fbpx

Evaluare post COVID

Pandemia COVID-19 a dus la creșterea în populație a unui număr mare de persoane care se recuperează după infecția acută de SARS-CoV-2.

Deși baza dovezilor este limitată, datele observaționale acumulate, sugerează că acești pacienți pot prezenta o gamă largă de simptome după recuperarea după o boală acută, inclusiv „COVID lung” și Sechele post-acute ale infecției cu SARS-CoV-2.

Unele aspecte ale acestei recuperări pot fi unice pentru COVID-19, dar multe par a fi similare cu recuperarea după alte boli virale, critice ș/sau sepsis .

 • COVID-19 acut: simptome ale COVID-19 timp de până la 4 săptămâni după apariția bolii
 • COVID-19 simptomatic în curs: simptome ale COVID-19 de la 4 la 12 săptămâni după debutul bolii
 • Post-COVID-19: simptomele care se dezvoltă în timpul sau după COVID-19, continuă după 12 săptămâni, neexplicate printr-o alta boală

Mai mulți termeni au fost folosiți pentru a descrie simptomele prelungite după boala COVID-19, cum ar fi „COVID lung”. Problemele persistente cu care se confruntă acești pacienți reprezintă un nou sindrom unic COVID-19 sau dacă există suprapunere cu recuperarea de la boli similare nu au fost determinate.

 

Evaluări COVID-19 acut/ simptomatic în curs

Evaluarea pacienților COVID-19, cazurile adecvate pentru gestionarea la domiciliu, se face prin Consiliere ONLINE în primele 14 zile de boală (izolare).

După cele 14 zile evaluările se pot efectua fizic, în clinică, pachet Evaluare post COVID.

Frecvența evaluărilor este determinată de riscul lor de formă severă, severitatea simptomelor respiratorii și capacitatea de a raporta simptomele agravante.

Pentru majoritatea pacienților, Consilirea ONLINE este recomandată în zilele 4, 7 și 10 (după apariția simptomelor clinice).

Cu toate acestea, pentru pacienții la care există un nivel mai mare de îngrijorare, în general, se recomandă primul consult în 24 de ore. Această recomandare include: pacienți cu vârsta de peste 65 de ani sau pacienților care au unul sau mai mulți factori de risc pentru boală severă (cancer, boli cerebrovasculare, insuficiență renală, BPOC, DZ tip 1 sau 2, HIV, obezitate, sarcină, fumători etc.)

 • Orice pacient cu dispnee moderată în momentul evaluării
 • Pacienți care ar fi posibili candidați pentru internare, dar sunt gestionați acasă din cauza resurselor și capacității spitalicești limitate
 • Pacienții despre care simțim că nu pot raporta în mod clar o deteriorare a simptomelor

Pentru acești pacienți, frecvența vizitelor ulterioare de consiliere poate fi redusă la fiecare două zile dacă pacientul rămâne stabil clinic.

La fiecare consiliere medicală se face o evaluare a stării respiratorii a pacientului, concentrându-ne pe evaluarea dispneei și hipoxiei, deoarece acestea sunt cele mai probabile indicații care necesită reevaluare clinică personală și spitalizare potențială.

 

Evaluări post COVID-19/ simptomatic în curs

Frecvent pacienții aflați în recuperare post COVID experimentează simptome persistente și includ de obicei oboseală, dispnee, durere toracică și tuse.

Pacienții  pot prezenta, de asemenea, simptome psihologice: anxietate, depresie, stres post-traumatic.

Datele actuale sugerează o recuperare mai scurtă (de exemplu, două săptămâni) pentru cei cu formă ușoară și o recuperare mai lungă (de exemplu, două până la trei luni sau mai mult) pentru cei cu formă moderată sau severă.

În concluzie există o mare variabilitate în timp până la rezolvarea simptomelor.

Există un parcurs de recuperare mai lung la pacienții care necesită spitalizare, pacienții în vârstă cu comorbidități preexistente, pacienții care au prezentat complicații medicale și pacienți care au avut o internare prelungită în spital sau ATI.

Cu toate acestea, datele sugerează că, chiar și pacienții cu forme mai puțin severe, care nu au fost niciodată spitalizați, inclusiv cei cu care s-au auto-raportat cu COVID-19, au declarat adesea simptome prelungite și persistente.

Simptomele  (frecvența și durata) post COVID

 • Oboseala, declarată de 15%-87% dintre pacienți, durată de 3 luni sau peste
 • Dispneea,  declarată de 10%-71% dintre pacienți
 • Discomfortul toracic (durere toracică), durată 2-3 luni
 • Tusea, declarată de 17%-34% dintre pacienți, durata 2-3 luni și peste
 • Anosmia (lispa mirosului), durată 1 luna
 • Anxietate
 • Depresie
 • Sindromn Posttraumatic
 • Deficiențe cognitive

Evaluarea generală

Pacienții care se recuperează după COVID-19 variază de la cei cu forme ușoare care nu necesită asistență medicală până la cei cu  forme severe care necesită sprijin prelungit de îngrijire.

Pacienții la care simptomele persistă după perioada acută de boală, trebuie evaluați imediat.

Fiind o clinică specializată în afecțiuni respiratorii și având medici cu experiență în managementul pacienților cu COVID-19 am creat acest protocol de evaluare.

Protocolul recomandat de noi, constă în:

 • Pachet Pneumolog (consult pneumolog și spirometrie)

 • Evaluare psihologică

Stabilrea unui protocol mai complex este foarte dificil și depinde de mai mulți factori, inclusiv severitatea bolii acute, simptomatologia actuală, vârsta pacientului etc.

