fbpx

Ziua mondială a somnului 2018

  • 16 martie 2018 - 00:00

“Alătură-te lumii somnului, respectă-ți ritmul pentru a te bucura de viață”

Sub acest slogan, ziua mondială a somnului se sărbătorește anul acesta în data de 16 martie 2018.

“Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual, cu scopul celebrării somnului și pentru a aduce în prim plan diversele probleme legate de somn, de la somnologie, educație, aspect sociale și șofat.”

16 martie 2018

În România, în datele de 15 și 16 martie 2018, vor fi organizată conferințe de presă, emisiuni televizate și interviuri care să aducă la cunoștință populației importanța somnului în viața noastră.

Campania “STOP Somnolența la volan”

Lansată de Ziua Mondială a Somnului 2017, campania continuă pentru a al doilea an la rând să fie activă prin campaniile de promovare în rândul populației și medicilor.

Sub sloganul ”Siguranța la drum începe cu un somn bun”, campania se adresează tuturor șoferilor profesioniști și neprofesioniști și are că scop informarea și educarea privind cauzele, consecințele și metodele de combatere a somnolenței la volan.

Adresa oficială a campaniei este www.stopsomnolenta.ro, website care oferă recomandări ale specialiștilor privind igiena somnului și condusul preventiv, chestionare de evaluare, interviuri cu specialiști, articole medicale.

Inițiatorii și partenerii oficiali ai campaniei sunt:

Proiect susținut de Clinica SOMNOLOG.

Peste 1 milion de români suferă de tulburări ale somnului

Dintre aceștia doar aproximativ 5000 sunt diagnosticați. Campania își propune să atragă atenția asupra tulburărilor de somn, cu mesajul că acestea pot fi ameliorate, identificarea fiind vitală.

Tulburările somnului reprezintă un factor de risc major privind accidentele rutiere, hipertensiunea arterială, atacurile ischemice cerebrale, scăderea libidoului etc.

Dintre cele peste 80 de boli ale somnului, sindromul de apnee în somn este cel mai frecvent întâlnit. Apneea este întreruperea respirației în timpul somnului pentru cel puțin 10 secunde. În România se estimează că sunt  550 000 de adulți ce suferă de această boală.

“Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență redusă (mișcări, capacite de reacție reduse) similare cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important că toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolență la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător. ” Șef lucrări Dr. Oana Deleanu

SOMNOLOG oferă un discount de 10% tuturor pacienților programați în data de 16 martie 2018.

INFO EVENIMENT :

  • Start Date:16 martie 2018
  • Start Time:00:00
  • End Date:16 martie 2018
  • End Time:23:30