fbpx

Cefaleea Cluster

Cefaleea în ciorchine (cluster) cunoscută și sub diagnosticul cefaleea Horton.

Afectează una la 1000 de persoane, este considerată de Organizația Mondială a Sănătății ca una dintre cele mai puternice dureri cunoscute omenirii.

Se manifestă cu precizia unui ceas elvețian, preponderent în timpul nopții și este “calmată” de oxigenul hiperbaric.

CTA, Cefalee Trigeminale Autonome (în engleză TAC)

Este un termen umbrelă care cuprinde patru afecțiuni ale cefaleei primare:

1. cefaleea în ciorchine

2. hemicrania paroxistică

3. hemicrania continuă

4. Durerile de cap neuralgiforme unilaterale de scurtă durată cu injecție conjunctivală și lăcrimare (SUNCT) / unilaterală de scurtă durată atacuri de dureri de cap neuralgiforme cu simptome autonome craniene (SUNA).

Simptomele autonome craniene sunt caracteristici cardinale

• înroșirea conjunctivală

• lăcrimarea

• congestia nazală

• rinoreea

• senzația de ureche astupată

Caracteristicile clinice unificatoare pentru aceste sindroame sunt faptul că toate acestea prezintă dureri unilaterale în distribuția nervului trigeminal cu caracteristici autonome craniene asociate ipsilateral la durere, mult mai frecvente și mai proeminente decât în cazul migrenei (1).

Cefaleea în Ciorchine

Aceasta tulburare afectează până la 0,1% din populație.

Pacienții suferă de atacuri de cap ce apar în “ciorchine’.

Aceste termen, se referă la faptul că, în forma ei cea mai des intâlnită (90% din cazuri) episoadele de dureri de cap de acest tip, se manifestă în perioade limitate de timp, în “cluster”.

Aceste perioade durează în general trei luni, și debutează cu predilecție în perioada echinocțiului și a solstițiului cu o precizie și o reproductibilitate marcantă în privința datei și a orei, acestea fiind caracteristice fiecărui pacient (1, 2).

O data inițiate, episodele sunt mai scurte decât cele de migrena, durând de la 15 la 180 minute și manifestându-se până la 8 ori în 24 de ore, cu preponderență în timpul nopții, aproximativ la o oră și jumătate după inițierea somnului.

Interesant este faptul că, dacă persoana ce suferă de această perturbare adorme în timpul, zilei, aceast fenomn se reproduce. Episoadele sunt caracterizate de:

  • durere unilaterală severă
  • manifestările proeminente autonome craniene , descrise mai sus
  • sentiment de agitație și neliniște

Manifestarea tipică fiind cea de a se lovi cu capul de perete sau podea, pacienții simțind că durerea provocată în acest mod este mai suportabilă decât cea primară.

Raportul dintre bărbați și femei este de aproximativ 2,5: 1.

Studiile experimentale, clinice și neuroimagistică au avansat înțelegerea patogenezei cefaleei în ciorchine.

Fiziopatologia implică activarea complexului trigeminovascular și a reflexului trigemino-autonom (refexele de protecție în cazul traumei minore în zona feței, ca de exemplu contactul unei substanțe nocive cu ochiul).

În plus, ritmul circadian și anual unic acestei condiții este postulat că implică hipotalamusul (“ceasul biologic” al organismului) și nucleul suprachiasmatic (o alta structură a creierului implicata în ritmul circadian, prin procesarea percepției lumină-întuneric) (1).

Remarcabil este și răspunsul benefic la tratamentul cu oxigen hiperbaric, în special cînd este inițiat în fazele incipiente a le unui episod.

Studiile indică implicarea unei structurii ce controlează secreția lacrimilor, unul din simptomele mandatorii pentru diagnosticul acestee condiții, menționat mai sus. (2)

 

Bibliografie

Goadsby PJ, Cittadini E, Burns B, Cohen A.
Trigeminal Autonomic Cephalalgias: diagnostic and therapeutic developments. Current Opinion in Neurology 2008;21:323-330
Akerman S, Holland PR, Lasalandra MP,  Goadsby,
PJ. Oxygen Inhibits Neuronal Activation in the Trigeminocervical Complex After Stimulation of Trigeminal Autonomic Reflex, But Not During Direct Dural Activation of Trigeminal Afferents. Headache 2009;49:1131-1143

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *