Nutriția este știința care interpretează interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrană, în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism.
Nutriționistul, Mirela Pelin, s-a calificat pentru furnizarea de indicații dietetice sigure, bazate pe dovezi, care includ analiza mâncării, a sănătății nutriționale.
Mulți din pacienții clinicii au indicație de scădere ponderală în vederea îmbunătățirii calității vieții, scăderea riscurilor medicale și inclusiv scăderea severității sau vindecarea unora din patologiile medicale datorate creșterii în greutate.
Trebuie precizat de asemenea că inclusiv greutatea sub limită normalității necesită vizita, evaluarea și efectuarea unui program elaborat de nutriționist.
Pentru a ști unde vă încadrați ca și reper de greutate, calculați-vă IMC-ul și uitați-vă în tabel să vedeți unde vă încadrați ca și nivel al greutății.
Calcul IMC (Indice Masă Corporală) (kg/m2)
IMC= greutatea/ înălțime X înălțime
IMC (indice de masă corporală) | Status | Recomandări |
< 18.5 kg/m2 | Subponderal | Creștere în greutate |
18.5- 25 kg/m2 | Normoponderal | |
25- 30 kg/m2 | Supraponderal | Scădere în greutate |
30-35 kg/m2 | Obezitate grad I | Scădere în greutate |
35-40 kg/m2 | Obezitate grad II | Scădere în greutate |
Ø 40 kg/m2 | Obezitate grad III- morbida | Scădere în greutate |
Pentru demararea unui program nutrițional corect și personalizat este necesară, înainte de toate, o evaluare inițială nutriționala profesională și detaliată.
Evaluare inițială permite înțelegerea istoricului personal și stabilirea unui plan de măsuri adaptate nevoilor individuale.
In cadrul evaluării sunt cuprinși urmatori pași:
1. Evaluarea statusului nutrițional
- Evaluarea cu ajutorul analizatorului de compoziție corporală cu bioimpedanta (BIA).
- Datele pacientului: date antroprometrice, istoric.
- Stabilirea statusului obiceiurilor alimentare.
- Stabilirea corelației dintre obiceiurile alimentare și creșterea în greutate.
- Noțiuni introductive despre programele nutriționale.
2. Diagnosticul nutrițional – tipul de obezitate/subponderabilitate, cauzalitate.
3. Stabilirea planului nutrițional.
4. Obiective de scădere/creștere în greutate.
5. Metode de scădere/creștere în greutate.
6. Regimuri alimentare.
7. Stabilirea controalelor de nutriție.