă somnul nu se induce după 15 minute de stat întins în pat,  se recomandă părăsirea dormitorului către un loc retras și liniștit, practicarea unor activități ușoare și plictisitoare timp de 20 minute, urmate de reîntoarcerea în dormitor numai în momentul în care somnul se simte iminent și inevitabil.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

(16) Comentarii

  • Liana 30 decembrie 2020 @ 8:28

    Buna ziua as dori și eu un sfat dc se poate, anul trecut am avut palpitații in timpul nopții care au durat vreo 6-8 luni, ma trezeam noaptea din cauza lor. Pana la urma, după investigații, analize, am luat vitamine și au trecut dar a apărut insomnia. Di de 10 luni, o noapte dorm, 4 nopți dorm foarte puțin. Am încercat picături de lavanda, ceaiuri, pastile somncontrol. Dc puteți sa ma ajutați. Multumesc

    • Clinica Somnolog 19 ianuarie 2021 @ 8:43

      Buna ziua. Este necesar un consult somnolog la unul din medicii nostri cu competenta in somnologie. Aveti varianta de consiliere online sau in clinica. Sunati la 0787721368 va rugam. Multumim

  • Ana Ioana Andreea 7 martie 2021 @ 9:43

    Buna ziua. Ma numesc Ana Andreea si am 23 de ani. In urma cu 4 luni am fost depistata cu covid( forma usoara) dar in urma sa m-am ales cu insomnii destul de urate. La inceput faceam atacuri de panica si erau 3 nopti consecutive cand nu dormeam deloc. Am luat pastile de somn( pe baza de substanța activa) lavanda, melatonina, ceaiuri si cateva ședințe de psihoterapie. Starea mea s-a îmbunătățit cat de cat, nu mai fac atacuri de panica( in schimb daca sunt prea obosita incep sa plang) dar am nopti cand dorm foarte bine( 7h fara trezire) si pe urma 3-4 nopti cand dorm 4-5h si astea întrerupte. As aprecia foarte mult un raspuns, ma îngrijorează mult acest fapt. Cu stima, va multumesc!

    • Clinica Somnolog 12 martie 2021 @ 11:21

      Buna ziua. Este foarte dificil sa va oferim un diagnostic si recomandari doar pe baza textului. Dr.Deleanu, Dr.Borcea si Dr.Cosei sunt medici atat cu experienta in tratamentul pacientilor cu COVID-19 cat si cu competente in Somnologie. Faceti o programare la consult la oricare dintre acestia. Sanatate si somn usor!

  • Sterescu 17 aprilie 2021 @ 4:05

    Am 65 de ani si sunt nopți in care nu dorm nici măcar 1 ora sau altele doar 3-4 ore. Peste zi sunt f obosita si dacă ațipesc jumătate de ora in fotoliu iar nu mai pot sa dorm toată noaptea si iar o iau de la capăt.
    Va mulțumesc si aștept si eu un răspuns
    Sterescu M

    • Clinica Somnolog 20 aprilie 2021 @ 11:54

      Buna ziua. Va rog sa solicitati un consult somnolog. Se poate sa va programati inclusiv in varianta unui Consult ONLINE. Pentru programari clinica@somnolog.ro, site programari online sau tel 0784442277/ 0213118822. Sanatate

    • Gal-Joo Ida 23 ianuarie 2022 @ 9:51

      Buna ziua,
      Am 66 de ani si nu pot sa adorm de mai multi ani.(nici ziua nici noaptea). Nedormitul a inceput aproape 8 ani si s-a redus treptat de la 8 ore pana la 0.Am facut multe analize dar n-au descoperit nimic relevant . Va mulțumesc si aștept si eu un răspuns .Ida Gal -Joo

      • Clinica Somnolog 27 ianuarie 2022 @ 8:51

        Buna ziua. Va recomandam un consult somnolog (insomnie) la unul din medicii nostri cu competenta in somnologie. Despre medici, program si pret va informeaza receptia noastra la tel 0784442277 sau 0213118822. Sanatate

  • Pop 20 august 2021 @ 19:23

    Buna ziua. De 5 luni am mari probleme cu somnul.Sufar de insomnie cronica ,nu dorm cate 5 aime Nico un minut .Întrebarea mea este.Se trateaza insomnia cronica ? Va rog daca puteti sa mi spuneti.Nu mai stiu ce sa fac ,sunt epuizata!

    • Clinica Somnolog 31 august 2021 @ 12:50

      Buna ziua,
      Pentru a stabili un diagnostic precis si cum anume se poate trata este necesar un consult somnolog.
      Faceti o programare a unul din medicii nostri, la tel. 0784442277/ 0213118822
      Sanatate

  • Grigore Stegaroiu 10 decembrie 2021 @ 9:11

    Buna ziua,
    Am varsta de 87 ani si sufar de angina pectorala. De vreo 7-8 luni sufar si de insomnie. Dr.de familie mi-a prescris Gerodorm iar, ulterior, dr. cardiolog l-a inlocuit cu Stillnox. Dar in prospectele respective se insista sa nu fie folosite mai mult de 2-3 sapt.fara a se informa ce trebuie facut in continuare, caci insomnia persista. Mai mult : Gerodormul il pot procura mai usor, fara reteta pe cand Stillnoxul nu poate fi procurat decat cu reteta verde ( ar insemna ca este mai periculos ?) .
    Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare, preferabil fara medicamente daunatoare care, oricum, se “autoelimina” dupa 2-3 sapt.de folosire? Pot fi inlocuite cu altceva sau reluate dupa o pauza?

    • Clinica Somnolog 13 decembrie 2021 @ 9:07

      Buna ziua,
      Nu va putem oferi aici consiliere medicala. Pentru consult si recomandari medicale puteti apela la unul din medicii nostri. Pentru programare consult somnolog tel: 0784442277/ 0213118822. Multumim. Sanatate

  • Grigore Stegaroiu 10 decembrie 2021 @ 9:18

    Cum trebuie sa inteleg raspunsul dvs. “Your comment is awaiting moderation”?

    • Clinica Somnolog 13 decembrie 2021 @ 9:01

      Buna ziua. Daca aveti vreo intrebare cu mare placere va raspudem. Textul trimis de dvs.trebuie inainte moderat (verificat), pentru ca nu permitem spam-uri si injurii pe pagina noastra. Multumesc de intelegere

  • Stefania 14 mai 2022 @ 2:04

    Buna ziua de 3 ani am insomnii cronice ,dorm foarte puțin ,fac sport și încerc să evit gândurile urâte și totuși dorm doar 3-4 ore ,ce sa fac?

    • Clinica Somnolog 9 iunie 2022 @ 8:07

      Buna ziua
      Va recomandam un Consult Somnolog, in cadrul caruia veti putea discuta despre diagbostic si variante de terapii cu unul dintre medicii nostru ce au competenta in somnologie.
      Pentru programari sunati la 0784442277 sau 0213118822.
      Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *