fbpx

Când nu amânăm diagnosticul de Apnee în Somn

Sindromul de Apnee în Somn  este o patologie cronică respiratorie a somnului.

Aceasta apare atunci când respirația persoanei se oprește pentru cel puțin 10 secunde, în timpul somnului.

De obicei, problema aceasta de sănătate persistă de mult timp (chiar de mulți ani) și, de multe ori, se asociază cu sforăitul.

Pauzele din respirație, sunt, de cele mai multe ori, sesizate de partenerii de somn.

În cazul în care pacienții dorm singuri ( izolați chiar datorită sforăitului zgomotos), trece și mai mult timp până când diagnosticul de Apneea în Somn este efectuat.

Pauzele din respirație afectează sănătatea datorită, în principal, valorilor scăzute ale oxigenării sângelui din timpul acestora, iar aceste valori scăzute ale oxigenării sângelui pot agrava alte boli preexistente.

Există totuși anumite situații în care nu trebui să amânam diagnosticul și tratamentul Apneei în Somn, iar pe acestea le vom enumera și explica mai jos:

Somnolența severă

• La fiecare pauză din respirație, creierul încearcă să restabilească respirația. Pentru aceasta, este nevoie să se ‘trezească’ (trece din somnul profund care este și odihnitor, într-un somn superficial, ineficient).

Dacă pauzele din respirat sunt dese, și trezirile vor fi dese, iar astfel, somnul devine neodihnitor.

Când această situație persistă de mult timp, pacienții sunt atât de obosiți, încât pot adormi, involuntar, pentru perioade foarte scurte de timp, în timpul zilei, uneori în situații periculoase.

• Somnolența severă poate provoca accidente de circulație sau accidente la locul de muncă, ceea ce reprezintă un risc vital.

Tulburările de ritm cardiac

• Există o legătură bine cunoscută între Apneea în Somn și prezența tulburărilor de ritm cardiac.

Cea mai frecventă asociată tulburare de ritm cardiac cu apneea în somn este fibrilația atrială. De fapt în timpul pauzelor de respirație din timpul nopții, poate apărea practic orice tip de tulburare de ritm cardiac.

• Tulburările de ritm cardiac pot deregla semnificativ activitatea normală a inimii cu consecințe multiple, uneori și cu risc vital.

Pacienții diagnosticați cu tulburări de ritm cardiac, mai ales când acestea apar noaptea, trebuie investigați pentru prezența Apneei în Somn.

• Tratamentul tulburărilor de ritm cardiac, impune, de multe ori, o procedură invazivă numită ablație. Prin această procedură, se tentează “repararea” circuitelor electrice ale inimii care nu funcționează corespunzător.

S-a dovedit, în multe studii clinice, că cei care urmează procedură de ablație și au și Sindrom de Apneea în Somn netratat. Aceștia au șanse mari ca tulburarea de ritm să reapară după procedură, dacă Apneea în Somn nu este tratată eficient.

Astfel se explică necesitatea ca pacienții cu tulburări de ritm cardiac să fie diagnosticați.

Hipertensiunea arterială (HTA) necontrolată

• Pacienții cu HTA necontrolată necesită doze mari de medicație antihipertensiva pentru a controla valorile tensionale.

În multe cazuri, s-a dovedit o legătură clară între prezența valorilor crescute ale tensiunii arteriale și prezența sindromului de apnee în somn.

• Valorile constant crescute ale tensiunii arteriale afectează majoritatea organelor vitale pe termen lung (inimă, creier, rinichi, ochi etc.).

De asemenea, poate exista riscul apariției unui puseu hipertensiv, caz în care valori tensionale cresc foarte mult și pot provoca probleme cardiologice sau neurologice grave.

Din aceste motive, diagnosticul și tratamentul SAS la cei cu valori tensionale necontrolate nu trebuie amânat.

Valori crescute ale dioxidului de carbon din sânge în timpul nopții

• Această situație apare atunci când respirația este ineficientă în a elimina dioxidul de carbon acumulat în sângele nostru generat de procesele metabolice (“arderi interne”).

