Igiena CPAP-ului și măștii de terapie

Terapia standard al sindromului de apnee în somn obstructiv (SASO) cu severitate moderată sau severă este terapia CPAP, utilizând ca interfață masca.

“Un duș sau o baie este un mod minunat de a-ți începe ziua. Dar și o rutină bună de igienă sunt la fel de importante pentru CPAP-ul dvs. ca și pentru dvs.

Întreținerea corectă a mașinii dvs. CPAP vă poate ajuta să asigurați funcționarea corectă a dispozitivului. „Este extrem de important să păstrăm totul cât se poate de curat, deoarece furtunurile / tuburile și măștile pot fi un teren de reproducere primordial pentru bacterii și mucegai”, a declarat Phoebe Ochman, directorul Comunicațiilor pentru Centrele de Tratament pentru Apneea Somnului din America.

Curățarea minuțioasă a mașinii dvs. CPAP poate fi împărțită în curățare zilnică și săptămânală…

Curățare zilnică

Faceți-vă un obicei de a vă șterge masca zilnic (inclusiv zonele care vin în contact cu pielea), utilizând un prosop umed cu detergent ușor și apă caldă. Acest lucru va elimina uleiurile, celulele moarte ale pielii și transpirația de pe mască, care pot afecta calitatea sigiliului. Clătiți ușor cu un prosop curat și lăsați masca să se usuce…

Dacă unitatea dumneavoastră are un umidificator, goliți orice apă rămasă în loc să o lăsați în unitate toată ziua. Umple-ți umidificatorul cu apă curată și distilată chiar înainte de culcare pentru o utilizare optimă..

Dacă ați fost bolnav, este esențial să vă spălați masca, tubulatura, umidificatorul zilnic până când simptomele de răceală, gripă sau virus dispar. Acest lucru poate ajuta la reducerea timpului petrecut în condiții de vreme.

Curățare săptămânală

Masca și tubulatura dvs. au nevoie de o baie completă o dată pe săptămână pentru a-l păstra fără praf, bacterii și germeni.

Curățați tubul CPAP, masca nazală și hamul într-o chiuvetă de baie umplută cu apă caldă și câteva picături de detergent pentru vase ușor, fără amoniac. “Rotiți pe toate părțile în jur de aproximativ cinci minute, clătiți bine și lăsați să se usuce aerul în timpul zilei”, a spus Ochman. Agățați tubul peste tija de duș, pe un suport pentru prosoape sau în camera de rufe pentru a vă asigura că toată apa se scurge.

Masca și hamul pot fi uscate la aer pe un prosop sau agățate de un cârlig sau cuier. „De asemenea, ar trebui să ștergeți mașina CPAP cu o cârpă umedă”…

Prosoapele nu trebuie să fie prea umede sau ude, deoarece apa ar putea intra în dispozitiv.

Curățați filtrul îndepărtându-l și clătindu-l în apă caldă de la robinet. „Strângeți-l sub apă pentru a vă asigura că nu există praf. Apoi șterge-ți filtrul cu un prosop…

La fel ca filtrele casei tale, dacă filtrul alb este murdar, acesta trebuie înlocuit mai devreme decât o dată pe lună.

Dacă CPAP-ul are un umidificator, acesta trebuie curățat săptămânal. Goliți orice apă rămasă și apoi spălați camera de apă în chiuvetă cu apă caldă cu săpun. Clătiți bine și scurgeți cât mai mult din apă. Lăsați camera să se usuce înainte de a o pune înapoi în unitatea CPAP.

Pute-ți face acest lucru înmuind-o într-o soluție dintr-o parte oțet în cinci părți de apă timp de 30 de minute, clătind bine și apoi așezând în raftul superior al mașinii de spălat vase pentru spălare.

Cu puțină întreținere, CPAP-ul dvs. poate continua să vă ajute să respirați mai bine mult timp. Doar câteva minute pe zi vă pot ajuta să mențineți CPAP-ul funcțional eficient pentru următorii ani!”

Sursa 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *