fbpx

Titrarea poligrafică

Doar la recomandarea medicului!

Titrarea nPAP (autoCPAP, autoBilevel, ASV) cu poligraful este necesară în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu sindrom de apnee în somn, sindroame de obezitate-hipoventilație etc., pentru a se stabili terapia corespunzătoare, respectiv tipul de aparat și presiunea/presiunile de terapie necesare unei respirații normale și unui somn fiziologic.

Investigația se desfășoară în aceleași condiții ca și poligrafia, numai că de această data, poligraful va fi conectat și la aparatul de tratament.

Trebuie explicat faptul că practic titrarea înseamnă pentru pacient și prima noapte de terapie, de aceea este foarte importantă alegerea unei măști potrivite și “prima impresie” în procedura de instruire.

Investigația se efectueaza pe parcursul unei nopți, și este necesar ca pacientul să doarmă minim 5 ore.

În unele cazuri această investigație de titrare se poate efectua, la recomandarea medicului somnolog, și direct prin terapia nPAP timp de o săptămana, in fiecare noapte, pe care o numim “Evaluare terapie 1 săptămana”.

 Etapele investigației

  • Preconsult (asistent medical/tehnician)
  • Chestionare specifice (asistent medical/tehnician)
  • Completarea foii de observație de somn și a acordului (asistent medical/tehnician);
  • Instruirea pacientului privind montarea și demontarea dispozitivelor medicale – poligraf și aparat de tratament automat (asistent medical/tehnician)
  • “Prima impresie”  constă în alegerea și familiarizarea pacientului cu masca și aparatul de terapie: potrivire și montare mască, acomodare 20 minute, presiune minimă (asistent medical/tehnician/ medic somnolog).
  • Validarea testelor se efectuează de către un medic somnolog, specializat.
  • În cadrul validării este citit si interpretat tot traseul obtinut, durata medie a eliberării unui rezultat fiind de 30-60 minute.
  • Recomandare tratament (medic somnolog).
  • Trimiterea rezultatului.

Aparatele de titrare utilizate sunt autoCPAP (continuous positive airway pressure) autoBiPAP (Bi-level positive airway pressure) și ASV (adaptative servo ventilation) sunt aparate automate de terapie configurate în modul automat, în limite largi de presiune/ presiuni, în vederea ajustării corecte a modului de terapie.

 Instrucțiuni pentru pacient

Titrare autoCPAP și poligraf ANNO

1. Montajul poligrafului

  • Introduceți bateriile în aparat.
  • Conectați un capăt al centurii la aparat apoi fixați centura peste torace (aveți grijă să nu fie răsucită) apoi conectați și celălalt capăt.
  • Din momentul atașării centurii la aparat, în partea stânga sus va apărea un semn luminos, ce va lumina portocaliu intermitent pentru început apoi verde constant. Dacă persistă culoarea portocalie, centura va trebui ajustată (strânsă mai mult) până când semnul luminos va avea culoarea verde.
  • Montați pulsoximetrul. Puneți senzorul pulsoximetrului pe degetul arătător de la mâna dreaptă (de preferat), astfel încât inscripționarea să fie vizibilă. Dacă degetul este gros, folosiți degetul mic, iar dacă unghiile sunt date cu ojă, este de preferat ca acestea trebuie șterse. Semnul luminos verde va apărea lângă celelalte două semne ale senzorilor.

2. Montați masca pe față astfel încât să fie confortabilă. Puteți face asta prin ajustarea hamului!

3. Atașați furtunul măștii la aparatul de terapie CPAP.

4. Introduceți aparatul de terapie CPAP în priză și porniți-l apăsând pe butonul de pornire.

  • Aparatul va porni de la presiunea minimă de 4 cmH2O.
  • Dimineața demontați poligraful și masca, scoateți aparatul din priză și introduceți fiecare aparat (inclusiv masca) în geanta lui.
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31