fbpx

Evaluare COVID-19

Evaluări COVID-19 acut/ simptomatic în curs

Evaluarea pacienților COVID-19, cazurile adecvate pentru gestionarea la domiciliu, se face prin Consiliere ONLINE în primele 14 zile de boală (izolare).

După cele 14 zile evaluările se pot efectua fizic, în clinică, pachet Evaluare post COVID.

Frecvența evaluărilor este determinată de riscul lor de formă severă, severitatea simptomelor respiratorii și capacitatea de a raporta simptomele agravante.

Pentru majoritatea pacienților, Consilirea ONLINE este recomandată în zilele 4, 7 și 10 (după apariția simptomelor clinice).

Cu toate acestea, pentru pacienții la care există un nivel mai mare de îngrijorare, în general, se recomandă primul consult în 24 de ore. Această recomandare include: pacienți cu vârsta de peste 65 de ani sau pacienților care au unul sau mai mulți factori de risc pentru boală severă (cancer, boli cerebrovasculare, insuficiență renală, BPOC, DZ tip 1 sau 2, HIV, obezitate, sarcină, fumători etc.)

  • Orice pacient cu dispnee moderată în momentul evaluării
  • Pacienți care ar fi posibili candidați pentru internare, dar sunt gestionați acasă din cauza resurselor și capacității spitalicești limitate
  • Pacienții despre care simțim că nu pot raporta în mod clar o deteriorare a simptomelor

Pentru acești pacienți, frecvența vizitelor ulterioare de consiliere poate fi redusă la fiecare două zile dacă pacientul rămâne stabil clinic.

La fiecare consiliere medicală se face o evaluare a stării respiratorii a pacientului, concentrându-ne pe evaluarea dispneei și hipoxiei, deoarece acestea sunt cele mai probabile indicații care necesită reevaluare clinică personală și spitalizare potențială.

Medici

Dr. Oana DELEANU (pneumologie)

Dr. Valentin COȘEI (pneumolgie)

 

Evaluări post COVID-19

Frecvent pacienții aflați în recuperare post COVID experimentează simptome persistente și includ de obicei oboseală, dispnee, durere toracică și tuse.

Pacienții  pot prezenta, de asemenea, simptome psihologice (anxietate, depresie, stres post-traumatic), cardiologice (angine, oboseală) sau neurologice.

Datele actuale sugerează o recuperare mai scurtă (de exemplu, două săptămâni) pentru cei cu formă ușoară și o recuperare mai lungă (de exemplu, două până la trei luni sau mai mult) pentru cei cu formă moderată sau severă. În concluzie există o mare variabilitate în timp până la rezolvarea simptomelor.

Există un parcurs de recuperare mai lung la pacienții care necesită spitalizare, pacienții în vârstă cu comorbidități preexistente, pacienții care au prezentat complicații medicale și pacienți care au avut o internare prelungită în spital sau ATI.

Cu toate acestea, datele sugerează că, chiar și pacienții cu forme mai puțin severe, care nu au fost niciodată spitalizați, inclusiv cei cu care s-au auto-raportat cu COVID-19, au declarat adesea simptome prelungite și persistente.

Simptomele  (frecvența și durata) post COVID

  • Oboseala, declarată de 15%-87% dintre pacienți, durată de 3 luni sau peste
  • Dispneea,  declarată de 10%-71% dintre pacienți
  • Discomfortul toracic (durere toracică), durată 2-3 luni
  • Tusea, declarată de 17%-34% dintre pacienți, durata 2-3 luni și peste
  • Anosmia (lispa mirosului), durată 1 luna
  • Anxietate
  • Depresie
  • Sindromn Posttraumatic
  • Deficiențe cognitive

Evaluarea generală

Pacienții care se recuperează după COVID-19 variază de la cei cu forme ușoare care nu necesită asistență medicală până la cei cu  forme severe care necesită sprijin prelungit de îngrijire.

Pacienții la care simptomele persistă după perioada acută de boală, trebuie evaluați imediat.

Fiind o clinică specializată în afecțiuni respiratorii și având medici cu experiență în managementul pacienților cu COVID-19 am creat acest protocol de evaluare.

Pachet Pneumolog (consult pneumolog și spirometrie)

Stabilirea unui protocol mai complex este foarte dificil și depinde de mai mulți factori, inclusiv severitatea bolii acute, simptomatologia actuală, vârsta pacientului etc.

Este realizată de către medicul pneumolog specializat în  COVID-19, și cuprinde:

  • Evaluare clinică

Evaluare ​simptomelor respiratorii actuale: dispnee (în repaus și efort), tuse, disconfort toracic, dureri pleuritice și respirație șuierătoare.

  • Evaluarea semnelor vitale complete

Cu o atenție specială la SpO2 (saturația de oxigen în sânge) , tensiunea arterială posturală și pulsul.

  • Afectarea funcțională : oboseală, rezistență slabă și afectarea functionala. Se încearcă determinarea nivelului de asistență necesar pentru activitățile vieții de zi cu zi (de exemplu, hrănire, îmbrăcare și cumpărături) ,comparăm simptomele lor actuale cu starea funcțională de pre-boală (de exemplu, scăderea toleranței la efort, slăbiciune sau mobilitate redusă).
  • Spirometria. Este efectuată pentru stabilirea capacitatilor pulmonare.

Alte recomandări de evaluare ulterioară (cardiologie, neurologie) vor fi stabilite în cadrul consultului de către medicul pneumolog.

Medici

Dr. Oana DELEANU (pneumologie)

Dr. Corina BORCEA (pneumolgie)

Dr. Valentin COȘEI (pneumolgie)

Dr. Natalia Patrascu (cardiologie)

Dr. Mirela Soare (neurologie)

 

Evaluare psihologică

Probleme psihologice și emoționale.

Datorită bolii și repercursiunilor stresului creat de Pandemia este necesară și o evaluare a simptomele anxietății și depresiei.

Aceasta se efectuează prin interogarea directă a pacientului, inclusiv evaluarea dispoziției, anxietății, sentimentelor de izolare și a nivelului de stres, astfel încercăm să discernem dacă exista o cauza psihologică, sau dacă simptomele emoționale pot fi secundare simptomelor fizice sau mediului social al pacientului.

Evaluarea poate cuprinde si teste clinice generale sau specializate. (Cristian MUNTEANU – psiholog- test neuro PR)

Psihologi

psiholog Doina ZAMFIRESCU

psiholog Cristian MUNTEANU

 

 

 

Autori

Dr. Corina BORCEA

Dr.Doina DUMITRU-DIDIȚĂ

Bibliografie
Mark E Mikkelsen, MD, MSCE Nothing to disclose Benjamin Abramoff, MD, MS Nothing to disclose Scott Manaker, MD, PhD Equity Ownership/Stock Options (Spouse): Johnson & Johnson; Pfizer. Consultant/Advisory Boards: Expert witness în workers’ compensation and în medical negligence matters [General pulmonary and critical care medicine]. Other Financial Interest: National Board for Respiratory Care [Director]. Joann G Elmore, MD, Finlay, MD Consultant/Advisory Boards: LAM Board of directors, LAM scientific grant review committee for The LAM Foundation. Lisa Kunins,
www.thoracic.org
www.cdc.gov/coronavirus
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *