fbpx

Accidentele rutiere și apneea în somn

Sindromul de apnee în somn are consecințe atât în plan personal cât și familial.

Astfel, persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu somnolență diurnă, în plan social depresie, iritabiliate, disfuncții sexuale, dificultăți de concentrare sau probleme de memorie, dar consecințele nu se opresc aici.

Prevalența apneei în somn la persoanele active cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani este de 24 % bărbați și 9 % femei (peste 5 episoade de apnee sau hipopnee pe oră de somn).

Aceste procente trebuie asociate cu un număr crescut de accidente rutiere datorate ațipirii la volan. Accidentele casnice și de munca pot fi de asemenea provocate de somnolența diurnă și lipsă de concentrare.

Dar ce înseamnă ațipirea la volan?

  • Episoade scurte de somn 4-6 secunde caracterizate de pierderea cunoștinței care de obicei apare fără că persoana să conștientizeze fenomenul.
  • În doar 4 secunde o mașină care merge cu o viteză de 80 km/h înaintează echivalentul unui teren de fotbal.

Diagnosticarea și inițierea unui tratament corespunzător scade riscul de accidente.

În studiile efectuate în USA somnolenta a fost asociată în 31-41 % din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (șoferii profesioniști).

Administrația Federală a Aviației de exemplu are reguli stricte care cer piloților testarea și tratarea obligatorie. Aceștia sunt evaluați anual printr-o polisomnografie nocturnă și un test de menținere  a stării de trezire. Un raport anual este cerut piloților care sunt în tratament cu CPAP.

Într-un studiu efectuat de Teran-Santos și colegii săi (Spania) s-a raportat o asociere puternică între apnea în somn și riscul de accidente rutiere, rezultatele confirmând ca rata accidentelor în trafic printre persoanele cu apneea în somn este de 4 ori mai mare.

Comisia Națională a Cercetătorilor Disfuncțiilor Somnului a estimat că somnolența poate fi implicată în 36% din accidentele fatale și în 42-54% din toate accidentele.

În Europa există 5 țări care au reglementări legislative specifice apneei în somn sau narcolepsiei. O atenție particulară este acordată șoferilor cu risc crescut de accidente așa cum sunt șoferii profesioniști.

În țara noastră există legislație specifică pentru testarea sindromului de apnee în somn, atât pentru șoferii profesioniști dar și neprofesioniști.
Mai mulți citiți în articolul Legislația Apneea în Somn.

Despre  somnolența la volan puteți citi articolele STOP somnolența la volan și Proiectul 48 ore de condus.

Știați ca… în USA

• 2 din 5 șoferi (41%) au recunoscut că au ațipit cel puțin odată la volan. 1din 10 șoferi au specificat că asta s-a întâmplat chiar în ultimul an. ( Fundația AAA pentru Studiul Siguranței de Trafic)

• 1 din 6 accidente (16.5%) sunt mortale, 1 din 8 accidente necesită spitalizare și 1 din 8 dintre accidente au fost provocate de ațipirea la volan

• Administratia Națională a Siguranței Autostrăzilor a estimat că anual somnolența la volan provoacă 1550 morți, 71000 răniți și mai mult de 100000 accidente

• Mai mult de jumătate dintre șoferii (55%) care au declarat că au ațipit măcar odată la volan în ultimul an au afirmat că în momentul ațipirii conduceau de mai puțin de o oră

• Mulți din controlorii de trafic consideră că somnolență la volan este subraportată și subestimată.

 dr. Doina Dumitru-Didiță

Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresă website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *