fbpx

Cefaleea

CEFALEEA în abordarea dr. Huana MARIN

Experiența mea este de 11 ani de activitate clinică în centre de diagnostic și tratament a cefaleelor: Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie, Queen Square, Londra  și Royal Free Hospital și King’s College Hospital Londra.

Am lucrat la optimizarea tratamentelor de ultimă tehnologie, și la implementarea bazată pe evidența obtinută prin studii dublu oarbe a suplimentării substanțelor existente în corpul uman, așa numitele neutraceutice.

Sindroamele durerilor de de cap (cefaleile) au reprezentat și reprezintă cele mai răspândite tulburări neurologice.

Tipurile de cefalee

Cefaleele primare care nu sunt cauzate de abnormalitati structurale sau alte boli.
Aceastea sunt cele mai frecvente dar uneori greu de recunoscut fără altgoritme precise de anamneză.

Cele patru clase majore sunt: Cefaleele de tip dureri te cap de tensiun. Migrenele (din nefericire sub-diagnosticate). Cefaleele Trigemino-Autonomice (în cadrul interfeței cu somnologia cele mai importante fiind cefaleea cluster și hemicrania paroxistică). Alte cefalee primare (în cadrul interfeței cu somnologia cea mai importantă fiind cefaleea hipnică)

Tratamentul Vistabel în migrene

Cum funcționează toxina botulinică în migrena cronică?

Se pare că toxina botulinică reduce durerea (inclusiv tip migrenă) dintr-o serie de stări de boală,  incluzând distonia cervicală, durerea neuropatică, dureri de spate, spasticitate, durere miofascială și durerea vezicii urinare, prin mecanisme centrale (neuronale).

Tratamentul este foarte bine tolerat, iar rezultatul depinde de tehnica procedurii. De aceea trebuie efectuată de personal specializat.

Injecția zonei nervului Occipial Major

Injecția zonei nervului Occipital Major (prescurtat GON) constă în  administrarea unei mici doze de anestezic local, numită lidocaină (cea folosită și la anesteziile dentare) și un anumit tip de steroid preparat special pentru injecții intra-musculare (methylprednisolon, brand Depo-Medrone) prin injectare, în jurul nervului Occipital Major, care este situat în partea din spate a capului.

Testarea cu indometacină

Există sindroame de cefalee rar intâlnite și speciale ce necesită Testarea cu indometacină intramusculară pentru diagnostic și inițierea tratamentului adecvat.

Cunoscute ca “Cefalee Trigeminale Autonome” (CTA), acestea au un impact negativ asupra calității vieții și funcționalității zilnice.

Comparativ cu cefaleele de tip migrenă incidența și prevalența sindroamelor CTA este scăzută, de aceea sunt rar diagnosticate și tratate corespunzător.