Studiul medical privind apneea în somn și boala Alzheimer
Studiul a fost publicat în American Journal Respiratory and Critical Care Medicine.
Un nou studiu corelează sindromul de apnee în somn cu riscul de dezvoltare a plăcilor de amiloid, specifice bolnavilor de Alzheimer.
Boala Alzheimer
Este o boala neurologică, caracterizată prin procese degenerative progresive a creierului, care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată.
Persoanele afectate au probleme de gândire, de judecată și cu memoria, ceea ce efectează viața acestora. Evoluția are loc treptat, pe o perioadă de câțiva ani.
Tot studiul relatează că gravitatea sindromului de apnee în somn este în strânsă legătură cu dezvoltarea plăcilor de amiloid.
Cercetătorul Ricardo Osorio, doctor și asistent universitar la New York University of Medicine din New York susține că “Sindromul de apnee în somn este des întâlnit la persoanele în vârstă și nu este suficient conștientizat de către pacienți.”
Un procent de 30% dintre persoanele în vârstă suferă de sindromul de apnee în somn.
Dintre participanții la studiu, cei ce sufereau de sindromul de apnee în somn, au dezvoltat plăci amiloide la nivel cerebral, ce în viitor pot determina boala Alzheimer. Niciunul însă nu a dezvoltat boală pe parcursul celor 2 ani de studiu.
Sindromul de apnee în somn
Se manifestă cu opriri respiratorii în timpul somnului, cu o durată de minin 10 secunde, însoțite sau nu de episoade de sforăit.
Boala Alzheimer se manifestă prin deteriorarea memoriei în mod ireversibil.
Profesorul Osorio sugerează în studiul sau că tratarea sindromului de apnee în somn, va cauza reducerea plăcilor amiloide, deci scăderea riscului de a edevvolta boala Alzheimer.
Tot acesta susține că somnul este benefic pentru creier deoarece “curață” placa de amiloid.
Pentru a înțelege pe deplin efectele sindromului de apnee în somn asupra creierului, au fost studiați 208 bărbați și femei, cu vârste cuprinde între 55 și 90 ani, ce nu sufereau de niciun tip de demența.
Cercetătorii au colectat mostre din lichidul spinal al participanților la studiu.
36% sufereau de o formă moderată de sindrom de apnee în somn
7% o formă moderat-severă.
Rezultatele analizelor
Au demonstrat că cei ce sufereau de sindrom de apnee în somn, prezentau și semne de dezvoltare a plăcii amiloide.
Cercetătorul Osorio susține că studiul a fost mult prea scurt pentru a determina cu siguranță riscul de a dezvoltă Alzheimer, însă cercetările vor continua.
Concluzii
“Noi suntem de părere că bolile somnului au un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer, însă sunt tratabile, deci boala poate fi prevenită”.
Multi pacienți întreabă ce pot face pentru a preveni afecțiunea.
Tratarea sindromului de apnee în somn este unul dintre lucrurile de prevenție pe care îl pot face”.