De aceea evaluarea intiala nu trebuie să fie una complexă, diferitele recomandările de evaluare ulterioară vor fi stabilite în cadrul consultului de către medicul pneumolog.

În timp ce majoritatea pacienților, în special cei cu forme ușoare de boală, este de așteptat să aibă rezolvarea simptomelor în primele câteva săptămâni după boala acută, unii ar putea prezenta o evoluție mai lentă decât se aștepta curs de recuperare sau pot dezvolta simptome noi sau progresive.

Ca parte a evaluării inițiale a pacientului în clinica, folosim în mod obișnuit măsuri de screening standardizate pentru a completa evaluarea noastră clinică de rutină orientată către simptome.

Pachet Pneumolog

Este realizată de către medicul pneumolog specializat în  COVID-19, și cuprinde:

 • Evaluare clinică

Evaluare ​simptomelor respiratorii actuale: dispnee (în repaus și efort), tuse, disconfort toracic, dureri pleuritice și respirație șuierătoare.

 • Evaluarea semnelor vitale complete

Cu o atenție specială la SpO2 (saturația de oxigen în sânge) , tensiunea arterială posturală și pulsul.

 • Afectarea funcțională : oboseală, rezistență slabă și afectarea functionala. Se încearcă determinarea nivelului de asistență necesar pentru activitățile vieții de zi cu zi (de exemplu, hrănire, îmbrăcare și cumpărături) ,comparăm simptomele lor actuale cu starea funcțională de pre-boală (de exemplu, scăderea toleranței la efort, slăbiciune sau mobilitate redusă).
 • Spirometria. Este efectuată pentru stabilirea capacitatilor pulmonare.
 • Insomnia. Tulburările de somn după COVID-19 acut sunt frecvente și îi întrebăm pe toți paciențîi despre calitatea și durata somnului. Pacientul va fi chestionat legat de simptome de insomnie și eventual va completa un chestionar specific de insomnie. Toți pacienții cu insomnie vor primi consiliere cu privire la igiena somnului și detalii despre terapia congitiv comportamentală.

 

Daca aveți un minut vă rugam să completați și Chestionarul Somn în Pandemia COVID-19. Mulțumim

 

Medici

Dr. Oana DELEANU

Dr. Corina BORCEA

Dr. Valentin COȘEI

 

Evaluare psihologică

Probleme psihologice și emoționale.

Datorită bolii și repercursiunilor stresului creat de Pandemia este necesară și o evaluare a simptomele anxietății și depresiei.

Aceasta se efectuează prin interogarea directă a pacientului, inclusiv evaluarea dispoziției, anxietății, sentimentelor de izolare și a nivelului de stres, astfel încercăm să discernem dacă exista o cauza psihologică, sau dacă simptomele emoționale pot fi secundare simptomelor fizice sau mediului social al pacientului.

Evaluarea poate cuprinde si teste clinice generale sau specializate. (Cristian MUNTEANU – psiholog- test neuro PR)

Psihologi

psiholog Doina ZAMFIRESCU

psiholog Cristian MUNTEANU

 

Evaluare cardiologică ?

DOAR la recomandarea medicului pneumolog, dacă este necesar, suplimentar.

Istoricul pacientului: patologii asociate, boli cardiace cunoscute

Examinare fizică și anamneza

Testarea cardiacă

Pentru pacienții cu orice simptome cardiopulmonare intermitente sau persistente, inclusiv palpitații, sau cei cu simptome generalizate, simptome cum ar fi slăbiciunea sau oboseala, se va recomanda o electrocardiogramă.

Pentru pacienții cu simptome cardiace persistente, în special palpitații se poate solicita o monitorizare Holter ECG.

La pacienții cu antecedente sau dovezi biochimice de leziuni miocardice sau miocardită sau pacienții cu dispnee și alte semne și simptome sugerează o tulburare cardiacă subiacentă se va recomanda o ecocardiografie.

Evaluarea capacității de efort și a oxigenării

Pentru orice pacient cu simptome respiratorii inexplicabile după evaluarea cardiopulmonara inițiala, inclusiv evaluarea bolii tromboembolice venoase și a bolilor de inimă, precum și la pacienții spitalizați din cauza COVID-19 acut, se poate efectua un test de mers de șase minute.

Pulsoximetrie nocturnă

Măsurarea nu este de obicei necesară decât dacă pacientul este simptomatic în timpul somnului (de exemplu, trezire recurentă, durere toracică, dispnee) sau dacă se suspectează o altă afecțiune cardiacă sau pulmonară gravă adiacentă.

 

Evaluare post COVID 400 lei

Pneumologie: consult pneumolog expertiză COVID și spirometrie

Evaluare psihologică

 

Autori

Dr. Corina BORCEA

Dr.Doina DUMITRU-DIDIȚĂ

Bibliografie
Mark E Mikkelsen, MD, MSCE Nothing to disclose Benjamin Abramoff, MD, MS Nothing to disclose Scott Manaker, MD, PhD Equity Ownership/Stock Options (Spouse): Johnson & Johnson; Pfizer. Consultant/Advisory Boards: Expert witness în workers’ compensation and în medical negligence matters [General pulmonary and critical care medicine]. Other Financial Interest: National Board for Respiratory Care [Director]. Joann G Elmore, MD, Finlay, MD Consultant/Advisory Boards: LAM Board of directors, LAM scientific grant review committee for The LAM Foundation. Lisa Kunins,
www.thoracic.org
www.cdc.gov/coronavirus
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *