fbpx

Nevralgia de trigemen sau cefalee primară?

Unul dintre tipurile de cefalee secundare clar supra-diagnosticate este Nevralgia de Trigemen.

Aceasta durere are anumite caracteristici care o disting de majoritatea altor cefalee.

Simptome specifice:

• are un caracter de șoc electric;
• durează fracțiuni de secundă sau secunde;
• afectează în majoritata cazurilor zona maxilei și a mandibulei (uneori inclusiv dantura);
• episoadele sunt spontane sau declanșate de atingerea chiar ușoară a zonelor afectate. Acestea sunt: masticația, expunerea la vânt, atingerea pielii feței.

Tratamentul recomandat în cazul diagnosticului corect de Nevralgie Trigeminala este carbamazepina cu rezultate în privința îmbunătățirii calității vieții ce depășesc fară dubii eventualele efecte secundare în dozele terapeutice.
În contrast, aceste efecte secundare nebenefice, nu se justifică în cazul diagnosticelor diferențiale, care în majoritatea cazurilor aparțin grupului de cefalee primare.

Cel mai frecvent este vorba de migrena și durerea neuralgiformă de scurtă durată însoțită de injectarea conjunctivei și lăcrimare :SUNCT în manualul internațional pentru dignosticul cefaleelor, ca și alte cefalee de tip primar.

Pentru o descriere detaliată a criteriilor de diferențiere și epidemiologie citiți mai mult pe : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1765583/.

Ca și aplicare clinică o pacientă suferind de SUNCT a dorit să descrie experiența dânsei (testimonial pacientă).

Testimonial pacientă:

‘ Doamna doctor Huana Marin, referitor la evoluția bolii mele vă pot spune următoarele: încă din anul 2011 am început să am dureri din ce în ce mai mari pe maxilarul superior stâng.
Am fost la un medic neurolog care după ce am fost examinată și am făcut și alte investigații a stabilit că am nevralgie de trigemen și am urmat tratament cu carbamazepină timp de 9 ani.
Durerile nu au trecut, am făcut și acupunctură de 2-3 ori pe an.
Nu puteam merge decât foarte încet, nu puteam mânca și nu mă puteam spăla pe dinți.
Au fost 9 ani cu dureri foarte greu de suportat și trebuia să merg la serviciu zi de zi timp de 4 ani până ce am ieșit la pensie. Îmi făcea rău vântul, curentul și frigul.

În luna septembrie 2019 durerea s- a accentuat și nu mai puteam vorbi decât cu foarte mare greutate.
În noiembrie 2019, am fost examinată de doamna doctor Juana Marin care după ce m-a examinat mi-a pus diagnosticul de cefalee primară.
Acum urmez tratament cu lamotrigina și într-o un timp scurt am scăpat de dureri.

Acum am 65 ani și de la 56 ani am suferit îngrozitor pentru că mi s- a pus un diagnostic greșit.
Mulțumesc mult doamnă doctor Huana Marin și multă sănătate pentru că este nevoie de profesionalismul dumneavoastră.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

(2) Comentarii

  • Ion Mitică 1 ianuarie 2021 @ 20:34

    Buna ziua referitor la ce a scris D.na același simptome le am si eu același dureri (șocuri la masticatie, vorbit, spălat pe dinți) sunt si eu interesat cum ati luat legătura cu D.na doctor, sau orice modalitate de comunicare cu dvs .Mentionez ca același tratament cu carbamazepina îl iau si eu .Multumesc frumos!

    • Clinica Somnolog 19 ianuarie 2021 @ 8:42

      Buna ziua. O sa va rog sa sunati la 0787721368 si sa solicitati serviciul de e-consiliere la dna dr.Huana Marin. Deocamdata dna doctor este disponibila doar pentru consulturi online. Multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *