Ora de vara: pro sau contra?

Ora de vara
  • 10/28/2018 - 4:00am

După cum știm cu toții, în ultima duminică din luna martie și în ultima duminică din luna octombrie, dăm ceasurile înainte, respectiv înapoi cu o oră, această schimbare făcând trecerea între ora de iarnă și ora de vară. În ultima perioadă a existat în spațiul media o dezbatere intensă, cu multiple argumente pro sau contra. Din păcate, datorită diverselor interese comerciale sau politice, această dezbatere nu a fost niciodată complet obiectivă. Va prezentăm în acest articol punctul nostru de vedere asupra acestei situații.

Istoric:
– În 1895 s-a înregistrat prima propunere de schimbare a orei pe timpul verii a fost a unui entomolog (George Vernon Hudson), care își dorea mai multă lumină naturală în timpul său liber pentru a colecta insecte (lucra în ture de noapte)
– În 1905, contructorul englez William Willett a considerat că, pe timpul verii, oamenii încă dorm deși afară este lumină și astfel, a considerat că se irosesc resurse. Pamfletul său “The Waste of Daylight”, propunea schimbarea orei pe timpul verii cu 80 de minute mai devreme!
– În timpul Primului Război Mondial, mai multe state au adoptat trecerea la ora de vară pentru a limita folosirea luminii artificiale și pentru a economisi astfel resursele energetice necesare în efortul de război (în special cărbuni).

După primul război mondial, multe state au renunțat la ora de vară, dar această schimbare a revenit în actualitate odată cu începutul celui de-al doilea război mondial.
– Multe țări au păstrat această schimbare și după sfârșitul războiului, dar trecerea la ora de vară s-a făcut în America de Nord și Europa în timpul crizei energetice din 1970.

La ora actuală, doar 20% din populație folosește trecerea la ora de vară, iar distribuția geografică este vizibilă în graficul de mai jos.

Ora de vara

Argumentele pro și contra le vom discuta mai jos:
1. Argumentul energetic
– Într-un studiu făcut pe 3 ani și 7 milioane de consumatori, în Indiana, SUA, s-a dovedit că trecerea la ora de vară reduce cu 3,5% consumul de curent electric, dar în schimb crește consumul energetic pentru încălzirea locuințelor iarnă și răcirea acestora vară. De asemenea, datorită faptului că atunci când se termină orarul de lucru, datorită persitentei luminii naturale, a crescut consumul de carburant deoarece oamenii se duceau la cumpărături sau la sală de fitness, crescând astfel și gradul de poluare.
– În Marea Britanie în 2008 s-a constatat o reducere de 2% a consumului de electricitate prin trecerea la ora de vară
– În Australia nu s-a observat nici o diferență în consumul energetic odată cu trecerea la ora de vară
– În Japonia s-a observat o creștere a consumului energetic prin trecerea la oră de vară datorită utilizării mai intense a aparatelor de aer condiționat
– Analizând 44 de studii din lumea întreagă, s-a observat o reducere de doar 0.34% a consumului de energie prin trecerea la oră de vară.

2. Argumentul financiar
– SUA – s-a observat creșterea cu 30 milarde de dolari a încasărilor magazinelor a dacă s-a prelungit trecerea la a de ora cu 7 săptămâni
– Ora vară duce la creșterea încasărilor industriei de turism / relaxare vară UE cu 3%
– Schimbarea de ora însă poate afecta agricultura (momentele ideale de cules agricultura sunt după ce dimineață rouă-s uscat a nu și funcție de în lumina, ritmul circadian naturală animalelor este constant)
– Influența negativă ratingului emisiunilor prime-time TV asupra și teatrelor.

3. Argumentul siguranței personale:
–  Ora de vară  poate preveni infracțiunile ce apar după apusul soarelui (mai puțini oameni pe străzi)
–  Ziua de luni,  după schimbarea orei sunt multe mai de accidente datorită somnului redus din noapte precedentă

– În prima săptămâna s-a observat o creștere a numărului accidentelor auto, număr care a revenit la normal după aceeea.
–  Influența utilizării orei de vară asupra accidentelor rutiere nu este foarte clară:
o Studii cu rezultate contradictorii pe termen scurt
o Studii ce relecvă reducere ușoară evenimentelor rutiere pe termen lung
o Cel a mai mare beneficiu îl au pietonii și bicicliștii (reducere cu și 13% peste accidentelor rutiere a care în implicați pietoni).

4. Argumentul stării de sănătate personale
– Schimbarea orei poate crește evenimentelor depresive.
– Risc crescut de accident vascular cu incidență în primele 2 zile după schimbarea orei.
– Scăderea în somnului după schimbarea orei.
–  Pierderea unei ore de somn la schimbarea din primaveară pare să afecteze durată somnului pe întreaga săptămână.
– Un studiu din American Economic Journal: Applied Economics săptămâna apreciază că DST cauzează 30 de decese costând anual societatea 275 milioane USD prin creșterea deprivării de somn (date neconfirmate peste totalitate de alte studii)
– O medie de 27 min de somn pierdute pe o noapte de către adolescenți post-DST duce la un timp mai lung de reacție în creșterea somnolenței diurne.

Concluzii
 Motivul economisirii de energie nu este sustenabil.
 Trecerea la ora de vară / iarnă este probabil benefică pt economie (dar nu pentru buzunarul personal ci mai mult prin creșterea consumului).
 Efectul pe termen scurt al orei de vară asupra siguranței rutiere este mic, negativ sau pozitiv în funcție de momentul din an și din zi.
 Efectul pe termen lung al orei de vară asupra siguranței rutiere pare fi pozitiv mai ales pt pietoni și bicicliști, dar poate fi atribuit altor factori decât lumina.
 Schimbarea orei poate induce probleme legate de sănătate: tulbură somnul și ritmul circadian, crește riscul de evenimente ischemice și epidoade depresive etc.

Inițiative legislative
În Februarie 2018, în Parlamentul European s-a votat cu 384 de voturi pentru și 153 împotrivă pentru o rezoluție care să revizuiască necesitatea orei de vară, concluzionând că “Numeroasele studii care s-au făcut, nu au reușit să ajungă la o concluzie clară asupra beneficiilor dar indică efecte negative asupra sănătății.”
Rezoluția cere Comisiei UE să revizuiască costurile și beneficiile trecerii la ora de vară
Comisia UE va dezbate propunerea Parlamentului UE. Orice decizie va trebui da întrunească aprobarea tuturor statelor membre și procesul va dura probabil un an.

Dr. Oana Deleanu – medic primar pneumolog, șef de lucrări UMF Carol Davila
Dr. Răzvan Lungu – medic specialist pneumolog Clinica Somnolog

INFO EVENIMENT :

  • Start Date:10/28/2018
  • Start Time:4:00am
  • End Date:09/28/2018
  • End Time:03:00