facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Parasomniile

dr. Doina Dumitru-Didita

Parasomniile sunt afectiuni manifestate prin fenomene anormale care se suprapun unor faze ale somnului. 

Somnul are doua faze, somnul superficial non-REM si somnul profund REM (rapid eye movement).

Parasomnii asociate somnului non-REM:

  • Trezirile confuze
  • Somnabulismul
  • Teroriile din timpul somnului (Pavor Nocturn)

Parasomnii asociate somnului REM

  • Tulburari de comportament din somnul REM
  • Paralizia de somn recurenta/singular
  • Cosmarurile

Alte parasomnii: enurezisul asociat somnului, halucinatiile asociate somnului etc.

Mai cunoscute sunt: trezirile confuze, somnabulismul, terorile din timpul somnului (pavorul nocturn).

Diagnosticele se bazeaza pe anamneza, istoricul detaliat al somnului (descrierile partenerului), chestionar specific (MUPS) , actigrafia, video-polisomnografia.

Trezirile confuze

Se caracterizeaza prin trezirea in timpul somnului superficial, in prima parte a noptii, cu o stare confuzionala mentala. Pacientul se simte dezorientat, miscari incetinite, cu o amnezie a episodului. Frecventa la adulti este de 4%.

Cauzele frecvente sunt: privarea de somn, varsta tanara, munca in ture.

Formele sunt usoare (maxim 1 episod/ luna), moderate (mai mult de 1 episod/luna), si severe (mai mult de un apisod pe saptamana).

Recomandari: igiena somnului, exercitii de relaxare sau tratament medicamentos.

Somnambulism ('mersul in somn') consta intr-o serie de comportamente complexe care apar de obicei in prima parte a noptii si determina plimbarea din timpul somnului.

Pacientul este greu de trezit din aceasta stare, si odata trezit, acesta este confuz.

Prevalenta este cea mai mare la copii si de obicei dispare in adolescenta.

Formele usoare (cel mult 1 episod/luna), moderate (mai multe episoade intr-o luna), severe (episoadele apar aproape in fircare noapte).

Tratamentele constau in protejarea de injurii fizice, metode de intrerupere a episodului prin decalarea orei de somn, medicatie. De cele mai multe ori afectiunea insa dispare spontan.

Pavorul nocturn este caracterizat prin treziri bruste, cu stare de groaza extrema, insotite de tipete si agitatie extrema datorata fricii intense. Atacul de obicei se remite sponat. Prevalenta acestei parasomnii este de aproximativ 3% la copii si sub 1% la adulti.

Episoade mai putin de 1 data/luna sunt forme usoare, episoade cel putin unul in fiecare saptamana forme medii, iar forma severa se manifesta prin episoade aproape in fiecare noapte si cu leziuni fizice ale pacientului sau anturajului.

Ingrijirile la domiciliu sunt extrem de importante. Ele trebuie să aiba in vedere un set de reguli: micsorarea riscului de accidente; indepartarea tuturor surselor ce pot perturba somnul; impunerea unui ritm circadian zilnic sanatos (respectarea zilnica a orarului somn/ veghe) si asigurarea pe durata zilei de activitati care sa nu fie suprasolicitante.

Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui articol apartin in totalitate www.somnolog.ro.

Reproducerea, traducerea si utilizarea informatiilor publicate este permisa numai cu indicarea sursei (adresa website-lui) sau pentru uz strict personal.

2017-03-03

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti