Evaluare inițială Nutriție

Nutriția este știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrană, în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism.

Nutriționiștii sunt profesioniști din domeniul sănătății calificați pentru furnizarea de indicații dietetice sigure, bazate pe dovezi, care includ analiza mâncării, a sănătății nutriționale.

Aceștia sunt implicate de asemenea în stabiliorea dietelor în bolile cronice, inclusiv în prevenție acestora, precum și în redresarea carențelor nutriționale.

Mulți din pacienții clinicii, au indicație de scădere ponderală în vederea îmbunătățirii calității vieții, scăderea riscurilor medicale și inclusiv scăderea sau vindecarea unora din patologiile medicale datorate creșterii în greutate.

Pentru a ști unde vă încadrați ca și reper de greutate, calculați și uitați-vă în tabel

Calcul IMC (Indice Masă Corporală) (kg/m2)

IMC= greutatea/ înălțime X înălțime

IMC (indice de masa corporala) Status Recomandari
   < 18.5  kg/m2 Subponderal Crestere in greutate
18.5- 25 kg/m2 Normoponderal
25- 30 kg/m2 Supraponderal Scadere in greutate
30-35  kg/m2 Obezitate grad I Scadere in greutate
35-40 kg/m2 Obezitate grad II Scadere in greutate
Ø 40 kg/m2 Obezitate grad III- morbida Scadere in greutate

Pentru demararea unui program nutrițional corect și personalizat este necesară, înainte de toate, o evaluare inițială nutriționala profesională și detaliată.

Medici competență somnologie

Evaluare inițială permite înțelegerea istoricului personal și stabilirea unui plan de măsuri adaptate nevoilor individuale.

In cadrul evaluării sunt cuprinși urmatori pași:

1. Evaluarea statusului nutrițional

  • Evaluarea cu ajutorul analizatorului de compoziție corporală cu bioimpedanta (BIA)
  • Datele pacientului: date antroprometrice, istoric.
  • Stabilirea statusului obiceiurilor alimentare
  • Stabilirea corelației dintre obiceiurile alimentare și creșterea în greutate
  • Noțiuni introductive despre programele nutriționale

 

2. Diagnosticul nutrițional – tipul de obezitate, cauzalitate.

3. Stabilirea planului nutrițional

4. Obiective de scădere în greutate

5. Metode de scădere în greutate

6. Regimuri alimentare

7. Stabilirea controalelor de nutriție

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31