fbpx

Despre Apneea în somn

Evenimentele respiratorii din timpul somnului

Tipurile de probleme respiratorii sunt apneea și hipopneea.

Apneea reprezinta oprirea fluxului respirator (nazal și oral), iar hipopneea scăderea fluxului respirator mai mare de 30-50%.

Apneea de tip obstructiv este dată de oprirea fluxului respirator dar cu persistența mișcărilor toraco-abdominale. În cazul apneei de tip central oprirea fluxului respirator este însoțită de lipsa mișcărilor toraco-abdominale cauzate de lipsa comenzii de la nivel central.

Definiție Sindrom apnee în somn

Prezența a peste 5 evenimente respiratorii raportate la ora de somn. Pentru diagnosticul unui anumit tip de sindrom de apnee în somn este necesară predominenta apneilor de acel tip (obstructive sau centrale). Sindromul de apnee de tip central apare în general asociat cu boli cardiovasculare sau neurologice.

Incidență

Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) este un tip de patologie frecvent întâlnită în populație (frecvența astmului și diabetului zaharat tip 2).

Incidența este de 2-4% in rândul pacienților cu apnei semnalate de anturaj, dar studii recente au demonstrat o incidență chiar și de 20% în populația generală.

Factori de risc/ simptome

Cei mai importanți în apariția SASO sunt: vârsta , sexul masculin, obezitatea, modificări în sfera ORL, o serie de boli endocrine, malformaţii cranio-faciale, alcoolul, utilizarea de sedative, etc.

Pacienții cu SASO sunt adesea somnolenţi pe parcursul zilei, relateaza somn agitat pe parcursul nopții, cefalee matinală, tulburari de dinamică sexuală etc.

Atenție! Apneiile nocturne sunt relatate de către partenerul de viață!

Consecințele SASO

Sunt variate, de la deteriorarea neurocognitivă, la agravarea diabetului, sau a astmului, apariția hipertensiunii pulmonare și până la favorizarea femomenului de ateroscleroză prin hipoxemia intermitentă din cursul nopții.

Implicațiile SASO sunt sociale, acești pacienți fiind somnolenți pe parcursul zilei, cu un randament scăzut la muncă, cu momente de ațipire la volan ce pot provoca accidente rutiere.

Riscul de accidente rutiere, datorate SASO, estimate în USA, este de 36-54%.

Economic privind, pacienții cu SASO necesită mai multe zile de spitalizare, deci și costurile suportate fie de sistemul de sănătate fie chiar de pacienți este deci mult mai mare.

Aceste consecințe favorizează apariția:

  • accidentelor vasculare cerebrale;
  • insuficienței cardiace congestive;
  • artimiilor cardiace;
  • infarctului miocardic;
  • hipertensiunii arteriale(rezistentă la tratamente);
  • trombembolismului pulmonar (SASO singur îndeplinește condițiile triadei Virchow stare protrombotică).

Diagnosticul de certitudine

Se pune în urma unui studiu de somn cu ajutorul poligrafului sau polisomnografului. Cu ajutorul poligrafului se urmăresc fluxul nazal, mișcările toraco-abdominale, poziția în timpul somnului și saturația în oxigen. Acest dispozitiv medical poate fi folosit atât în laboratoarele de somnologie cât și ambulatoriu, la pacienții cu suspiciune înaltă. Polisomnograful este un aparat mai complex, are o serie de canale suplimentare (electroencefalogramă, electromiogramă, electrooculogramă etc.) și înregistrarea are loc doar în laboratorul de somnologie.

Tratamentul

Este reprezentat de CPAP – ventilație cu presiune pozitivă continuă (continuous positive airway pressure). Acesta este standardul  de aur în tratarea SASO. CPAP-ul este ca o atelă pneumatică ce menține căile aeriene deschise în timpul somnului, împiedicând astfel colapsul de la acest nivel și apariția apneilor. Pentru stabilirea presiunii necesare menținerii cailor aeriene deschise, titrarea CPAP este necesară o nouă înregistrare în laboratorul de somn.

dr.Doina Dumitru-Didiță
şef lucrări dr.Oana Deleanu

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *