fbpx

Endoscopia rigidă ORL

Efectuarea unei endoscopii ORL poate avea două scopuri, diagnosticul sau tratamentul unei patologii din sfera otorinolaringologiei. De obicei, aceasta este recomandată în urma consultului ORL efectuat.

Scopul este fie a unui diagnostic, fie dacă diagnosticul există deja, pentru a preleva țesut anormal sau chiar cu scopul tratamentului.

Endoscopia înseamnă vizualizarea interiorului unui organ. Endoscopia superioară implică în mod normal privirea în faringe, esofag, laringe, trahee și bronhie.

De obicei este recomandată atunci când există un istoric  de respirație nazală obstrucționată, epistaxis (sângerare nazală), dureri faciale sau cefalee în concordanță cu originea sinonazală, drenaj nazal, sau când se dorește o cultură endoscopică, barotrauma sinusală (după zbor sau scufundare), traumatism nazal, anosmie sau hiposmie, monitorizarea polipilor nazali, sforăit și / sau apnee în somn etc.

Cele mai frecvente manevre de acest tip sunt endoscopia nazală și laringiană cu tija rigidă și videofibroscopia flexibilă.

Procedură și echipament

Daca medicul observă o modificare la nivelul foselor nazale sau dacă are motive să vizualizeze zona din spatele nasului, acesta va solicita o examinare endoscopică în cadrul căreia cu ajutorul unei camere video iți va vizualiza de aproape zonele de care este interesat.

Nasul poate fi pulverizat cu un anestezic decongestionant și topic înainte de introducerea unui endoscop rigid.

Gâtul poate fi amorțit câteva minute după utilizarea unui anestezic.

Endoscopia nazală se efectuează cu o tija foarte subțire și cu o anestezie locală în prealabil și ajută medicul să vizualizeze interiorul foselor nazale și zona din spatele nasului numită cavum (sau rinofaringe).

Endoscopia laringiană se efectuează tot cu ajutorul unei tije și ajută medicul să vizualizeze corzile vocale.

Alte manevre ce pot fi efectuate în cabinet sunt cele de examinare a nervilor cranieni și teste vestibulare pentru investigarea problemelor de echilibru.

Endoscopul rigid, utilizat mai ales pentru explorare, este constituit dintr-un tub de 5 până la 8 mm în diametru, dotat cu un ocular.

Sistem Video Endoscopic SD Endopac cu Endoscopie rigidă, Produs de Fentex Medical, GmbH

  • Cameră video endscopica portabilă
  • Endoscop nazal rigid nazal HI-VIEW
  • Laringo-faringoscop rigid

Endoscoapele sunt complet autoclavabile

Optică strălucitoare

Noul sistem „Hi-View” cu geamuri și geamul optimizat care oferă o mai mare imagine strălucitoare cu rezoluție înaltă și claritate extremă până lamargini.

Sistemul optic îmbunătățit oferă o recunoaștere excelentă a detaliilor dintre cele mai mici anatomice vizibile structuri.

Lentile speciale din sticlă cu o transmisie de lumină deosebit de îmbunătățită capacitate și fidelitate superioară a culorilor astfel încât mărirea chiar și mare a imaginea este posibilă fără o majoră pierderea calității.

Toate componentele endoscopului sunt proiectate și fabricate în Germania strict conform GMP

standarde.

FENTEXmedical GmbH este o companie medicală specializată în fabricarea și comercializarea instrumentelor chirurgicale și a sistemelor de endoscopie pentru chirurgii ORL și cap și gât. Este situat lângă Tuttlingen, renumita lume a „Silicon Valley“ a instrumentelor chirurgicale.

Instrumentele și endoscoapele FENTEX sunt fabricate exclusiv în Germania. Componentele de înaltă calitate și atenția la detalii, toate în combinație, duc la precizie, fiabilitate și durabilitate a produselor FENTEX.

Surse

https://www.entnet.org/

https://www.fentexmedical.com/

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/014556139407301006

Medic primar ORL   Doctor în științe medicale Asistent universitar în cadrul disciplinei Fiziologie II – UMF „ Carol Davila” Atestat Somnologie I si II, Ventilație…