fbpx

Electrocardiograma/ Oscilometria

Investigația constă într-un test simplu, de rutină, neinvaziv și nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii.

Rezultatul se obține imediat, fiind imprimat pe hârtie specifică ECG, dar intrepretarea acestuia se face de către medicul specialist în cadrul consultației.

Este aproape obligatoriu înainte fiecarei consultații sau control cardiologic, de aceea am creat pentru dvs. pachetele speciale de reducere. Vezi prețuri cardiologie.

Investigația este recomandată în configurarea examenului clinic al inimii, permițând detectarea unei tulburări a ritmului sau a conducției cardiace, o hipertrofie auriculară sau ventriculară, o pericardită, o ischemie miocardică, în particular un infarct al miocardului.

ECG-ul se recomandă pacienților care acuză simptome cardiace (dureri în piept, palpitații), celor cu risc cardiovascular mediu sau înalt (sindrom metabolic, diabet zaharat sau factori de risc coronarian multipli) sau celor care se află sub tratament pentru o boală cardiovasculară.

Investigația se bazează pe înregistrarea implusurilor electrice venite de la inimă, înregistrați prin intermediul celor 12 electrozi aplicați astfel: 4 membre superioare și inferioare și 8 electrozi la nivel sternal.

Electrocardiografia astfel obținută indică ritmul inimii, starea mușchiului cardiac, și eventuale măriri ale inimii (hipertrofii cardiace).
În clinica noastră se utilizează electrocardiograful BTL-08 SD3.

În cazul în care medicul specialist consideră necesară urmărirea acestor parametrii pe o perioadă mai lungă, atunci se recomandă monitorizare holter ECG.

Oscilometria

Este investigația medicală simplă și non-invazivă prin intermediul căreia se măsoară amplitudinea pulsului arterial (indicele oscilometric). Indicele oscilometric nu oferă o cifră fixă nici în condiții normle, variind foarte mult în funcție de sex, constituție, vârstă, starea pereților arteriali.
În condiții patologice, scăderea amplitudinii oscilațiilor arteriale este semnificativă.

Investigația este folosită pentru compararea indicelui oscilometric între două regiuni simetrice. Diferențe mai mari de două unități între membre, la același nivel, indică o leziune a trunchiului principal vascular. O diferență mai mare de două unități între două regiuni alăturate ale aceluiași membru, corespunde unei obstrucții vasculare sau unei fistule arteriovenoase.

Oscilometru folosit în clinica noastră: Pachon C550

Electrocardiograma
Drepturile de autor asupra întregului conținut al acestui articol aparțin în totalitate www.somnolog.ro.
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate este permisă numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal. 2018-01-31