CEFALEEA în abordarea dr. MARIN

Având o activitate clinică de 11 ani în centre de diagnosticare și tratament a cefaleelor (Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie, Queen Square,Londra  și Royal Free Hospital și King’s College Hospital în Londra, Marea Britanie), am utilizat și participat la optimizarea tratamentelor de ultimă tehnologie, și în același timp la implementarea bazată pe evidența obtinută prin studii dublu oarbe a suplimentării substanțelor existențe în corpul uman, așa numitele neutraceutice (ca și exemplu melatonină, co-enzimă Q10, magneziul și vitamină B2), în doze mai mari, pentru un efect terapeutic.

Sindroamele durerilor de de cap (cefaleile) au reprezentat și reprezintă cele mai răspândite tulburări neurologice.

Abordarea mea cu privire la pacientul cu cefalee este:

  • Algoritm de anamneză structurat și focusat, care conține detaliile necesare stabilirii diagnosticului corect, și include un examen neurologic, ca și listarea eventualelor boli și medicamente;
  • Utilizarea jurnalelor specifice fiecărui tip de cefalee cel puțin cu o lună înaintea inițierii vreunui tratament (jurnalele și pot trimite prin intermediul internetului sau poștal), și după administrare tratamentului ca să se poată evalua efectul tratamentului administrat.

Așadar în funcție de diagnosticul, preferințele paciențiilor și eventualele condiții medicale și tratamente co-existente, se poate oferi o gamă de tratamente începând cu așa-numitele ‘neutraceutice’ menționate mai sus, tratamente farmacologice, tratamente minimal intervenționale (injecții) sau neuromodulare neinvazivă.

Doresc abordarea anumitor protocoale exclusiv dedicate diagnosticului și tratamentului cefaleelor.

Acestea sunt nișe unice în România dar recunoscute și aprobate la nivel de Comuniunea Europeană.

Căteva exemple de diagnostice si terapii:

  • Diagnosticul cefaleelor primare din clasă Cefaleeelor Trigemino-Autonomice (hemecrania continuă și hemicrania paroxistică) răspunzînd exclusiv la indometacin.
  • Protocolul de ‘detoxificare’ a pacienților în situația tratamentelor folosite în mod prea frecvent (așa numitul ‘medication overuse headache’  care implică riscul exacerbării cefaleelor în privință intensității, frecvenței și a răspunsului la tratamentele profilactice și acute).
  • Infuzii cu dihidroergotamina  urmând cel mai nou tip de protocol pentru cefaleele care nu răspund la terapiile de prima și a două linie diagnosticul cefaleelor primare din clasa Cefaleeelor Trigemino-Autonomice (hemicrania continua si hemicrania paroxistica) care răspund exclusiv la indometacin.

Ca și exemple de tratamente prin injecții in scop preventiv:

  • Injecțiile în zona Nervului Occipital Major (care este intra-musculară, deci nu implică penetrarea cutiei craniene sau efecte care pot afecta negativ organismul) prezintă avantajul că are potențial de eficacitate în toate cefaleele primare și de asemenea au potențial benefic în durerile cervicale.
  • Injecțiile cu Toxină Botulinica Tip A  pentru cefaleea de tip migrenă frecventă, care au și avantajul cosmetic (în cazurile aplicabile) a corectării liniilor de expresie si pot fi benefice și în durerile cervicale și a porțiunii superioare a spatelui.

Ambele tratamente injectabile sunt singurele care pot funcționa in cazul cefaleelor complicate de utilizarea prea frecventă a tratamentelor acute si se pot combina cu orice alt tip de tratament fără risc de interacțiune.

În plus, pentru pacientii care doresc să nu utilizeze medicamente zilnic sau doresc să evite riscul posibilelor efecte secundare ale acestora, ca de exemplu oboseală, afectarea concentrației, senzația de amețeală, greață, pierderea sau cresterea în greutate,  injecțiile în zonă Nervului Occipital Major, în cazul tuturor pacienților cu cefalee primare și injecțiile cu Toxina  Botulinica Tip A în cazul pacienților cu cefalee tip migrenă frecventă, pot constitui o alternativă mai avantajoasă.

dr. Huana MARIN

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.

Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal 2018-01-31

Specialiști competență neurologie