Program nutriție GRATUIT

Terapia nutrițională a pacientului obez/ supraponderal cu sindrom de apnee în somn obstructiv moderat-sever

asis. Monica DRAGOMIR

masterand “Nutritie și Siguranță Alimentara”

UMF Carol Davila

Ipoteze:

Nutriția și somnul sunt criterii importante în funcționarea normală a unui organism.

În patologiile somnului, alimentația își are un rol bine definit și poate contribui la ameliorarea acestora.

Există o relație studiată și documentată privind relația dintre sindromul de apnee în somn și obezitatea. Prevalența sindromului de apnee în somn la pacienții obezi este foarte mare, fiind de altfel ci criteriu de suspiciune în chestionarele de diagnostic de apnee în somn.

Odată cu scăderea în greutate este dovedită scăderea și indicelui de severitate a sindromului de apnee în somn.

Pacienții cu apnee în somn tratați corespunzător au șanse mult mai mari de a putea ține o dietă alimentară și de a slăbi, decât cei fără terapie.

Programul nutrițional se adresează pacienților obezi sau supraponderali diagonsticati cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv, grad moderat/sever.

Programul constă în evaluarea stilului de viață și stabilirea unui plan alimentar personalizat, în funcție de nevoile pacientului, programul acestuia și preferințele alimentare.

Planul alimentar reprezintă mai mult decât o dietă, deoarece în cadrul acestuia se stabilesc tipul de alimente necesare, modul lor de prepare și asocierea acestora.

Pentru stabilirea planului nutrițional personalizat este necesară o evaluare inițială.

În două cazuri din cele cîteva sute de injecții administrate de noi pînă în prezent, pacienții au prezentat o mică suprafață (aproximativ de mărimea unei monezi de 10 bani) de cădere a părului la locul injectării. Acest lucru este în mod evident mult mai probabil să fie o problemă cosmetică la cei cu păr scurt, și este o complicație extrem de rară a injecției.

Dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de injecție, vă rugăm să discutați cu medicul înainte de a începe injecția.

Evaluarea din punct de vedere antropometric constă în măsurarea înălțimii, greutății, circumferinței abdominale (CA) și circumferinței șoldului. Aceste date sunt utile în stabilirea indicelui de masă corporal (IMC) și tipul de obezitate.

Pe durata programului de 1 lună de zile este necesară completarea unui jurnal de nutriție.

Jurnalul (atașat) este o metodă de a ține evidența alimentelor consumate cât și cantitatea acestora. Reprezintă o metodă simplă de monitorizare a stilului de alimentație al pacientului dar și de motivare și responsabilizare a acestuia în a respecta indicațiile specialistului.

Controlul se va desfășura la o luna după evaluarea nutrițională inițială.

În cadrul controlului se va prezenta jurnalul alimentar, se vor reface măsuratorile și se vor stabili concluziile și recomandariile aferente.

Programul de nutriție este GRATUIT și servește în realizare lucrării de dizertație cu titlul ”Terapia nutrițională a pacienților obezi și supraponderali cu sindrom de apnee în somn de tip obstructiv”.

Datele participanților rămân strict confidențiale.

Documente atașate