Numeroase studii și cercetări atestă faptul că relația femeilor cu somnul este diferită de cea a bărbaților!
Diferența vine din condițiile biologice specifice femeilor și din rolul social al acestora. Asta pentru că femeile sunt cele care, în mod tradițional, se ocupă de îngrijirea altor persoane din familie.
Mai mult decât atât, femeile au o predispoziție mai mare spre anumite afecțiuni din patologia somnului:
- 2 ori mai predispuse la insomnie decat bărbații;
- mai predispuse decât bărbații la parasomnii, cum ar fi mâncatul nocturn;
- predispuse la tulburări de ritm circadian, determinat de lucru în ture;
- 2% dintre femei au sindrom de apnee în somn, iar riscul crește de 3.5 ori după menopauză;
Somnul și ciclul menstrual
Modificări ale somnului pot apărea în diferite momente ale ciclului menstrual.
Acestea constau în dificultăți de adormire și la trezire, insomnia premenstruală (care dispare la câteva zile după ce menstruația începe).
Stresul asociat cu iritabilitatea poate duce, de asemenea, la probleme de somn persistente care pot merge până la insomnie cronică. Pentru a preveni aceste situații, femeile trebuie să aibă un program regulat de somn-veghe, să evite stresul și să aibă un regim alimentar sănătos.
Tulburările de somn la femeile însărcinate
Somnolența din timpul zilei, precum și scăderea tonului muscular sunt cauzate de schimbările hormonale care se produc în cazul femeilor însărcinate.
Tot în timpul sarcinii pot apărea sforăitul, apneea în somn și chiar insomnia, din cauza anxietății și a schimbărilor cu privire la noua stare.
Femeile însărcinate se confruntă foarte des cu probleme de somn, chiar și în situațiile în care, înainte de sarcină, acestea nu existau.
Potrivit unui sondaj publicat de National Sleep Foundation, 78% dintre femeile care au participat la studiu au raportat tulburări de somn în timpul sarcinii. Este, de altfel, bine cunoscută somnolența excesivă din timpul zilei a viitoarelor mame, în special în primul și ultimul trimestru de sarcină.
Tulburări de somn atribuite sarcinii
Sindromul picioarelor neliniștite este caracterizat de o senzație de disconfort la nivelul membrelor inferioare, care se accentuează noaptea, și este adesea calmată prin mișcare. Acest sindrom poate fi pus pe seama modificării nivelului de fier din sânge, care de obicei dispare după ce copilul se naște.
Sforăitul și Apneea în somn se dezvoltă frecvent în timpul sarcinii, de obicei din cauza modificărilor hormonale, care pot afecta tonusul musculaturii din căile aeriene superioare.
În plus, creșterea în greutate, care însoțește sarcina, pot exacerba sforăitul și Sindromul de Apnee în Somn, mai ales la femeile care sunt supraponderale.
Apneea de somn poate fi asociată și cu complicațiile din timpul sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arterială și preeclampsia. De aceea trebuie imediat efectuat un consult de somn în cazul femeilor cu eclampsie sau preeclampsie!
Boala de reflux gastroesofagian sau arsurile stomacale sunt foarte frecvente în timpul sarcinii. Arsurile stomacale pot determina apariția tulburărilor de somn sau somn fragmentat.
Sfaturi pentru femeile gravide:
- Dormiți pe partea stângă deoarece acest lucru va îmbunătăți fluxul de sânge spre uter și implicit spre făt.
- Evitați culcatul pe spate pentru că acesta poziție pune presiune pe coloană dvs. vertebrală.
- Beți lichide pe parcursul zilei, dar opriți-vă înainte de ora de culcare.
- Nu mâncați alimente foarte condimentate, alimente prăjite sau alimentele acide în timpul cinei, acest lucru poate duce la arsuri la stomac sau reflux gastro-esofagian.
- Dacă aveți arsuri la stomac sau reflux gastro-esofagian, ridicați-vă capul folosindu-vă de perne.
- Puneți perne în jurul dvs. pentru a vă sprijini în timpul somnului.
- Dacă puteți dormi pe parcursul zilei, o puteți face, dar limitați timpul astfel încât somnul din timpul nopții să nu fie alterat, respectiv maxim 45 minute.
- Relaxați-vă înainte de culcare. Tehnicile de respirație vă pot fi de ajutor.
Somnul și menopauza
Modificările fiziologice care survin la menopauză predispun la tulburări de somn.
Insomnia este raportată la 61% din femeile la menopauză, în special în primii 5 ani de la instalare.
Până la vârsta menopauzei femeile au un risc de două ori mai mic decât bărbații în ceea ce privește sindromul de apnee în somn, raport ce se egalizează după menopauză.
Tulburările de somn legate de respirație la femei pot fi legate tot de nivelurile fluctuante de hormoni.
Sforăitul si Sindromul de Apnee în Somn apar ca urmare a colapsului țesutului muscular din căile aeriene superioare. Tonusul țesutului muscular este legat de nivelul hormonilor.
Schimbările hormonale pot duce, de asemenea, la creșterea în greutate, care este cunoscută drept cauză al sindromului de apnee în somn.
Soluțiile în astfel de situații sunt terapia CPAP si managementul greutății.
Sindromul de apnee în somn la femei
De cele mai multe ori, femeile nu sunt diagnosticate cu sindrom de apnee în somn din cauza manifestărilor atipice, și primesc cel mai frecvent diagnosticul de insomnie sau depresie.
Manifestările bolii la femei sunt legate de oboseală sau stare depresivă, tulburări de concentrare sau dureri de cap.