fbpx

Electroencefalograma (EEG)

Electroencefalograma (EEG) este o investigație medicală prin care este înregistrată activitatea electrică cerebrală, într-un anumit interval de timp. Captarea se face prin intermediul unor electrozi așezați pe scalp, cuplați la un aparat.

În clinica noastră este cuplat la polisomnograful Alice 6 cu 16 canale sau Alice 6 cu 32 canale EEG.

Se poate efectua electroencefalogramă nocturnă, fie în configurația stantard, pentru depistare stadiilor de somn, fie în configurația neurologică, pentru evaluarea complexă EEG.

Electroencefalograma standard

Este recomandată ca parte din efectuarea unei polisomnografii, utilă în diagnosticarea diferitelor tulburări ale somnului sau în cazul unor patologii neurologice nocturne (ex.epilepsia nocturnă).

Pacientul va primi în scris indicațiile necesare efectuării investigației.

Pe parcursul nopții investigația se efectuează supravegheat, iar dimineața are loc demontarea senzorilor.

Presupune înregistrare nocturnă, in timpul somnului pacientului, alături de montarea și celorlalți senzori specifici unei polisomnografii.

Montarea se face de către tehnician/ asistent medical, care va degresa anterior zona și va aplica electrozii EEG, urmând apoi montarea tuturor celorlați senzori specifici polisomnografiei.

Tehnicianul sau asistenta medicală va degresa zona de aplicare a electrozilor și apoi va plasa electrozii in 9 puncte diferite ale scalpului pentru a putea depista stadiile somnului.

Electroencefalograma neurologică

Presupune înregistrare nocturnă, in timpul somnului pacientului a 32 de electrozi pe scalp, alături de montarea și celorlalți senzori specifici unei polisomnografii.

Aceasta are ca durată noaptea întreagă. La începutul  examinării, tehnicianul vă poate solicita să deschideți ochii, să executați anumite mișcări, să respirați profund sau se va testa reactivitatea la hiperventilație (respirație profundă, rapidă), stimulare luminoasă etc. Se recomandă să nu vă feriți de stimulul luminos, strângând ochii.

Este important că în ziua examinării, pacientul să aibe scalpul curat și să nu folosească produse speciale pentru păr (gel, fixativ, ulei sau ceară de păr etc.).

În noapte dinaintea examinării este recomandat să nu folosiți balsam sau alte produse de păr.

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31