Sunt afecțiuni în care există o alterare a ciclului somn-veghe (zi-noapte).
Persoana afectată nu mai are un ritm normal al somnului, așa cum trebuie sa aibe oricine, ci somnul apare fie mult prea devreme de orele normale de somn, fie mult prea întârziat, fie dereglat complet de la o zi la alta.
Dar care sunt orele de somn normale?
O oră exactă normală de somn nu s-a putut stabili, dar undeva în intervalul orar 22:00-23:00 ca oră de culcare și trezirea în intervalul 6:00-8:00 a fost demonstrat ca fiind foarte important in funcționarea corectă a organismului nostru.
De asemenea respectarea igienii corecte a somnului este la fel de importantă, încalcarea acesteia fiind corelată cu apariția diverselor patologii, inclusiv celor de somn.
Afecțiunile pot fi primare, legate de afectarea orarului de somn zilnic sau secundare, condiționate de tipul de muncă (tulburarea de tip schimbarea turelor), de zboruri (tulburarea de fus orar- jet leg sydrome).
Tulburarea de Ritm Circadian de tip întârzierea fazei somnului (DSPS)
Reprezintă dereglarea prin care faza de adormire este întârziată, în care simptomul principal este dificultatea de a adormi înainte de orele 2:00-6:00 a.m. Este specifică în primul rând persoanelor tinere.
Este însoțită frecvent de anxietatea datorată lipsei de inducere a somnului.
Diagnosticul se bazează pe anamneză, chestionarul “Ciorcarlie- bufnița”, jurnal de somn 1-2 săptămâni, actigrafie 1 săptămână.
Polisomnografic latența somnului (apariția somnului) este de peste 30 minute la testările la orele normale de somn.
Consecințele sindromului sunt disfuncționalitatea ocupațională și socială, depresie.
Tulburarea de Ritm Circadian de tip devansarea fazei somnului (ASPS)
Sau “somnolența de seară”, “scularea cu noapte în cap”, este afecțiunea în care perioada de somn apare cu mult mai devreme, între orele 18:00-20:00, iar trezirea se încadrează între orele 01:00-03:00.
Poate debuta la orice vârstă dar este mai frecventă în rândul vârstnicilor.
Diagnostic: anamneză, istoric ciclu somn-veghe, chestionar “ciocârlie-bufnița”, jurnal de somn 1-2 săptămâni, actigrafie.
Polisomnografic, pentru determinarea ciclului somn-veghe efectuarea a două polisomnografii cu test MSLT între.
Varianta ușoară este întâlnită la persoanele vârstnice.
Tratamente
Cromoterapia, light-terapia și metode de reglare treptată orei de somn.
Tulburarea de Ritm Circadian de tip Schimbarea Turelor
Patologia este foarte frecventă în rândul persoanelor care lucrează în schimburi. Acest tip de disomnie se caracterizează prin dificultăți în a adormi după schimbul de noapte și instalarea simptomelor de insomnie sau somnolență excesivă.
Sindromul schimbării fusului orar
Simptomele constau fie în dificultatea pacienților în inițierea și menținerea somnului, fie în instalarea unei somnolențe excesive, ca urmare a parcurgerii rapide, cu avionul, a mai multor fusuri orare.
Diagnosticul
Se bazează pe acuzele pacientului legate de insomnie sau somnolență, dar poate fi confirmat și prin actigrafie, polisomnografie și testul de latență a somnului (MSLT), care pot demonstra o pierdere a modelului normal somn-veghe.
Tratamentul vizează igiena somnului, exerciții fizice și activități reconfortante de scurtă durată. Se recomandă, de asemenea, expunerea alternativă la lumina intensă și întuneric, precum și alimentația hipotoxica-hiperglucidica-hiperproteica.
Tratamentul farmacologic se face pe bază prescripției medicale.