fbpx

Dispozitive non-invazive în tratamentul migrenei

În cadrul consultului de specialitate se va stabili dacă aceasta este tratamentul potrivit pentru tine!

Dispozitivele non-invazive

Sunt tot mai utilizate în tratamentul migrenei de specialiștii în domeniu.
Patru dispozitive non-invazive sunt aprobate în Uniunea Europeană pentru tratamentul migrenei: Cefaly, Nerivio, eNeura, și gammaCore.
Dispozitivul Cefaly, aplică curent electric pe piele (frunte) pentru a stimula nervul trigemen și este indicat pentru profilaxia migrenei.
Dispozitivul Nerivio este purtat pe partea superioară a brațului. Acesta generează impulsuri electrice slabe pentru a oferi stimulare a nervilor transcutanati pentru tratamentul acut al migrenei.
Dispozitivul eNeura utilizează stimularea magnetică transcraniană, puls pentru a induce curenți foarte ușori care pot depolariza neuronii din cortexul vizual și este indicat pentru tratamentul acut și preventiv de migrenă. Din păcate, deoarece eNeura a intrat în faliment în august 2020, dispozitivul este indisponibil.

GammaCore

Oferă stimulare electrică cu impulsuri de joasă tensiune asupra nervului Vagal (pereche nervi cranieni 10) și este aprobat pentru tratamentul acut și preventiv al migrenei.

Stimularea nervului Vag (VNS) pentru migrenă

Nervul modulează mai multe centre cerebrale și sisteme corporale.

VNS a fost utilizat pentru prima dată clinic într-o formă implantată pentru tratarea epilepsiei refractare. De atunci s-a dovedit a fi eficace pentru tratarea mai multor bolii, inclusiv a cefaleei.

Explicațiile pentru eficacitatea VNS în durerile de cap implică interacțiunea între mecanismele multiple, inclusiv efectele asupra funcției sistemului nervos autonom, reglarea neurotransmițătorilor și modularea nociceptivă.

GammaCore Sapphire este ultima generație de stimulator non-invaziv al nervului Vag.

Este un dispozitiv portabil, format dintr-o baterie reîncărcabilă, sistem electronic generator de semnal și amplificare a semnalului, și un buton de control pentru că pacientul să ajusteze amplitudinea semnalului.

Oferă feedback vizibil (afișaj) și sonor (bip) a stării de stimulare.

Doua suprafețe rotunde din oțel inoxidabil, care sunt suprafețele de contact cu pielea zonei gâtului (suprafețe de stimulare), permit livrarea unui semnal electric special.

Tuburile de gel aprobate de compania producătoare, electroCore,  sunt prevăzute cu fiecare kit.

Pacientul aplică gelul pe suprafețele de stimulare pentru a menține o inducție adecvata de la suprafețele de stimulare la pielea de pe gât.

Suprafețele de stimulare sunt acoperite atunci când nu sunt utilizate.

GammaCore Sapphire produce un semnal electric de joasă tensiune format din cinci impulsuri de 5000 Hz care sunt repetate la o rată de 25 Hz.

Forma de undă a impulsurilor electrice este de aproximativ un val sinusoidal cu o tensiune de vârf limitată la 24 V atunci când este plasată pe piele și un curent maxim de ieșire de 60 mA.

Detaliile privind amplasarea și funcționarea dispozitivului sunt furnizate în clinică de către personal cu experiență!

Referințe:
 1. Riederer F, Penning S, Schoenen J. Transcutaneous supraorbital nerve stimulation (t-SNS) with the Cefaly® device for migraine prevention: a review of the available data. Pain Ther. 2015;4:135-147. doi:10.1007/s40122-015-0039-5
 2. Theranica Bio-Electronics LTD. Nerivio. A wireless non-invasive neuromodulation device for the acute treatment of migraine. Accessed Novmeber 3, 2020. https://theranica.com/wp-content/uploads/2019/10/LBL-NM-0014-1.2-Nerivio-User-Manual.pdf
 3. Starling AJ, Tepper SJ, Marmura MJ, et al. A multicenter, prospective, single arm, open label, observational study of sTMS for migraine prevention (ESPOUSE Study). Cephalalgia. 2018;38(6):1038-1048. doi:10.1177/0333102418762525
 4. Coalition for Headache and Migraine Patients. eNeura bankruptcy: what does this mean for patients? Accessed November 3, 2020. https://headachemigraine.org/eneura-bankruptcy-what-does-this-mean-for-patients/
 5. Silberstein SD, Yuan H, Najib U, et al. Non-invasive vagus nerve stimulation for primary headache: a clinical update. Cephalalgia. 2020:333102420941864. doi:10.1177/0333102420941864
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31

(4) Comments

 • Jipa Mariana 22 May 2021 @ 3:17

  Se poate procura numai în urma unui consult la clinica dvs? Un preț aproximativ sa vad dacă mi pot permite .am dureri complexe:migrene,cefalee nevralgie Arnold.o părere, va rog

  • Clinica Somnolog 22 July 2021 @ 11:26

   Buna ziua. Dispozitivele trebuie comandate si setate de un medic specializat. In acest caz Dr. Huana Marin.
   Va recomand un consult cefalee in cadrul caruia veti putea stabili, impreuna cu dansa, cea mai buna varianta de tratament pentru dvs.
   Tel. programari 0784.44.22.77/ 021.311.88.22
   Sanatate

 • Claudette Crabtree 7 March 2022 @ 11:37

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time
  a comment is added I get four e-mails with the same comment.
  Is there any way you can remove me from that service?

  Appreciate it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *