Cu somnul în vacanță

Vacanța de vară este momentul pe care îl așteptăm cu toții pentru a ne odihni sau pentru a explora!

Dacă scopul dvs este cel de a va relaxa și a vă încărca bateriile pentru perioada următoare, somnul de calitate în această perioadă este esențial!

Sumarizăm mai jos câteva sfaturi pentru a dormi mai bine în vacanță:

Datoria de somn

Dacă ați acumulat o datorie importantă de somn anterior vacanței din diverse motive, poate credeți că acum aveți o ocazie bună pentru a recupera somnul pierdut.

Din păcate, dormind suplimentar în vacanță poate să deregleze ceasul dvs. interior, iar când va veți întoarce din vacanță vă va fi greu să vă readaptați.

O soluție ar fi să nu prelungiți cu mai mult de o oră pe zi durata dvs. de somn în vacanță comparativ cu programul de somn obișnuit.

Dacă dormiți la prânz, durata somnul să nu depășească 15-30 de minute.
Pentru a evita totuși această situație, cea mai bună rezolvare este să vă reglați programul zilnic obișnuit, astfel încât să dormiți cel puțin 7-8 ore pe noapte.

Nu este eficient să recuperați somnul pierdut, în vacanțe sau în weekend, dacă apoi vă întoarceți la același program nepotrivit de somn, în timpul săptămânii.

Locația somnului

Alegeți-vă cu grijă locul de cazare astfel încât să fie cât de cât apropiat de condițiile dvs. de somn din fiecare noapte, în funcție de preferințele personale, de exemplu:

• Evitați locațiile aglomerate dacă știți că acasă vă treziți la cel mai mic zgomot. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți folosi dopuri antifonice.
• Asigurați-vă că aveți o blocare eficientă a luminii exterioare în cameră rezervată, cu draperii opace, iar dacă acest lucru nu este posibil luați-vă o mască pentru somn.
• Aveți în vedere că somnul de calitate are loc la temperaturi mai mici de 24 de grade și că este nevoie să aerisiți bine camera de somn pentru a vă trezi odihniți.
• Evitați să consumați alcool cu 3-4 ore înainte de a adormi sau mesele de seară însemnate cantitativ.
• Dacă veți călători într-o zonă cu umiditate scăzută, puteți folosi un umidificator de cameră portabil. Aerul uscat ne poate afecta serios mucoasa nazală pe timpul nopții și astfel scădea calitatea somnului.

Rutina de somn

Încercați să vă păstrați cât mai mult rutină pe care o aveți înainte de a adormi.

Orice schimbare în această rutină vă va face să adormiți mai greu și astfel va veți întoarce din vacanță mai obosiți decât înainte de această. 20 de minute de relaxare înainte de a intra în pat sunt recomandate indiferent de situație.

Puteți lua cu dvs. în vacanță lucruri personale cum ar fi perna sau pătura preferată, cana de cafea din fiecare zi, o fotografie cu cei dragi etc. pentru a vă adapta mai ușor noului mediu de somn.

Mișcarea zilnică

Nu renunțați complet la mișcare! Mișcarea zilnică este necesară pentru inducerea unui somn de calitate (ciclism, înot, alergare ușoară și chiar plimbările lungi). Evitați totuși efortul fizic intens cu 2 ore înainte de culcare.

Jet Leg

Dacă știți că schimbarea semnificativă de fus orar vă afectează somnul (jet-lag), puteți apela la următoarele soluții:

• Alegeți-vă un zbor care aterizează în cursul serii, și apoi încercați să adormiți la ora 22:00.
• Expuneți-vă pe cât de mult posibil la lumină naturală. Această modifică secreția naturală de melatonină iar ceasul dvs. interior se va adapta mai ușor.
• Băuturile ce conțin cofeină sunt recomandate, dar doar în prima jumătate a zilei! Cofeina se poate elimina cu dificultate, iar dacă este consumată după ora prânzului, poate interfera cu inducerea somnului; același lucru este valabil și în cazul alcoolului.
• Dacă știți că aceste remedii naturale nu funcționează în cazul dvs., discutați cu medicul despre posibilitatea de a vă prescrie medicamente cum ar fi Melatonină sau Zolpidem.

Adresați-vă unui medic somnolog dacă….

Vacanța poate fi un moment în care putem realiza că suferim de o patologie a somnului.

Adresați-vă unui medic somnolog dacă:

1.  Aveți aceste simptome

Sforăiți, iar cei ce va văd dormin observă că aveți pauze ale respirației în timpul somnului.
Puteți suferi de Sindromul de Apnee în Somn (SAS), care trebuie diagnosticat și tratat. De asemenea, dacă observați că sunteți obosit la volan pe distante lungi, dacă ațipiți în situații monotone (citiți, privit la TV, după masă de prânz), este posibil să suferiți de SAS.

2. Somnul din vacanță este mai bun decât cel de acasă

Este astfel posibil că mediul de somn de acasă să fie nepotrivit sau să aveți o rutină a somnului neadecvată. De asemenea, pacienții ce suferă de insomnie psiho-comportamentală pot dormi mai bine în deplasări, iar vacanța poate fi o confirmare a acestei patologii.

Vă dorim somn liniștit și odihnitor, acasă și  în vacanță!

articol semnat de Dr. Răzvan LUNGU, 28.iunie. 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *