Evaluare inițială nutriție

Nutriția este știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrană, în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism.

Nutriționiștii sunt profesioniști din domeniul sănătății calificați pentru furnizarea de indicații dietetice sigure, bazate pe dovezi, care includ analiza mâncării, a sănătății nutriționale.

Aceștia sunt implicați de asemenea în stabilirea dietelor în bolile cronice, inclusiv în prevenția acestora, precum și în redresarea carențelor nutriționale.

Mulți din pacienții clinicii au indicație de scădere ponderală în vederea îmbunătățirii calității vieții, scăderea riscurilor medicale și inclusiv scăderea severității sau vindecarea unora din patologiile medicale datorate creșterii în greutate.

Trebuie precizat de asemenea că inclusiv greutatea sub limită normalității necesită vizita, evaluarea și efectuarea unui program elaborat de nutriționist.

Pentru a ști unde vă încadrați ca și reper de greutate, calculați-vă IMC-ul și uitați-vă în tabel să vedeți unde vă încadrați ca și nivel al greutății.

Calcul IMC (Indice Masă Corporală) (kg/m2)

IMC= greutatea/ înălțime X înălțime

IMC (indice de masă corporală)StatusRecomandări
   < 18.5  kg/m2SubponderalCreștere în greutate
18.5- 25 kg/m2Normoponderal
25- 30 kg/m2SupraponderalScădere în greutate
30-35  kg/m2Obezitate grad IScădere în greutate
35-40 kg/m2Obezitate grad IIScădere în greutate
Ø 40 kg/m2Obezitate grad III- morbidaScădere în greutate

Pentru demararea unui program nutrițional corect și personalizat este necesară, înainte de toate, o evaluare inițială nutriționala profesională și detaliată.

Evaluare inițială permite înțelegerea istoricului personal și stabilirea unui plan de măsuri adaptate nevoilor individuale.

In cadrul evaluării sunt cuprinși urmatori pași:

1. Evaluarea statusului nutrițional

  • Evaluarea cu ajutorul analizatorului de compoziție corporală cu bioimpedanta (BIA).
  • Datele pacientului: date antroprometrice, istoric.
  • Stabilirea statusului obiceiurilor alimentare.
  • Stabilirea corelației dintre obiceiurile alimentare și creșterea în greutate.
  • Noțiuni introductive despre programele nutriționale.

2. Diagnosticul nutrițional – tipul de obezitate/subponderabilitate, cauzalitate.

3. Stabilirea planului nutrițional.

4. Obiective de scădere/creștere în greutate.

5. Metode de scădere/creștere  în greutate.

6. Regimuri alimentare.

7. Stabilirea controalelor de nutriție.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Specialiști competență mutriție