fbpx

Durerea de cap primară

Cardiologie

Nu sunt cauzate de abnormalități structurale sau alte boli.

Tipurile de cefalee primare

1. Cefaleele de tip dureri te cap de tensiune
2. Migrenele (din nefericire sub-diagnosticate)
3. Cefaleele Trigemino-Autonomice (în cadrul interfeței cu somnologia cele mai importante fiind cefaleea cluster și hemicrania paroxistică)
4. Alte cefalee primare (în cadrul interfeței cu somnologia cea mai importantă fiind cefaleea hipnică)

Cefaleele de tip primar sunt clar cele mai frecvente și afectează într-o proporție semnificativă (aproximativ 40%) din populație.

Deși sunt cele mai frecvente sunt uneori greu de recunoscut fără algoritme precise de anamneză.
Timpul disponibil pentru evaluarea cefaleelor este adesea limitat, în special în cabinetul medicului de familie. Un studiu American publicat în jurnalul Neurology în 2003 a concluzionat că din nouă întrebări definite de către panelul experților internaționali ce au alcătuit Manualul Diannostic al Cefaleelor ca și standard de aur, trei pot fi administrate cu egală acuratețe, și recomandate de Societatea Internațională a Cefaleelor pentru aplicarea în cabinetul medicului de famile.

Aceste trei întrebări sunt:

În timpul episoadelor mai moderat-intense de cefalee:
1. Există impact (ușor, moderat sau pronunțat), asupra activităților în curs, sau necesitatea de a folosi un tratament?
2. Greață (ușoară, moderată sau pronunțată) ?
3. Sensibilitate la lumină (ușoară, moderata sau pronunțată), o schimbare a percepției luminii, în comparație cu situațiile   care nu este prezentă cefaleea?
Diagnosticul de migrenă a celor 450 de pacienți care au completat studiul, a fost confirmat de experți în domeniu. Senzitivitatea de 80%, respectiv specificitatea de 70%, nu au fost afectate de răspunsul cantitativ (ușor/moderat/pronunțat), nici de vîrstă, sex sau prezenta alte afecțiuni medicale.

În funcție de frecvența episoadelor de cefalee,  algoritmele de tratament sunt:

• Acut, după cum este necesar (atunci cînd episoadele debutează);
• Preventiv: dacă episoadele sunt frecvente acestea se tratează în mod preventiv;
• Combinat: cele două moduri de tratamente se și pot combina, dacă este cazul.
Când episoadele de cefalee sunt frecvente, dar nu s-a inițiat un tratament preventiv, se creează nevoia de utilizare frecventă a medicamentelor cu efect analgezic și aceasta provoacă în timp, pentru majoritatea pacienților, complicarea cefaleei rezultând în creșterea intensitătii atacurilor de cefalee, a frecvenței acestora, în cazuri extreme chiar la de suferința zilnică.

dr. Huana Marin

Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro. Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *