Apneea în Somn și accidentele rutiere

Apneea în Somn

Sindromul de apnee în somn are consecințe atât în plan personal și, cât și familial. Astfel, persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu somnolență diurnă, în plan social depresie, iritabiliate, disfuncții sexuale, dificultăți de concentrare sau probleme de memorie, dar consecințele nu se opresc aici.

Sindromul de apnee în somn are o prevalență de 24% în rândul bărbaților cu vârstă cuprinse între 30 și 60 de ani, și de 9% în rândul femeilor din aceeași categorie de vârstă. Iar aceste procente trebuie asociate și numărului mare de accidente rutiere cauzate de ațipirea la volan, adică acel episod scurt de 4-6 secunde caracterizat de pierderea cunoștinței și care apare, de obicei, fără ca persoana să conștientizeze fenomenul. De asemenea,accidentele casnice și cele de muncă pot fi provocate de somnolență diurnă și lipsa de concentrare, asociate sindromului de apnee în somn.

De exemplu, în Statele Unite, somnolența a fost asociată în peste 30% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (conduse de șoferii profesioniști). Iar statisticile din SUA descriu un tablou destul de sumbru:

  • 2 din 5 șoferi (41%) au recunoscut că au ațipit cel puțin odată la volan. 1 din 10 șoferi au specificat că asta s-a întâmplat chiar în ultimul an. ( Fundația AAA pentru Studiul Siguranței de Trafic);
  • 1 din 6 acidente (16.5%) sunt mortale, 1 din 8 accidente necesită spitalizare, iar 1 din 8 accidente au fost provocate de ațipirea la volan;
  • Administrația Națională a Siguranței Autostrăzilor a estimat că somnolența la volan provoacă anual 1.550 morți, 71.000 răniți și mai mult de 100.000 accidente;
  • Mai mult de jumătate dintre șoferii (55%) care au declarat că au ațipit măcar odată la volan în ultimul an, au afirmat că în momentul ațipirii conduceau de mai puțin de o oră;

De asemenea, un studiu efectuat de Spanish Sleep Society a raportat o asociere puternică între apnea în somn și riscul de accidente rutiere, rezultatele confirmând că rata accidentelor în trafic printre persoanele cu apnee în somn este de 4 ori mai mare.

Tocmai de aceea, diagnosticarea și inițierea unui tratament corespunzător sunt absolut necesare pentru a reduce riscul de accidente.

În Europa, numai 5 țări care au reglementări legislative specifice apneei în somn sau narcolepsiei, iar România nu se numără printre ele. O atenție particulară este acordată șoferilor cu risc crescut de accidente așa cum sunt șoferii profesioniști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *