fbpx

Diagnosticul corect Apnee în Somn

Sindromul de Apnee în Somn

Este cea mai frecventă tulburare de respirație din timpul somnului (afectează 1 din 25 de persoane) și de obicei se manifestă prin somnolență în timpul zilei, sforăit zgomotos și pauze în respirație în timpul nopții.
Având în vedere că este o boală respiratorie din timpul somnului, pentru a fi diagnosticată, necesită evaluare în timpul somnului.
Există mai multe metode de a înregistra respirația pacientului noaptea.

Diagnostic

Deși metoda de aur de diagnostic este polisomnografia, cea mai confortabilă metodă pentru pacient este poligrafia ventilatorie nocturnă.

În cazul poligrafiei pacientul poartă pe parcursul nopții un dispozitiv medical, de mici dimensiuni, conectat la câțiva senzori ce înregistrează:

  • respirația pacientului;
  • oxigenarea sângelui;
  • mișcările respiratorii (ale toracelui și uneori și ale abdomenului);
  • poziția corpului;
  • microfonul de sforăit.

Deoarece această investigație se efectuează la domiciliul pacientului, are marele avantaj că îi oferă medicului somnolog o idee despre ce se întâmplă în somnul de noapte, în condițiile de somn cotidiene.
Dezavantajul investigației este că înregistrarea nu poate fi monitorizată de către personalul medical, de multe ori senzorii putându-se deplasa sau pot fi chiar poziționați incorect de către pacient.

Numărul redus de senzori folosiți este un alt dezavantaj comparativ cu polisomnografia, investigație ce necesită internare pentru o noapte în clinică, supravegherea și montarea unui număr mult mai mare de senzori.
Tocmai datorită dezavantajelor de mai sus este esențial că poligrafia ventilatorie să fie efectuată corect pentru a putea pune un diagnostic corect, cu atât mai mult cu cât acest tip de investigație este cea mai confortabilă testare pentru pacient.

Instruirea pacientului

Se face în clinică, de către medicul somnolog sau de către tehnician. Instruirea este foarte importantă, deoarece montajul senzorilor se face de către pacient, acasă, înainte de somn, iar pacientul trebuie să respecte întocmai indicațiile primite.

Pentru aceasta, trebuie să dăm indicații precise dar și să facem o simulare la clinică împreună cu pacientul.

Cu această ocazie se și ajustează dimensiunile centurii ce măsoară mișcările respiratorii, iar la sfârșit, pacientul vede în mod practic ce are de făcut. Instruirea poate dura între 10 și 25 minute.

Prelucrarea datelor

După ce pacientul a returnat poligraful, urmează evaluarea datelor înregistrate de acesta.

Prima dată se descarcă înregistrarea și se apreciază calitatea ei (durata trebuie să fie de minim 5 ore, cu toți senzorii înregistrați corespunzător).

Dacă există porțiuni în care senzorii s-au deplasat sau înregistrarea nu a fost corespunzătoare, atunci înregistrarea va trebui repetată.

Înregistrarea de calitate este foarte importantă pentru un diagnostic, deoarece diferențele pot fi foarte mari.

Interpretarea și diagnosticul de certitudine

După descărcarea traseului, datele sunt interpretate de un program (software), care oferă o interpretare automată a înregistrării. Interpretarea automată NU este decât orientativă.

Medicului îi revine obligația de valida, evalua și interpreta investigația.

Pentru a aprecia corect prezența opririlor de respirație, traseul se analizează pe o fereastră de 30 secunde sau maxim 2 minute.

Această etapă este cea mai importantă din diagnostic dar și cea mai îndelungată.

O înregistrare corectă, de 7 ore (420 de minute), analizată la fiecare 30 secunde, poate fi interpretată în 1-2 ore, în funcție de cât de multe evenimente respiratorii au fost observate.

Diagnosticul se stabiliește în funcție de numărul de evenimente respiratorii/ scăderi semnificative de flux respirator, raportat pe fiecare oră de înregistrare.

Astfel, pacienții pot avea Sindrom de Apnee în Somn (SAS) ușor (între 5 și 15 opriri de respirație pe oră), moderat (între 15 și 30) și sever (peste 30 de opriri de respirație pe oră – o oprire la 2 minute).

În interpretarea de severitate un factor foarte important sunt și valorile pulsoximetriei pe parcursul nopții, saturația de oxigen în sânge minimă, medie, indicele desaturare nocturn.

În stabilirea tipului de apnee în somn importante sunt tipurile de evenimente respiratorii, fie acestea central, obstructive sau mixte.
Interpretarea medicului poate fi de multe ori foarte diferită de cea automată, a software-ului! Din acest motiv, este esențial că traseul să fie corectat de medicul somnolog pentru un diagnostic corect!
În imaginile de mai jos, se pot vedea diferențele dintre interpretarea automată de cea a medicului. Fiecare linie verticală reprezintă opriri/scăderi semnificative de respirație, iar culoarea acestora poate sugera tipul de eveniment respirator.

Conform interpretării automate, pacientul ar avea preponderant evenimente respiratorii de tip central, ce în context pot semnala o problemă neurologică (accident vascular cerebral) sau cardiologică (insuficiență cardiacă severă) care să îi provoace pacientului opririle de respirație.

Dar în realitate, după validare s-a demonstrat că evenimentele respiratorii sunt de origine obstructivă.

Raport automat

Validare traseu

Concluzii

Poligrafia ventilatorie nocturnă prezintă avantajul confortului pacientului privind investigația și un somn în confortul de acasă.
Diagnosticul prin poligrafie ventilatorie al apneei în somn este un proces de durată în privință validării de către medicul somnolog (interpretarea datelor putând dura chiar și 2-3 ore).
Importantă unei evaluări complete și corecte a unui pacienți cu suspiciune de Apnee în Somn, precum și interpretarea de către un medic competent face diferența tipului de diagnostic dar și severitate și recomandările ulterioare.

dr. Razvan LUNGU

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *