fbpx

Evaluarea nutrițională cu Dr. Lucia COȘEI

Importanța consultului și evaluării nutriționale de către medicul nutriționist este de a identifica, în primul rând, dezechilibrul metabolic.

Aceasta se face prin recomandarea efectuării de analize sau teste specifice.

Stabilirea unor eventuale cauze (diverse patologii ce care pot determina sau susține obezitatea) sunt de asemenea foarte importante pentru a stabili conduita terapeutică potrivită.

De cele mai multe ori implicarea mai multor specialiști ( somnologie, cardiologie, psihiatrie etc.) poate fi necesară pentru a stabili cauzele și tratamentele specific, fără de care doar modificarea alimentației nu este suficientă.

Alimentația este o componentă a stilului de viață alături de activitatea fizică și somnul.

Când spunem dietă mulți dintre pacienți nu conștientizează faptul că o dieta înseamnă un nou stil de viață, un stil de viață sănătos, nu doar o modificare a tipului si cantității alimentelor ingerate.

Efectele dietelor necorespunzătoare sunt ușor de recunoscut, prin prezența obezității, diabetului zaharat,  bolilor cardiovasculare, sindromul de apnee în somn etc. dar puține persoane fac legătură între importanța nutriției și apariția acestora afecțiuni.

Chiar dacă o dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea globală a organismului, fiecare organ are nevoie de intervenții dietetice specifice. Pentru o viață sănătoasă trebuie adoptata o dietă variată, echilibrată , bogată în fitonutrienti (întâlniți în fructe și legume), antioxidanți, vitamine și minerale.

Intervenția nutrițională asupra sănătății  poate să fie bimodală, adică sunt diete restrictive (hipoglucidică, hipolipidică, dietă cu restricție asupra unui anumit tip de aliment) sau diete îmbogățite.

Ca medic nutriționist, și nu doar nutriționist, primordială este sănătatea pacienților și consider că pentru a obține rezultate de durată, fiecare pacient trebuie să beneficieze de un plan și un program personalizat, pliat pe preferințele și stilul de viață al fiecăruia, de unde și conceptul de nutriție centrată pe pacient.

Bolile metabolice reprezintă tulburări determinate de o serie de factori nutritivi, implicând metabolismul glucidic, lipidic și proteic.

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune caracterizată prin hiperglicemie cronică, determinată de scăderea secreției de insulina sau scăderea sensibilității la insulina la nivel hepatic, muscular și la nivelul țesutului adipos. Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune și datorată unui stil de viață nesănătos, determinat de factori genetici sau factori de mediu.

Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică implicată în etiopatogenia diabetului zaharat tip 2 prin mecanism de insulinorezistență. Intervenția nutrițională constituie baza tratamentului în diabetul zaharat de tip 2, respectiv în optimizarea greutății.

Legătură dintre obezitate și apariția diabetului zaharat de tip 2 este strânsă deoarece atât celula β-pancreatică care secretă insulina, cât și celula adipoasă, sunt celule cu rol important în reglarea metabolismului energetic.

Dislipidemia este o tulburare a metabolismului lipidic, fiind cel mai important factor de risc cardio-metabolic, modificabil în primul rand prin schimbarea stilului de viață,. O abordarea terapeutică corectă și completă a pacientului dislipidemic trebuie să vizeze în primul rand îndepărtarea factorilor de risc și o dietă sanogena. Modificarea stilului de viață vizează multiple elemente a căror control s-a dovedit că aduce beneficii nu numai în corecția dislipidemiei, dar și în reducerea riscului cardiovascular. Prevenția este o etapă importantă  și constă în renunțarea la fumat, limitarea consumului de grăsimi saturate și grăsimi de tip trans  În cazul dislipidemiilor ușoare dieta poate fi suficientă ca unică măsură terapeutică. Netratată va evolua prin depunderea grăsimilor sub formă de placi de aterom la nivelul vaselor de sânge, crescând riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv are ca principala cauză obezitatea. Prima recomandare a medicului somnolog este scăderea în greutate, ceea ce va determina scăderea severitații sau dispariția bolii.

Abonament nutriție Dr. Lucia COȘEI

Start: Evaluare nutrițională

Program: 12 ședințe pe parcursul a 3 luni

Preț: 1500 lei