• Acest lucru se întâmplă frecvent când pacienții au greutate excesivă, care la nivelul toracelui și abdomenului, poate împiedica funcționarea normală a plămânilor în timpul somnului.

• O altă situație este atunci când pacienții au un număr foarte mare de pauze din respirație pe timpul nopții sau când acestea sunt foarte lungi, și nu se elimină tot dioxidul de carbon din sânge.

• Prezența unor valori crescute de dioxid de carbon în sânge poate fi sugerată de dureri de cap (cefalee) dimineața la trezire, sau de un tremor persistent al mâinilor.

• Această situație poate necesita internarea de urgență într-o secție de terapie intensivă și ventilație mecanică invazivă (prin intubare) și în consecință necesită investigarea și tratamentul urgent al patologiei respiratorii din timpul somnului.

Înaintea unei intervenții chirurgicale sub anestezie generală

Apneea în somn determină scăderea câteodată drastică a saturației de oxigen în sânge în timpul nopții datorită evenimentelor respiratorii.

Anestezicele utilizate în intervențiile chirurgicale efectuate sub anestezie generală determină de asemenea o scăderea a saturației de oxigen în sânge.

Astfel în situația în care pacientul suferă de Apnee în Somn și se află sub anestezie generală pot apărea riscuri anestezice, operatorii.

Acesta este și motivul pentru care diagnosticul de Apnee în Somn este obligatoriu în protocolul de chirurgie bariatrică în România, iar în USA și alte țări este obligatoriu înaintea oricărei intervenții chirurgicale.

 

În concluzie

Dacă vă regăsiți într-una din situațiile de mai sus și dacă cei din jur v-au spus că sforăiți și că vă opriți noaptea din respirat, vă recomandăm să vă programați pentru un consult somnolog cât mai curând, pentru a putea evita complicațiile ulterioare ce pot necesita asistență medicală de urgență.

 

Autor Dr. Răzvan LUNGU

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

 

(5) Comentarii

  • Maria 24 ianuarie 2021 @ 10:36

    Bună ziua, primul episod de apnee l.am avut acum 15 ani. Am 54 de ani si, din când în când, am episoade de apneea în somn, mai severe sau mai puțin severe. Acum o zi, m.am sufocat așa de tare că am crezut că mor. Am toate simptomele, somnolență ziua, dureri de cap, hipertensiune. Vreau o programare și informații referitoare la costuri. Vă mulțumesc!

    Maria

    • Clinica Somnolog 26 ianuarie 2021 @ 15:01

      Buna ziua. Multumim ca ne-ati contactat. In prima faza este necesar un consult somnolog la oricare dintre specialistii nostri: Dr. Lungu, Dr. Deleanu, Dr.Borcea, Dr.Cosei, Dr. Boghez, Dr. Dumitru-Didita. Acesta poate fi online sau in clinica. In functie de ceea ce va va recomanda vi se vor da detaliile de procedura si costuri. Preturile consulturilor le regasiti in site (preturi somnologie). Pentru programare va rogam sunati la 0787721368, trimiteti mail la clinica@www.somnolog.ro sau faceti direct programarea din site Programare online. Sanatate multa!

    • Clinica Somnolog 4 februarie 2021 @ 13:14

      Buna ziua. Va recomandam sa va programati la unul dintre numerele de tel. 0787721368/ 0213118822 pentru un consult somnolog. Pret consult 180 lei. Sanatate

  • Emilia 30 martie 2021 @ 6:28

    Buna ziua! Băiatul meu in varsta de 14 ani a avut un episod ciudat noaptea, s a trezit dintrodata ca nu mai poate respira, nu mai avea aer. Ne am speriat cu toții foarte tare. Eu de mai multi ani am observat ca atunci cand doarme nu respira in somn pentru câteva secunde și apoi trage mai mult aer in piept. Ce ne sugerat sa facem? Multumesc mult!

    • Clinica Somnolog 14 aprilie 2021 @ 8:39

      Buna ziua. Trebuie investigat pentru o posibila patologie respiratorie din timpul somnului. Din pacate nu va putem ajuta noi direct, noi suntem specializati doar in adulti. Trebuie sa va adresati unui pneumolog pediatric. Sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *