Investigații auxiliare

In managementul tulburărilor de somn de cele mai multe ori abordarea pacientului este multidisciplinară, fiind necesară implicarea medicilor de diferite specialități medicale și necesitatea efectuării de investigații suplimentare.

In bolile respiratorii ale somnului de multe ori avem asociate și ale patologii respiratorii asociate ce trebuie investigate și tratate impreună, de aceea sunt necesare efectuarea de evaluări pneumologice și efectuate spirometrii, evaluări pulsoximetrice etc. Complicațiile bolii sunt de multe ori cardiologice si pacientul necesită evaluare cardiologică, efectuare unei electrocardiografii.

De asemenea periodic sunt necesare evaluări  și ajustări de terapii, prin evaluări.

Spirometria

Spirometria, o metodă de investigație specifică în cazul pacienților cu probleme pneumologice, este recomandată în cazul patologiei somnului atunci când pacientul prezintă asociate afecțiuni respiratorii.

Spirometria este un test ce măsoară cantitatea aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp, verificând astfel eficiența și rapiditatea plămânilor de a fi expansionati sau goliți de aer.

Spirometrul Vitalograph, folosit în clinica noastră, este produs de o companie englezească cu o experiență de peste 50 de ani în domeniul medical. Spirometrele Vitalograph sunt atât de precise încât, la nivel mondial, sunt folosite pentru efectuarea testelor din studiile clinice care preced introducerea de noi medicamente inhalatorii pe piață.

ECG

Electrocardiograma (EKG/ ECG) constituie un test simplu, de rutină, neinvaziv și nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii. Rezultatul se obține imediat imprimat pe hârtie specifică ECG, dar intrepretarea acestuia se face de către medicul specialist în cadrul consultației.

Această investigație este recomandată în cazul patologiei somnului atunci când pacientul poartă un stimulator cardiac sau urmează un tratament, îndeosebi împotriva aritmiei cardiace (neregularitatea ritmului cardiac) sau împotriva angorului.

Pulsoximetrie

Pulsoximetria, investigația prin intermediul căreia este măsurată saturația de oxigen din sânge și pulsul, este utilizată atât în cadrul preconsultului sau consultației propriu-zise (diurn), cât și în cadrul investigației cu poligraful sau polisomnograful (nocturn).

Pulsoximetrul folosit în clinică noastră – Onyx Vantage 9590 – este un dispozitiv de ultimă generație, apreciat în întreaga lume pentru că reprezintă o metodă rapidă și precisă de măsurare a saturației de oxigen din sânge și a pulsului atât în cazul pacienților adulți, dar și al copiilor.

Evaluare terapie Somnolog

Pentru managerierea cat mai bună a bolilor respiratorii de somn este foarte importantă urmărirea terapiei nPAP a fiecărui pacient. Prin acest serviciu medical, medicul Somnolog, face o evaluare completă a terapiei.

Sunt evaluate: simptomatologia pacientului (după inițierea terapiei), evaluarea cardului de complianță, discuții privind eventuale efecte neplăcute ale terapiei, urmărirea cauzelor si complicațiilor.

Evaluare card complianță. Pentru un efect maxim, terapia nPAP trebuie să fie efectuată corespunzător, ca și număr de ore și zile de terapie, iar pierderile pe masca ale terapiei să fie cât mai minime.

Pentru cele mai multe dispozitive medicale, clinica vă pune la dispoziție serviciul de descărcare a raportului direct la noi.

Pe bazae recomandă metode și ajustări ale terapiei în vederea îmbunătățirii compliantei (tolentei).

Evaluare pulsoximetrică terapie

Este o investigație recomandată de către medicul specialist, în cazul în care există suspiciuni ale menținerii unor valori scăzute ale saturației oxigenului în sânge, chiar și după inițierea terapiei.

Astfel, în timpul efectuării terapiei recomandate, se adaugă investigarea pulsoximetrica (pulsoximetru sau poligraf), pentru o noapte, urmată de primirea unei recomandări din partea medicului curant.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31