fbpx

Cardiologie

Consult de cardiologie

Cardiologul este medicul specialist ce se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea bolnavilor cu suferințe cardiovasculare.

Serviciile cabinetului de cardiologie se adresează pacienților cu afecțiuni cardiace acute și cronice și monitorizarea și urmărirea pacienților cardiaci.

În cazul în care aveți simptome specifice primul pas este să va faceți o programare la consultație la unul din medicii clinicii care va stabili ce investigații și tratamente vă sunt necesare.

Ecografie

Ecocardiografia și Dopplerul vascular sunt investigații lipsite de riscurilor ce oferă informații în timp real ale cordului. Funcționează pe baza ultrasunetelor care realizează o imagine bidimensională.

Medicul cardiolog  iți va recomanda o ecocardiografie dacă ai semne sau simptome de afecțiune cardiacă ce necesită vizualizare directă a structurii anatomice sau a funcțiilor cordului.

Ecograful ClearVue 350 este un sistem performant de imagistică, marca Philips, , cu design elegant, cu un flux de lucru eficient și ușor, aplicație clinică avanasata.

Monitorizarea tensiunii arteriale

Monitorizarea tensiunii arteriale (TA) prin intermediul unui holter este o investigație medicală care permite înregistrarea valorilor tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe durata a 24 de ore, și prin care se obține un profil tensional real al pacientului.

Investigația este recomandată în cazul diagnosticării hipertensiunii sau hipotensiunii, pentru evaluarea hipertensiunii de graniță ori a tensiunii arteriale oscilante, pentru evaluarea eficienței tratamentului indicat sau în cazul suspiciunii de hipertensiune “de halat alb” (înregistrarea unor valori mai mari ale TA în cabinetul medicului decât acasă, în cazul unor pacienți fără alți factori de risc cardiovascular).

Monitorizare holter ECG

Monitorizarea electrocardiografica (Holter ECG/EKG) este o investigație medicală prin intermediul căreia este înregistrat ritmul cardiac de la 24 ore până la 7 zile, în funcție de recomandarea medicului.

Este o investigație nedureroasă și neinvazivă.

Investigația este recomandată în diagnosticarea și evaluarea severității aritmiilor cardiace sau a tulburărilor de conducere, în corelarea evenimentelor aritmice înregistrate cu simptomatologia, în depistarea anumitor afecțiuni cardiace în absența simptomelor specifice, în depistarea anumitor afecțiuni cardiace în cazul simptomelor de palpitații inexplicabile și pierderi de cunoștință, în diagnosticarea ischemiei silențioase (modificări EKG ischemice fără durere în piept), în studiul funcționării stimulatoarelor cardiace sau defibrilatoarelor împlântate sau în evaluarea eficienței tratamentului antiaritmic.

Elecrocardiograma/ Oscilometria

Investigația constituie un test simplu, de rutină, neinvaziv și nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii.

Rezultatul se obține imediat, fiind imprimat pe hârtie specifică ECG, dar intrepretarea acestuia se face de către medicul specialist în cadrul consultației.

Investigația este recomandată în configurarea examenului clinic al inimii, permițând detectarea unei tulburări a ritmului sau a conducției cardiace, o hipertrofie auriculară sau ventriculară, o pericardită, o ischemie miocardică, în particular un infarct al miocardului.

Medic primar cardiolog | Doctor în medicină | Competențe în ecografia vasculară, ecocardiografie specială
dr Ileana CORLAN
Doctor în medicină | Medic primar cardiologie