Somnolog susține
Campania STOP Somnolența la volan 2016-2018
Sub sloganul ”Siguranța la drum începe cu un somn bun”, campania se adresează tuturor șoferilor profesioniști și neprofesioniști.
Are ca scop informarea și educarea privind cauzele, consecințele și metodele de combatere a somnolenței la volan.
Adresa oficială a campaniei este www.stopsomnolenta.ro, website care oferă recomandări ale specialiștilor privind igiena somnului și condusul preventiv, chestionare de evaluare, interviuri cu specialiști, articole medicale.
Inițiatorii și partenerii oficiali ai campaniei sunt:
- Societatea Română de Pneumologie;
- Fundatia ASCID (Centrul de Informare și Îmbunătățire a Calității Vieții pentru Bolnavii de Distrofie Musculară);
- ATA (Academia Titi Aur);
- Asociația Siguranța Auto;
- Societatea Română de Medicina Muncii;
- Fundația Carl Von Linde.
Peste 1 milion de români suferă de tulburări ale somnului, dintre care doar aproximativ 5000 sunt diagnosticați.
Campania își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală.
Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, hipertensiunea arterială, atacurile ischemice cerebrale, scăderea libidoului etc.
Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea este întreruperea respirației în timpul somnului pentru cel puțin 10 secunde.
În România se estimează că sunt 550 000 adulți apneici.
“Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător. ” Sef Lucrari Dr. Oana Deleanu, Societatea Română de Pneumologie.
”Din aproximativ 100.000 de accidente, care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului la volan. Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!” Titi Aur, Academia Titi Aur.
Statistici privind somnolența la volan
Somnolența este prima cauză a accidentelor mortale pe autostrăzi, în condițiile în care un accident din trei este atribuit oboselii și somnolenței, potrivit unui studiu al Asociației companiilor franceze de autostrăzi ( Le Figaro).
Dacă dormi mai puțin de 5 ore pe noapte, probabilitatea de a avea un accident rutier crește de 4.5 ori.
Dacă stai treaz timp de 24 de ore, poți face greșeli de condus silmilare unei alcoolemii de 1.00 g/l.
Dacă suferi de apnee în somn riscul de a adormi este de 7 ori mai mare.
Somnolența la volan este des întâlnită în rândul șoferilor profesioniști.
10-20% dintre șoferii profesioniști au adormit la volan în timp ce conduceau.
S-a constatat că un camion, pe întreaga durată a folosirii lui, este implicat în cel puțin un accident cauzat de somnolența la volan.