Tipurile de cefalee

Tipurile de cefalee

Tipurile de cefalee se împart în:

Cefaleele primare care nu sunt cauzate de abnormalitati structurale sau alte boli.
Aceastea sunt cele mai frecvente dar uneori greu de recunoscut fără altgoritme precise de anamneză

Cele patru clase majore sunt:

  1. Cefaleele de tip dureri te cap de tensiune
  2. Migrenele (din nefericire sub-diagnosticate)
  3. Cefaleele Trigemino-Autonomice (în cadrul interfeței cu somnologia cele mai importante fiind cefaleea cluster și hemicrania paroxistică)
  4. Alte cefalee primare (în cadrul interfeței cu somnologia cea mai importantă fiind cefaleea hipnică)

Cefaleele secundare în spatele cărora se află deranjamente ale altor sisteme anatomo-fiziologice, inclusiv cerebrale.
Publicațiile epidemiologice recente indică o cifră de 90% din populație, care suferă într-un anumit grad de cefalee în decursul vieții.

Cefaleele de tip primar sunt clar cele mai frecvențe și afectează într-o proporție semnificativă (aproximativ 40%) din populație.

Chiar dacă intensitatea durerilor de cap nu este neapărat marcantă (această datorindu-se în cele mai multe cazuri folosirii analgeticelor cînd durerea începe să fie deranjantă), simptomele asociate, de multe ori neremarcate de persoanele în cauza, fără consultarea unui specialist pot implica un impact semnificativ negativ asupra stării generale de bine, a functionalitătii și de asemenea, pot fi asociate cu o stare de lipsă de energie.

Ca urmare, toate tipurile de dureri de cap necesită evaluarea unui specialist în sindroamele cefaleice, în scopul imbunătătirii sănătătii, a functionalitătii și imbunătătirea calitătii vieții.

În privință cefaleelor de tip primar, în funcție de frecvență episoadelor de cefalee, acestea sunt tratate urmând anumite algoritme:

  • după cum este necesar (atunci cînd episoadele debutează, așa numitul tratament acut)
  • dacă episoadele sunt frecvențe acestea se tratează în mod preventiv.
  • cele două moduri de tratamente și se pot combină, dacă este cazul.

Când episoadele de cefalee sunt frecvente, dar nu s-a inițiat un tratament preventiv, se creează nevoia de utilizare frecventă a medicamentelor cu efect analgezic și aceasta provoacă în timp, pentru majoritatea pacienților, complicarea cefaleei rezultând în creșterea intensitătii atacurilor de cefalee, a frecvenței acestora, în cazuri extreme chiar la de suferința zilnică.

Despre modul corect de diagnostic și tratamente  citiți articolul “Cefaleea în abordarea dr. Huana MARIN”.

 

dr. Huana MARIN

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.

Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal 2018-01-31

Specialiști competență neurologie