facebook somnolog si apneea in somn Afla mai multe #
Echipa Somnolog Specialistii nostri Afla mai multe #
Tu cate ore dormi? Riscurile privarii de somn Afla mai multe #

Tulburarile de ritm circadian

Reprezinta capitolul de afectiuni in care exista o alterare a ciclului somn-veghe (zi-noapte). 

Afectiunile pot fi primare, legate de afectarea orarului de somn zilnic sau secundare, conditionate de tipul de munca (tulburarea de tip schimbarea turelor), de zboruri (tulburarea de fus orar- jet leg sydrome).

Tulburarea de Ritm Circadian de tip intarzierea fazei somnului (DSPS)

Reprezinta dereglarea prin care faza de adormire este intarziata, in care simptomul principal este dificultatea de a adormi inainte de orele 2:00-6:00 a.m. Este specifica in primul rand adolescentilor.

Este insotita frecvent de anxietatea datorata lipsei de inducere a somnului.

Diagnosticul se bazeaza pe anamneza, chestionarul "Ciorcarlie- bufnita", jurnal de somn 1-2 saptamani, actigrafie 1 saptamana.

Polisomnografic latenta somnului (aparitia somnului) este de peste 30 minute la testarile la orele normale de somn.

Consecintele sindromului sunt disfunctionalitatea ocupationala si sociala, depresie.

Tulburarea de Ritm Circadian de tip devansarea fazei somnului (ASPS)

Sau "somnolenta de seara", "scularea cu noapte in cap", este afectiunea in care perioada de somn apare cu mult mai devreme, intre orele 18:00-20:00, iar trezirea se incadreaza intre orele 01:00-03:00.

Poate debuta la orice varsta.

Diagnostic: anamneza, istoric ciclu somn-veghe, chestionar "ciocarlie-bufnita", jurnal de somn 1-2 saptamani, actigrafie.

Polisomnografic, pentru determinarea ciclului somn-veghe efectuarea a doua polisomnografii cu test MSL intre.

Varianta usoara este intalnita la persoanele varstnice.

Tratamente: cronoterapia, light-terapia si metode de reglare treptata orei de somn.

Tulburarea de Ritm Circadian de tip Schimbarea Turelor

Patologia este foarte frecventa in randul persoanelor care lucreaza in schimburi. Acest tip de disomnie se caracterizeaza prin dificultati in a adormi dupa schimbul de noapte si instalarea simptomelor de insomnie sau somnolenta excesiva.

Sindromul schimbarii fusului orar

Simptomele sunt fie in dificultatea pacientilor in initierea si mentinerea somnului, fie in instalarea unei somnolente excesive, ca urmare a parcurgerii rapide, cu avionul, a mai multor fusuri orare.

Diagnosticul se bazeaza pe acuzele pacientului legate de insomnie sau somnolenta, dar poate fi confirmat si prin actigrafie, polisomnografie si testul de latenta a somnului (MSLT), care pot demostra o pierdere a modelului normal somn-veghe.

Tratamentul vizeaza igiena somnului, exercitii fizice si activitati reconfortante de scurta durata. Se recomanda, de asemenea, expunerea alternativa la lumina intensa si intuneric, precum si alimentatia hipotoxica - hiperglucidica - hiperproteica. Tratamentul farmacologic se face pe baza prescriptiei medicale.

Pentru stabilirea diagnosticului si recomandarilor, va recomandam o consultatie de somnologie.

Pentru preturi click aici.

Pe facebook si somnoblog puteti citi despre promotiile noastre si articole pe teme medicale.

Contact

Clinica de Excelenta in Patologia Somnului 021.311.88.22/ 0787.721.368 clinica@somnolog.ro Calea Plevnei nr.137 C corp C23 parter (incinta Romgermed) sector 6 Bucuresti